Joan Collins – Van glamourgirl tot Dynasty-Dame

Na een 70-jarige carrière op het witte doek en de beeldbuis klapt actrice Joan Collins uit de school. In de documentaire ‘Joan Collins – Van glamourgirl tot Dynasty-Dame’ blikt ze onbeschaamd terug op haar turbulente leven vol glamour, MeToo-ervaringen en hopeloze liefdes, dat ze voorziet van eigenzinnig en humoristisch commentaar. Vol verve toont ze dat ze terecht één van de laatste nog levende legendes uit de Golden Age van Hollywood is. Aan de hand van talloos veel filmfragmenten, persoonlijk archiefmateriaal en smakelijke anekdotes neemt Collins de kijker mee op reis en toont ze zich een rasverteller.

Joan Collins (1933) is drie als ze voor het eerst op een podium staat. Haar droom is om toneelactrice te worden. Haar opleiding aan de Royal Academy of Dramatic Arts in Londen maakt ze niet af: de verleiding van de filmindustrie is te sterk. Op haar zeventiende tekent ze haar eerste contract bij een Britse filmstudio en drie jaar later maakt ze een wervelende entree in Hollywood. Collins geniet intens van alle feestjes en ontmoetingen met o.a. Marlon Brando, James Dean en Marilyn Monroe. Ze werkt met vele grote sterren samen, onder wie Betty Davis, Richard Burton en Paul Newman en doet zo enorm veel ervaring op. Ze maakt ook kennis met de mores in Hollywood waarbij studiobazen haar grote rollen toezeggen in ruil voor ‘wederdiensten’. Ze wijst ze allemaal af, en zo gaat de hoofdrol in ‘Cleopatra’ (de film waar Liz Taylor mee doorbreekt) aan haar voorbij.

Zeventien is tevens de leeftijd waarop ze naar eigen zeggen haar eerste misstap in de liefde maakt. In 1952 trouwt ze met de veel oudere acteur Maxwell Reed, terwijl hij haar op hun eerste date slaat, verdooft en verkracht. Het leek haar de beste optie. Collins maakt vaker een verkeerde keuze: ze trouwt in totaal vijf keer en in de documentaire vertelt ze sans gene over de mislukte huwelijken en kortstondige relaties. Haar onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel en ze noemt zichzelf dan ook een vroege feminist.

In de jaren 70 raakt haar carrière in het slop. De grote ommezwaai komt in 1980, als ze de rol van de duivelse Alexis Colby in de tv-serie ‘Dynasty’ accepteert. Het maakt haar tot een wereldwijd fenomeen. In 2014 wordt ze geridderd en mag de ravissante Hollywood-ster zich Dame Joan Collins noemen. 

Regie: Clare Beavan
Productie: Salon Pictures
Originele titel: This is Joan Collins