Margaret Atwood – De kracht van het woord

Uitzending:   woensdag 5 oktober, 23.20 uur op NPO 2 (hh. 2019) 

Ze was al zeer succesvol, maar sinds de prijswinnende dramaserie The Handmaid’s Tale, gebaseerd op haar roman uit 1985, is de Canadese schrijfster Margaret Atwood uitgegroeid tot een literair icoon. De rode mantels en witte kapjes van de dienstmaagden zijn een wereldwijd symbool voor vrouwelijk verzet tegen onderdrukking. En bijna twee miljoen fans worden dagelijks wakker van haar vroege berichten op Twitter. In de documentaire “Margaret Atwood – De kracht van het woord” zijn regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont een jaar lang bij Atwood, terwijl ze de hele wereld over reist voor lezingen, familiefeestjes, signeersessies en een bezoek aan de set van The Handmaid’s Tale. De documentaire was één van de trekkers op het IDFA van dit 2019.

De zelfverzekerde grande dame en een aantal sleutelfiguren uit haar leven vertellen over haar jeugd in de bossen van Noord-Ontario, hoe ze opgroeit in de benauwde jaren vijftig (toen vrouwen werden geacht keurig thuis te blijven, maar zij aan de universiteit van Harvard Engels ging studeren), over haar activisme en uiteraard over haar schrijverschap. In de documentaire wordt Atwood’s proza en poëzie tot leven gebracht door voice-overs, en wordt onthuld welke persoonlijke en maatschappelijke factoren haar inspireren bij haar schrijverschap.

In 1984 begint Atwood in het ommuurde West-Berlijn te schrijven aan haar beroemde dystopische verhaal over machtsverhoudingen en misogynie, mede ingegeven door de conservatieve backlash na de vrije jaren zestig en zeventig. Onlangs verscheen het even beklemmende vervolg The Testaments, waarmee ze de (gedeelde) Booker Prize won. Atwood zelf, inmiddels 79, bekijkt de heisa rond haar “renaissance” met zelfspot en gortdroge humor, zoals alleen iemand die al een heel leven geleefd heeft – en ons al decennia geleden waarschuwde – dat kan. 

Regie: Nancy Lang, Peter Raymont
Productie: White Pine Pictures
Originele titel: Margaret Atwood – A word after a word after a word is power