Wie is toch die Hens Zimmerman?

Hij maakt elke week de podcast Zimmerman in Space. Een podcast over sterrenkunde en ruimtevaart. Al 75 afleveringen lang weet hij een groeiende groep fervente luisteraars aan zich te binden met verhalen over de ruimte, waar niet zelden een filosofische of politieke boodschap in vervlochten zit. Wie is toch eigenlijk die Hens Zimmerman?

“Als klein jochie al was ik gek van de ruimte” vertelt Zimmerman. “Ergens rond mijn zevende jaar landde de Vikings op Mars. Dat was dezelfde zomer waarin mijn vader mij liet zien wat er allemaal aan de sterrenhemel te zien is: de meteoren en satellieten. Het was voor mij echt een eyeopener. Mijn hele jeugd bestond uit sterrenkampen, maansverduisteringen en eigen sterrenkijkers bouwen.”

Een aflevering kost tussen de zes en tien uur werk. De meeste tijd zit in het schrijven. “Ik schrijf de hele tekst uit. Die moet wel kloppen en begrijpelijk zijn, of in ieder geval uitnodigend om naar te luisteren. Al die parameters in de gaten houden kost best veel tijd.” Het audiogedeelte is daarentegen minder werk. “Ik heb als voordeel dat ik dit al heel lang doe. Als vijfjarige zat ik al met bandrecorders te kloten. Het zit redelijk in mijn vingers.”

Zimmerman heeft altijd wel iets nieuws te vertellen. “De ruimte is groot. Groter dan wij ons kunnen voorstellen. Dat betekent dat hij ook gevuld is met allerlei mysterieuze onderwerpen. Als ik een nieuwtje zie, schrijf ik het op. En anders zijn er altijd nog luistervragen.”

Zimmerman in Space bestaat al 75 afleveringen! Voor de 75e podcast maakte Hens Zimmerman een extra lange opname van 30 minuten. Wat zegt het verleden van de ruimtevaart over de toekomst? Luister de podcast hier.

Nieuws