Lita Cabellut verkozen tot kunstenaar van het jaar 2021

Lita Cabellut

Vrijdagochtend 6 november werd tijdens een live uitzending op NPO Radio 1 bekend gemaakt dat Lita Cabellut, bij het grote publiek ook bekend als jurylid in het programma Project Rembrandt, is gekozen als Kunstenaar van het jaar 2021. Op de tweede plaats eindigt Barbara Nanning gevolgd door Claudy Jongstra en Theo Jansen.

Een greep uit de meningen van panelleden en het publiek over het werk van Lita Cabellut:

- Lita raakt je tot in je diepste ziel, haar inspiratie is de mens en alles wat diep in de mens verborgen zit, in al haar facetten. Een schilderij van Lita boeit en blijft boeien, iedere keer weer.

- De ongebruikelijke techniek, het craquelé effect, het kleurgebruik, de combinatie van figuratieve en abstracte kunst ineen maakt haar werk verrassend, bijzonder en intrigerend.

- In iedere verf- of kwaststreek of handbeweging van Lita zit de hele kosmos. Groots en meeslepend en tot in het kleinste detail volmaakt.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Meer over Lita Cabellut lees je hier.