Pavarotti

Geen media beschikbaar

Hij is zonder twijfel één van de beroemdste operazangers aller tijden, de Italiaan Luciano Pavarotti.
Zijn fenomenale stem maar ook zijn innemende persoonlijkheid, goede band met het publiek en commercieel gevoel maken hem tot een megaster met ongekende successen. De documentaire Pavarotti van Oscarwinnend regisseur Ron Howard geeft een beeld van deze unieke tenor, die z’n leven wijdt aan de muziek, maar vaak ook een eenzaam leven leidt, ver weg van huis zonder zijn familie. In archiefbeelden, privéfilmpjes en niet eerder vertoonde beelden komen hoogtepunten en dieptepunten van zijn rijke leven voorbij.

Luciano Pavarotti (1935-2007) groeit op als bakkerszoon in Modena,  en zingt net als zijn vader in een mannenkoor. Pas na aandringen van zijn moeder die in zijn talent gelooft, debuteert hij in 1961 als tenor in Puccini’s La Bohème, verovert de Italiaanse operawereld, en de rest van de wereld volgt snel. Hij weet mensen te raken met de kracht van zijn stem, met een fantastisch legato en zijn schijnbaar moeiteloze hoge C’s. En met de emotie die hij erin weet te leggen, waarbij tekst en muziek naadloos in elkaar overlopen. De aria Nessun Dorma uit Turandot wordt zijn ‘lijflied’. Het vormt het hoogtepunt in de openingsceremonie van het WK voetbal in Rome in 1990, waarin hij met Plácido Domingo en José Carreras als De Drie Tenoren op één podium staat. Succesvolle samenwerking met grootheden als Elton John, Stevie Wonder en Bono, zijn vriendschap met Lady Diana, zijn inzet voor goede doelen, het maakt zijn wereldsterrenstatus compleet. De echtscheiding in het katholieke Italië en de spraakmakende relatie met een 34 jaar jongere vrouw vormen een deuk in zijn imago.

Regisseur Ron Howard heeft tal van familiefilmpjes boven water gekregen, en medewerking verkregen van tal van Pavarotti’s dierbaren:  zijn drie dochters, zijn eerste en zijn tweede vrouw, zijn managers, en collega’s als sopraan  Angela Gheorghiu. Naast lovende woorden komen ook de lastige kanten en excentrieke trekjes aan bod, als een moeilijk man, met eeuwig plankenkoorts die hem parten blijft spelen.  Als hij zelf in een interview een van zijn eerste optredens hoort, zegt hij– enigszins verrast – dat hij “toch best wel goed kon zingen”. En hoe hij over 100 jaar graag herinnerd wil worden?  “Als de man die de opera dichterbij het volk bracht.”

Regisseur:  Ron Howard
Producenten: Ron Howard, Nigel Sinclair, Jeanne Elfant Festa, Michael Rosenberg, Brian Grazer