Programmering rondom overlijden Bernard Haitink

Bernard Haitink overleden

Donderdag 21 oktober is de wereldberoemde Nederlandse dirigent Bernard Haitink op 92-jarige leeftijd overleden.

Vanmiddag is om 15.55 uur op NPO 1 het portret van Bernard Haitink te zien dat NPO Radio 4 presentator Hans Haffmans voor NTR Podium in 2014 maakte ter ere van zijn 60-jarig jubileum als dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

NTR Podium Haitink

In deze documentaire ontmoette Hans Haffmans hem in zijn huis in Luzern en spreekt met hem over de beginjaren als dirigent in Hilversum. Ook bezoekt Haffmans een masterclass die Haitink in zijn woonplaats gaf en waar de maestro zijn bevlogenheid voor het dirigeren aan de jongere generatie doorgeeft.  Verder halen oud-orkestleden van het RFO Rob Meyn (slagwerk) en Bea Geerts (altviool) herinneringen op aan de eerste dirigenten jaren van Haitink. 

Hans Haffmans interviewde Haitink meerdere malen en kende hem goed. Vanavond is hij te gast in Nieuwsuur, om 21.30 uur op NPO 2.

Bernard Haitink - De Mysterieuze Maestro

Direct na Nieuwsuur herhaalt de NTR op NPO 2 de BBC-documentaire Bernard Haitink – De mysterieuze Maestro (uitgezonden door Het Uur van de Wolf op 26 december 2020). In deze documentaire tracht de BBC het geheim van de dirigent te ontrafelen. De documentaire is ook te bekijken op NPO Start.

Aansluitend is op NPO 2 het laatste optreden van Bernard Haitink te zien. Hij dirigeert de Zevende symfonie van Anton Bruckner in de NTR ZaterdagMatinee van 15 juni 2019 in het Concertgebouw in Amsterdam.

Zaterdag 23 oktober om 10.30 uur is op NPO 2 de documentaire Het komt op mijn pad: Portret van een dirigent… te zien die Hans Haffmans en regisseur en cameraman Joost Honselaar in 2016 maakten voor Podium Witteman Extra. Presentator Hans Haffmans bezocht dirigent Bernard Haitink en zijn echtgenote Patricia in hun vakantiehuis in Zuidwest Frankrijk. Twee dagen lang praten zij over Haitinks carrière, zijn leven en wat hem beweegt. (Deze documentaire is zondag 24 oktober normaals te zien in Podium Witteman Extra).

Podium Witteman staat zondag 24 oktober ook stil bij het overlijden van Bernard Haitink.  Meer informatie hierover volgt.

Programmering NPO Radio 4 en online

De klassieke radiozender NPO Radio 4 besteedt het hele weekend extra aandacht aan de Nederlandse maestro, zowel op de zender als online.

Vanavond klinkt in het Avondconcert (AVROTROS/NTR) om 20.00 uur een In Memoriam voor Bernard Haitink. Dirigent Ed Spanjaard en hoboïst Werner Herbers zijn te gast en vertellen over Haitinks bijdrage aan de Nederlandse muziek, zijn periode bij het Engelse operahuis Covent Garden en zijn betekenis voor de internationale muziekwereld. 

Het AVROTROS programma Een Goedemorgen met... herhaalt zaterdag om 10.00 uur een uitzending uit 2013 waarin Bernard Haitink twee uur lang zijn persoonlijke muziekkeuze presenteerde. Het Zondagmiddagconcert (AVROTROS) staat zondag volledig in het teken van Haitink (14.00 uur).

Op de website van Podium is meer achtergrondinformatie te vinden en op www.nporadio4.nl zijn hoogtepunten uit heet omroeparchief te beluisteren van Bernard Haitink met het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Ook de veelgeprezen Kerstmatinees uit het Concertgebouw en Haitinks afscheidsconcert uit 2018 zijn hier terug te luisteren en te bekijken.