Emmy nominatie voor Dance or Die

De documentaire Dance or Die – Een waargebeurd verhaal van Nieuwsuur-verslaggever Roozbeh Kaboly maakt kans op een Emmy Award voor beste kunstdocumentaire. De film vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren. 

Dance or Die is het levensmotto van de Syrische danser Ahmad Joudeh (27). Het staat in zijn nek getatoeëerd. “Ieder mens voert zijn eigen strijd. Mijn gevecht begon toen ik besloot danser te worden”. Dans is Ahmad’s leven, maar het wordt hem onmogelijk gemaakt in zijn door oorlog getroffen geboortestad Damascus. De kans om zijn geboortegrond te kunnen ontvluchten grijpt hij met beide handen aan. Sinds anderhalf jaar woont hij in Nederland en treedt hij op bij voorstellingen van Het Nationale Ballet.

De film, geproduceerd door WitFilm voor Het Uur van de Wolf, werd in 2018 op televisie uitgezonden. Dance or Die is terug te zien via NPO Start.

De Emmy Awards gelden als de belangrijkste internationale tv-onderscheidingen ter wereld. In totaal zijn 44 programma’s uit 21 landen in elf categorieën genomineerd. Voor de uitslag van de Emmy Awards moeten we nog even geduld hebben; de prijzen worden op 25 november uitgereikt in New York.

 

 

Nieuws