Nieuw presentatieteam

wetenschap

Dirk de Bekker, Elisabeth van Nimwegen en Lieven Scheire vormen het nieuwe presentatieteam van De Kennis van Nu.

In de eerste aflevering van 2020 zoeken zij uit hoe de wetenschap ons van het coronavirus af moet helpen. De Bekker en Scheire zijn nieuw als presentator bij De Kennis van Nu. Zij volgen Diederik Jekel op, die tot dusverre het programma, samen met Van Nimwegen, presenteerde.

Coronajagers

Een heel leger aan wetenschappers werkt dag en nacht aan oplossingen voor COVID-19. Van zoönose-experts tot epidemiologen en virologen, eenieder maakt op geheel eigen wijze jacht op het coronavirus. Ze willen begrijpen waar het precies vandaan komt en wat het doet in ons lichaam. Daarbij is het van levensbelang om patiënt Zero te vinden.

De Kennis van Nu: Coronajagers, woensdag 1 april, 22.15 uur bij de NTR op NPO 2.

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR. Verder in dit seizoen onder meer:

  • Een revolutie in de wereld van orgaantransplantaties: voorheen afgekeurde organen worden opgelapt en in andere lichamen gebracht;
  • De gendercode, oftewel wat de wetenschap te zeggen heeft over het verschijnsel ‘geboren in een verkeerd lichaam’;
  • De Solar Orbiter, de supersonische satelliet die ‘hapjes’ uit de zon neemt om nieuw licht te werpen op een aantal vraagstukken over het leven op aarde.

Elisabeth van Nimwegen is sinds 2015 presentator van De Kennis van Nu, en is daarnaast actief als moderator en gespreksleider bij gesprekken over wetenschap, en als presentator bij het Radio 1-programma Kunststof. Veelzijdig als ze is, manifesteerde ze zich ook als actrice, schrijfster (De smaak van ijzer, Onderdak) en als verslaggever bij het jongerenprogramma Kassa 3 en de wetenschapsprogramma’s Weet wat je koopt en Nieuwslicht.

Dirk de Bekker is al geruime tijd betrokken bij De Kennis van Nu, als redacteur en regisseur. Hij beet zich vast in tal van lastige wetenschapsdossiers, zoals insectensterfte, extreem weer en de psychologie van politieke polarisatie. In 2016 ontwikkelde en presenteerde hij Sprekend Nederland, een multimediaal onderzoek en tv-programma over Nederlandse accenten en dialecten en de daaraan verbonden vooroordelen.

Lieven Scheire presenteerde in zijn geboorteland België al diverse tv-programma’s. Hij excelleert daarbij vooral in de crossover van humor en wetenschap, zoals hij bijvoorbeeld liet zien in het tv-programma Scheire en de schepping. Hij is ook wetenschapscabaretier en treedt op in het theater met zijn show Live in Nerdland: DNA en volgend jaar in Nederland met Artificiële Intelligentie. Met zijn geheel eigen kijk weet hij een groot publiek voor wetenschap te interesseren.

Foto v.l.n.r. Dirk de Bekker, Elisabeth van Nimwegen, Lieven Scheire.

Foto: Roy Beusker.