Dieet op maat

Dieet op maat Nieuwsfoto

BBC-serie The perfect Diet for you

Uitzendingen: 
dinsdag 24 t/m donderdag 26 januari 2017, om 16.50 uur op NPO 2


Dieet op maat 1: dinsdag 24 januari
De beste manier om af te vallen is niet de nieuwste dieetrage, maar een persoonlijke aanpak. Een dieet dat is afgestemd op individuele biologische en psychologische kenmerken van mensen.  Dokter Chris van Tulleken en hoogleraar Tanya Byron nemen deel aan een baanbrekend experiment in Engeland. Samen met een team van vooraanstaande deskundigen zetten ze 75 te zware vrijwilligers op een dieet dat vooral bedoeld is om de oorzaken aan te pakken waarom zij te veel eten.

De vrijwilligers verblijven in een kliniek waar een serie onderzoekjes bij hen wordt afgenomen, die moeten verklaren op welke manier hun genen, hormonen en psychische kenmerken van invloed zijn op hun eetgedrag. Vervolgens moeten ze een dieet gaan volgen dat volgens de deskundigen het best bij hen past. Heeft de wetenschap succes waar zoveel diëten faalden?


Dieet op maat 2: woensdag 25 januari
Werkt het persoonlijke dieet ook in het leven van alledag? De vrijwilligers moesten een van drie verschillende diëten volgen, op grond van hun genetische, hormonale en psychische kenmerken. Inmiddels zijn ze weer thuis, waar ze met alle stress en verleidingen van het dagelijks leven moeten proberen om hun persoonlijke dieet vol te houden.

Dokter Chris van Tulleken en hoogleraar Tanya Byron ontdekken hoe ons DNA het lastig kan maken om verleidingen te weerstaan, hoe kennis over de hersenen opheldering biedt over de reden waarom wij onze toevlucht zoeken tot ‘troost-eten’, en wat de wetenschap ons kan vertellen over de redenen waarom wij rampzalige keuzes maken als het om eten gaat.


Dieet op maat 3: donderdag 26 januari
Tot nu toe zijn de vrijwilligers erin geslaagd om af te vallen, maar nu zijn de wittebroodsweken voorbij. De laatste twee maanden van het dieet zijn aangebroken, en hun lichaam en geest beginnen te protesteren. Dokter Chris van Tulleken en hoogleraar Tanya Byron zoeken uit of hun persoonlijke dieet hen helpt om het afvallen vol te houden, en de deskundigen onthullen wat het geheim is van een permanent dieetsucces.

Deze serie werd eerder uitgezonden in oktober 2015.

Meer nieuws