Het Klokhuis
NPO Start

Jaren 20 en 30 herleven

Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen. En: Welkom in de jaren 20 en 30. Met deze twee series brengt de NTR het interbellum tot leven.

Na de Eerste Wereldoorlog moderniseert Nederland in snel tempo. Het is een tijd vol nieuwe techniek - bioscoop, radio, auto, vliegtuig -, en vol verheven idealen, emanciperende vrouwen, kersverse woonwijken, jazzmuziek. De toenemende welvaart brengt swing en optimisme. Maar rond 1930 keert het tij. De economie stokt met als gevolg duizenden werklozen. Het onbehagen neemt toe, er is behoefte aan houvast. Steeds meer mensen klampen zich vast aan tradities of aan het idee van een sterke leider. De betovering van de wervelende moderne maatschappij is voorbij.

“Wij leven in een bezeten wereld. En wij weten het… De dreunende machine van dezen geweldigen tijd schijnt op het punt om vast te loopen,” schrijft historicus Johan Huizinga in 1935. Vijf jaar later marcheren Duitse troepen Nederland binnen en komt het Interbellum definitief ten einde.

Hans Goedkoop in Kootwijk
Hans Goedkoop presenteert de zesdelige serie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen vanuit het indrukwekkende gebouw van Radio Kootwijk, symbool voor de techniek en moderne architectuur in de jaren 20.

Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen.
Vanaf vrijdag 30 augustus, 21.05 uur op NPO 2
Meer info

Pierre Bokma speelt Adolf Hitler in historische comedyserie
Traditiegetrouw komt de NTR tegelijkertijd met een historische comedy over hetzelfde tijdperk, van de hand van Niek Barendsen. Koningin Wilhelmina, Albert Einstein, Hendrikus Colijn en Fien de la Mar... ze zijn al jaren dood, maar voor Welkom in de jaren 20 en 30 maken ze graag een uitzondering. Stuk voor stuk nemen ze plaats op de bank bij talkshowhost Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom).

Welkom in de jaren 20 en 30, met o.a. Pierre Bokma, Ilse Warringa, Tjitske Reidinga, Alex Klaasen en Frank Lammers.
Vanaf zondag 8 september, 17.50 uur bij NPO Zapp op 3.
Meer info

Foto: Hofplein, Rotterdam (1930)

Nieuws