Tot de laatste snik

Het is het grote taboe in de popwereld: wanneer ga je stoppen? In de kleedkamer wordt er wel eens fluisterend gesproken over de angst. De vrees om niet meer verder te kunnen. Maar ook de angst om te lang door te gaan. Op initiatief van Henny Vrienten, boegbeeld van Doe Maar en Vreemde Kostgangers, maakte regisseur Marcel Goedhart een documentaire over deze worsteling van veel oudere Nederlandse muzikanten. Tot de laatste snik?!: maandag 24 januari om 20.25 uur in Het Uur van de Wolf op NPO2.

Henny Vrienten: “Het onderwerp heeft me de afgelopen jaren enorm bezig gehouden. Je gaat door zo lang de energie er is, die ideeën blijven komen en de publiek het leuk vindt. Maar voor iedereen komt er dat moment dat het steeds minder wordt. Ik ben bij concerten geweest waarvan ik dacht: dit kun je het publiek niet aan doen. Zo ver wil ik het niet laten komen.” Dat is bij Henny Vrienten ook niet gebeurd. Vlak voor de aanvang van de opnamen moest hij plotseling zelf stoppen vanwege gezondheidsproblemen.

Tot de laatste snik?! volgt vijf Nederlandse pophelden van rond de zestig en zeventig en stelt hen de vraag: hoe lang ga je nog door. Is het geen tijd om te stoppen? Jan Rot heeft niet lang meer te leven, maar treedt op tot hij erbij neervalt. Angela Groothuizen toert nog één keer met de Dolly Dots. Een meidengroep van zestig kan dat nog? Bassist Rinus Gerritsen is zijn band, de Golden Earring, kwijt. Tijd voor pensioen? Welnee, hij werkt aan een nieuw soloproject. Zanger Michel van Dijk, zanger van Alquin, was dertig jaar junkie en de weg kwijt. Hij maakt nu weer platen. Monique Klemann, zangeres van Loïs Lane, de meest sexy band van de jaren negentig, kan ook het niet laten. Zingen. Spelen. Zweten. De kick van het optreden. Maar hoe lang nog?  

Regie: Marcel Goedhart