De Lokroep van Venetië

Lokroep Venetië nieuwsfoto

De komende weken is in Podium de 12-delige serie De Lokroep van Venetië te beluisteren: elke vrijdag en zaterdag rond 18.30 uur op NPO Radio 4.

In deze serie nemen dramaturg en schrijver Willem Bruls en presentatrice Chazia Mourali de luisteraar mee naar Venetië, de stad die bij uitstek symbool staat voor opera. Langs het water, op pleinen en in steegjes treden Bruls en Mourali, beiden grote operaliefhebbers, in de voetsporen van componisten, schrijvers en andere kunstenaars die zich hier lieten inspireren.

Venetië spreekt al eeuwenlang tot de verbeelding. Welke grote schrijver of componist kwam niet naar Venetië? Monteverdi, Vivaldi, Mozart, Lord Byron, Liszt, Wagner, Mann, om er maar een paar te noemen. Allemaal raakten zij er betoverd.

Ook Louis Couperus: ‘De Piazza San Marco is het schitterend verblindende décor van de derde acte eener groote opera, de kathedraal als eene fabel, een sprookje van betoovering of er een sultan daar woont met prinsessen, in het leven van de Duizend-en-Een Nacht; en het Dogepaleis een tweede fabel, een tweede sprookje. Men verwacht, dat er tusschen de zuilen van de Piazzetta een heldin in brokaat zal uitwandelen, die zingen gaat een heel groot aria met veel roulades tegen den nacht aan...’ Uit ‘Blanke steden onder blauwe lucht'.

Dood in Venetië
De stad is eindeloos verbeeld op schilderijen, op foto’s en in films, van Dood in Venetië van Visconti (naar de novelle van Thomas Mann) tot de James Bond-klassieker Casino Royale. En wie liggen er niet allemaal begraven op het dodeneiland San Michele? Igor Stravinsky, Ezra Pound, Sergei Diaghilev, Joseph Brodsky, Luigi Nono.

De zwerftochten van Willem Bruls en Chazia Mourali leiden langs tal van beroemde Venetiaanse pleinen en gebouwen, zoals het Teatro la Fenice, het Palazzo Grimani, de Ridotto en het Hôtel des Bains op het Lido. Allemaal plekken met een verhaal. Die plekken en verhalen samen geven een beeld van de opera die als een Venetiaanse spiegel het wezen van Venetië reflecteert. Venetië is opera.

Alle twaalf afleveringen komen ook als podcast beschikbaar. Ga naar de site van NPO Radio 4 en volg De Lokroep van Venetië ook via de interactieve kaart. Zoom in op de plekken die Chazia en Willem bezochten, bekijk foto's en luister fragmenten.

Regie: Aletta Becker.
Sounddesign: Huibert Boon.
Eindredactie: Frans van Gurp.

Een coproductie van NTR en Aletta Becker Producties voor NPO Radio 4, tot stand gekomen met steun van NPO Fonds.

Foto: Kinga Leftska.