Podcast Gemiste Sterren over zwarte klassieke componisten

Orville Breeveld en Floris Kortie 1

In de zesdelige podcastserie Gemiste Sterren gaan presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Witteman) en Orville Breeveld (klassieke muziekkenner) op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. Waarom heeft men nauwelijks van hen gehoord? Zouden zij niet een plek verdienen tussen de bekende namen als Mahler en Stravinsky op het balkon van Het Concertgebouw?

Nieuwe naam in de componistengalerij van Het Concertgebouw?

Deze vragen legt Floris elke aflevering voor aan verschillende gasten zoals dirigent Kevin John Edusei en pianiste Djuwa Mroivili. Ook Concertgebouwdirecteur Simon Reinink mag de vraag beantwoorden of hij het niet tijd vindt voor een nieuwe naam in de componistengalerij van Het Concertgebouw.

De podcast Gemiste Sterren is vanaf 6 mei te beluisteren via NPO Radio 4 en in je favoriete podcast-app.

 

 

Zes afleveringen

In elke aflevering van Gemiste Sterren staat één zwarte componist centraal. Bijvoorbeeld de Franse kolonel, schermkampioen, sterviolist, componist en dirigent Joseph Boulogne (1745-1799), beter bekend als Chevalier de Saint-Georges. Of wat te denken van de Amerikaanse pianiste en componiste Florence Beatrice Price (1887-1953). En ook de Pullitzer Price-winnaar George Walker (1922-2018).

Muziekkenner Orville Breeveld vertelt over de componisten en hun werk. Floris Kortie interviewt verschillende gasten, bijvoorbeeld dirigent Kevin John Edusei die het werk van Samuel Coleridge-Taylor ten gehore bracht in Het Concertgebouw in 2019: "Het is de hoogste tijd dat wij deze componisten hun eigen waarde toekennen." Ook de jonge pianiste Djuwa Mroivili en violiste Julia Philippens van Fuse zijn te gast.

Pleitbezorger

Het Concertgebouw nam samen met 24classics en de NTR het initiatief tot deze podcast. Orville Breeveld, muziekkenner en adviseur van Het Concertgebouw, is warm pleitbezorger van zwarte componisten: "Er is zoveel wat mensen gewoon niet kennen dat zó mooi is! Je moet deze muziek gewoon horen. Het is ongelooflijk goed!" Maar hij is ook kritisch: "De muziek van zwarte componisten is veel te lang genegeerd, nu zie je een stroming met dirigenten en musici die deze muziek herontdekken en het een nieuw podium geven."

Credits

Initiatief: Het Concertgebouw & 24classics

Producent: 24classics & NTR

Presentatie: Floris Kortie & Orville Breeveld

Redactie: Maartje Goes

Eindredactie & montage: Bart Geeraedts, txt-producties