Twee Tegels voor Nieuwsuur

treinreis vs nieuwsfoto

Nieuwsuur (NTR/NOS) heeft twee Tegels, de belangrijkste journalistieke jaarprijzen, gewonnen.

In de categorie Nieuws won verslaggever Bas Haan voor zijn reportage over politieke druk bij het WODC, het wetenschappelijk onderzoeksinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De Tegel voor het beste camerawerk (de Storimans-Tegel) ging naar cameraman Dennis Hilgers die met verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal door de VS reisde voor een serie reportages na één jaar president Trump.


De prijzen werden op 16 april in Den Haag uitgereikt. Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje: “Fantastisch werk van Bas en Dennis. Het is geweldig dat Nieuwsuur wordt gewaardeerd voor twee van onze speerpunten: onderzoeksjournalistiek en de vinger achter de macht, maar zeker ook onze buitenland berichtgeving van visueel hoogstaande kwaliteit”.


Het Nieuwsuur onderzoek van Bas Haan naar het WODC zorgde voor veel politieke ophef. Onderzoeksresultaten van het instituut bleken te worden gestuurd en aangepast naar de wens van de politiek. Nieuwsuur kon dit onthullen aan de hand van een vertrouwelijke klokkenluidersverklaring, maar vooral ook door interne e-mails van topambtenaren die de klokkenluidersbrief onderschreven. Door de onthulling kwam een brede discussie op gang over de invloed van beleid op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. De Nieuwsuur-uitzending legde op basis van journalistieke research een misstand binnen de overheid bloot, terwijl die misstand bekend was maar verborgen werd gehouden.


De tweede Tegel voor het beste camerawerk van cameraman Dennis Hilgers vond zijn oorsprong in een lange treinreis die Nieuwsuur maakte naar aanleiding van het eenjarig presidentschap van Trump. Nieuwsuur was voor een serie aan boord van de Empire Builder, de drukste langeafstandsroute van het Amerikaanse spoorwegnet. De route begon in Chicago, thuisstad van oud-president Barack Obama, en voerde door conservatieve staten als North Dakota en Montana. De reis eindigde aan de westkust, in het kosmopolitische Seattle, de stad waar het verzet tegen Trump misschien wel het felst is. Het camerawerk van Dennis Hilgers paste naadloos in de sfeer van de serie; beschouwend, registrerend, zonder tierelantijnen, maar wel met optimaal gebruik van moderne middelen, zoals een drone.

Beide reportages zijn hier terug te zien:

De WODC affaire

Treinreis door de VS: Amerikanen verdeeld over één jaar Trump

Meer nieuws