Maandoverzicht

Deze documentaires worden in augustus uitgezonden:

1 augustus 2021 - O, o, Harrie
De populaire schrijver/cabaretier Harrie Jekkers heeft zijn levensverhaal verstopt in zijn liedjes.  Hij woont al jaren alleen in het rustige, noordelijke deel van Ibiza en laat weinig mensen dichtbij komen. In deze documentaire trekt regisseur Karin Junger met de zanger op en vindt ze de oorsprong van zijn gevoelige teksten en relativerende humor.

4 augustus 2021 - Helmut Newton - The bad and the beautiful
Het werk van fotograaf Helmut Newton (1920-2004) is invloedrijk en spraakmakend, daar is iedereen het wel over eens. In esthetische glamourbeelden zet hij zijn modellen krachtig neer: perfecte, lange, blonde en vaak naakte vrouwen, maar zij zijn het die de leiding hebben. De documentaire Helmut Newton – The bad and the beautiful toont veel van zijn controversiële werk dat van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van de modefotografie.

11 augustus 2021 - Aretha Franklin - Soul Woman
Van alle prijzen die ze in haar leven mocht ontvangen, is Aretha Franklin het meest vereerd met de prijs van de staat Michigan, die in 1985 haar stem tot 'natuurlijke hulpbron' verklaart. Het tekent haar verknochtheid aan haar thuisbasis, en in het bijzonder haar band met muziekstad Detroit, waar ze het grootste deel van haar leven doorbrengt en waar ze in 2018 overlijdt. In deze documentaire ligt de focus op deze speciale band met Detroit en de rol die Aretha Franklin eind jaren zestig in de vrouwen- en burgerrechtenbeweging speelt.

11 augustus 2021 - Eric de Vroedt - Terwijl het liefde was
Artistiek leider van het Nationale Theater Eric de Vroedt schrijft en regisseert een voorstelling over zijn overleden moeder, die in 2020 overleed. Het is zijn manier om hun relatie onder de loep te nemen en om nog geen afscheid van haar te hoeven nemen: “Op het toneel kan ik haar laten leven, maar als het doek valt, als het stuk helemaal klaar is, dan is ze echt dood”. 

14 augustus 2021 - Whitney
Whitney Houston brak meer records in de muziekindustrie dan welke zangeres dan ook. Ze verkocht wereldwijd ruim 200 miljoen albums, was de enige artiest met zeven achtereenvolgende nummer 1 hits in de Amerikaanse hitlijsten en maakte succesvolle uitstapjes naar het witte doek in onder andere de kaskraker The Bodyguard. Zo uitzonderlijk als haar talent ook was, zo roemloos ging haar carrière ten onder aan wispelturig gedrag, schandalen en drugsgebruik, eindigend met haar tragische dood op 48-jarige leeftijd. De openhartige interviews met familie en intimi, het fijne archiefmateriaal en de familiefilmpjes maken een intiem en ontroerend portret.

18 augustus 2021 - Ruut Weissman - De Hoofdpersoon
Op verzoek van documentairemaker Judith de Leeuw regisseert theaterregisseur Ruut Weissman een solovoorstelling over de machtsrelatie tussen een docent en een leerling, tussen een actrice en een regisseur. Zowel Ruut Weissman als actrice Harriët Stroet hebben persoonlijke ervaringen met deze thematiek. De documentaire toont hoe de onderlinge verhoudingen tussen regisseur, documentairemaker en actrice tijdens de repetities op scherp komen te staan. 

18 augustus 2021 - Zappa
Over de genialiteit van Frank Zappa raakt geen mens uitgepraat. Maar wie iets wil begrijpen van de markante Amerikaanse musicus kan het beste naar hemzelf luisteren. Dat gebeurt op een nimmer vertoonde manier in de documentaire Zappa. Regisseur Alex Winter heeft onbeperkte toegang tot het enorme privé-archief en onderzoekt in Het Uur van de Wolf het turbulente leven en werk van de in 1993 overleden gitarist, componist en satiricus.

20 augustus 2021 - The Kinks - Echoes of a world
Aan de vooravond van een reeks reünieconcerten van The Kinks kijken de broers Ray en Dave Davies terug op hun roemruchtige verleden. Centraal staat het 'vergeten meesterwerk' Green Village Preservation Society uit 1968. Dankzij nieuwe interviews met de hoofdrolspelers, nog nooit eerder vertoonde opnamen uit de topjaren en heerlijke verhalen van prominente collega's herleven de hoogtijdagen van The Kinks.

21 augustus 2021 - De Gert & Hermien Story
De opkomst en ondergang van een van de meest populaire zangduo's uit de Nederlandse geschiedenis: Gert & Hermien Timmerman. Hun carrière kende grote hoogtes en diepe dalen, waarbij hun persoonlijke leven, dat werd getekend door schandalen, steeds breed werd uitgemeten in de roddelbladen. Dochter Sandra is, samen met enkele andere intimi en vertrouwelingen van Gert en Hermien, onze gids in het onwaarschijnlijke verhaal van haar narcistische, manipulatieve vader en gedreven moeder.

24 augustus 2021 - Het Greenaway Alfabet
Cineast en kunstenaar Peter Greenaway (75) ademt kunst. 'Art is life and life is art' is niet voor niets zijn levensmotto. Nu hij in de winter van zijn leven is aangekomen maakt hij voor zijn 16-jarige dochter Zoë een alfabet, waarin zijn grootste fascinaties aan bod komen. De scherpzinnige Zoë weet met haar spontane vragen diep door te dringen tot Greenaway. Zijn vrouw Saskia Boddeke regisseerde deze documentaire en maakte hiermee niet alleen een eigenzinnig en zeer persoonlijk portret van de kunstenaar, maar ook van vader Peter in zijn gevecht met de tijd.

25 augustus 2021 - The Analogues op weg naar Abbey Road
Een langgekoesterde droom van de leden van The Analogues is uitgekomen. Vijftig jaar nadat The Beatles in hun eigen studio legendarische nummers als Come together en Here comes the sun opnamen, staat de Nederlandse band in de Abbey Road Studios in Londen. Ze spelen voor een livepubliek het integrale album Abbey Road, met een uitgebreid orkest van blazers, strijkers en gastmuzikanten. En met het originele analoge-instrumentarium.

25 augustus 2021 - Hannibal Hopkins & Sir Anthony 
Hij wordt wereldberoemd met zijn rol van psychopaat Hannibal Lecter. En dat terwijl de Britse acteur Anthony Hopkins als kind nergens talent voor leek te hebben. In de documentaire Hannibal Hopkins & Sir Anthony wordt duidelijk hoe groot de transformatie is geweest van de eenzame bakkerszoon uit een klein stadje in Wales naar de veelgeprezen acteur in Hollywood.

27 augustus 2021 - De terugkeer van Drs. P 
Tekstschrijver en entertainer Drs. P. liet in de theaters en op tv zijn publiek vaak uitbundig lachen om zijn absurdistische liedjes, maar zijn persoonlijke leven kende ook een schaduwzijde. De documentaire ‘De terugkeer van Drs. P.’ schetst niet alleen een hilarisch, maar ook een pijnlijk beeld van de taalvirtuoos, die altijd weinig van zijn persoonlijke leven heeft prijsgegeven.