Jouw stad, ons dorp
NPO Start

Afvallen met Diederik

Terwijl de meesten zich in de vakantie eens lekker lieten gaan, gooide Diederik Jekel het roer om. Met een BMI van tegen de dertig ging hij de strijd aan met de overtollige kilo’s. Keihard trainen, gezond eten, hypnosesessies en ijskoud douchen; hij heeft er alles aan gedaan om een gezond gewicht te bereiken. Hoeveel is hij afgevallen en gaat hij het op lange termijn ook volhouden?

De cijfers werken in ieder geval niet in zijn voordeel. Tachtig tot negentig procent van de diëters ziet de kilo’s binnen twee jaar gewoon weer terugkomen. Hoe kan dat? Want het principe van afvallen lijkt simpel: je moet gewoon minder in je waffel stoppen dan je nodig hebt.

 

Geen quick fix
Eén ding is zeker: er is geen quick fix. Er is geen magisch dieet, middel of trucje waardoor het vet permanent als sneeuw voor de zon verdwijnt. Het is keihard werken en bijna onmogelijk om vol te houden. Toch is afvallen niet gedoemd te mislukken. Een persoonlijk samengesteld dieet, waarbij de focus ligt op een gezonde levensstijl en langdurige gedragsverandering, heeft de grootste kans van slagen. En dus schakelt Diederik de hulp in van een diëtiste en personal coach.

 

Bruin vet
Maar het is het niet allemáál zwaar en ellendig. Wetenschappers zijn iets op het spoor waardoor Diederik misschien al zappend op de bank een beetje extra vet kan verbranden. Patrick Rensen van het Leids Universitair Medisch Centrum helpt hem en vertelt dat hij zijn nuttige bruine vet moet trainen. En dat kan maar op één manier: door elke dag ijskoud te douchen!

 

Type eter
Helaas is het type dieet dat je volgt en het trainen van een beetje bruin vet meestal niet genoeg om af te vallen en op gewicht te blijven. Het is ook van cruciaal belang om te weten wat voor type eter je bent: een emotionele eter of een externe eter. Psychologe Tatjana van Strien onderzoekt of Diederik vooral naar eten grijpt als hij zich boos of verdrietig voelt, of dat vooral het zien en ruiken van eten hem de das om doen.

 

Lukt het Diederik om af te vallen en zijn slechte eetgewoontes aan te passen? Op woensdagavond 2 september om 19.20 uur is op NPO 2 te zien hoe Diederik worstelt met zijn gewicht en krijgt hij eerlijke, slimme en grappige handvatten uit de wetenschap om het vol te houden.
Zie voor extra video’s, o.a. Het laatste frietje en Hoeveel denk jij dat Diederik kan afvallen?: www.npowetenschap.nl


De Kennis van Nu is het wekelijkse wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen.

Nieuws