NTR ZaterdagMatinee viert 60ste concertseizoen

NTR Zaterdagmatinee

De NTR ZaterdagMatinee keert op 5 september terug naar Het Koninklijk Concertgebouw. Tijdens een speciaal jubileumconcert opent de concertserie haar 60ste seizoen met Mascagni’s Il piccolo Marat.

Jubileum in aangepaste vorm
Vanwege de coronamaatregelen ziet het jubileumseizoen van de NTR ZaterdagMatinee er anders uit dan gedacht. Maar er is genoeg ruimte om te vieren! Bijvoorbeeld met Purcells King Arthur, Prokofjevs Eerste Vioolconcert door Lisa Batiashvili of Bartóks Derde Pianoconcert door Pierre-Laurent Aimard. Huisensembles Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor vieren o.l.v. Karina Canellakis op 31 oktober hun 75-jarig bestaan, met o.a. een wereldpremière van Peter-Jan Wagemans. Sterzangers Franco Fagioli en Max Emanuel Cencic schitteren in de opera Carlo il calvo van Nicola Porpora.

Podcast en concertstreams
Ter ere van het 60-jarig bestaan van de NTR ZaterdagMatinee presenteert Hans Haffmans vanaf 14 september een tweewekelijkse podcast: Markante maestro’s. Samen met bekende gasten duikt hij in 60 jaar Matineegeschiedenis aan de hand van 20 sterdirigenten. Van Adams tot Van Zweden: er klinken bijzondere verhalen en vooral veel muziek.

Op nporadio4.nl/matinee60 zal daarnaast vanaf 3 september iedere week een concert uit de Matineegeschiedenis te streamen zijn. De NTR ZaterdagMatinee opent haar archieven en laat
parels horen uit de afgelopen 59 jaar: bijzondere debuten, sterdirigenten of wereldpremières. De eerste stream is inmiddels te beluisteren: Mascagni’s opera Iris met de sopraan Magda Olivero (1910-2014) in de titelrol van 12 oktober 1963 onder leiding van Fulvio Vernizzi.
 
De NTR ZaterdagMatinee wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Het openingsconcert van 5 september, Il piccolo Marat van Mascagni, is bovendien vanaf 13.00 uur via een webcast ook live te bekijken via nporadio4.nl/live.

Bekijk de agenda van de NTR ZaterdagMatinee voor september en oktober

Over de NTR Zaterdagmatinee
De NTR ZaterdagMatinee is een productie van NTR, Stichting Omroep Muziek en NPO Radio 4 in Het Koninklijk Concertgebouw. Hoofdbespelers van de serie zijn het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. De NTR ZaterdagMatinee wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is terug te luisteren via www.radio4.nl.