Speelfilm Buladó openingsfilm NFF

Bubaló nieuwsbericht

Vrijdag 25 september is de start van een bijzondere 40e editie van Nederlands Film Festival. Openingsfilm op het festival is de speelfilm Buladó van regisseur Eché Janga, geproduceerd door Keplerfilm in coproductie met NTR.

Buladó is een magisch-realistisch en liefdevol verhaal van een kleine familie woonachtig in Bandabou, Curaçao. Kenza (11) woont met haar vader en opa op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De mannen zijn elkaars tegenpolen: vader is een broodnuchtere politieagent, opa identificeert zich juist met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. De eigenzinnige Kenza probeert haar eigen weg te vinden tussen deze uitersten, die steeds vaker met elkaar in botsing komen.

Regisseur Eché Janga: “Als filmmaker ben ik op zoek naar het tonen van het ongrijpbare. Naar datgene wat tegenstellingen tussen mensen kan laten verdwijnen en ons één maakt; of dat nu liefde, mystiek of een existentieel dilemma van een personage is. In Buladó komt dit ongrijpbare naar voren in de vorm van mystiek. In de Afro- en Zuid-Amerikaanse cultuur is mystiek sterker aanwezig dan in de Westerse. Aangezien ik een afstammeling van beiden ben, speel ik in de film met deze tegenstelling. Het verhaal is een verbastering van een oude slavensaga die generaties lang in onder andere mijn familie werd doorverteld en zo bij mij is terechtgekomen. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen hoop ik de ogen te kunnen openen voor de schoonheid en kracht van de onderbelichte verhalen van onze Nederlandse geschiedenis.

Buladó kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO.

Bekijk de trailer