JB's Paradise

Muzikale duizendpoot JB Meijers is gewend zijn veelzijdige talent in dienst te stellen van anderen. De topgitarist speelt jarenlang in De Dijk en met Ilse de Lange in The Common Linnets. En dan, een jaar geleden, breekt een nieuwe fase aan. Hij besluit zijn droom te realiseren. Hij verhuist naar het tropische eiland Bonaire en bouwt daar aan nieuwe muzikale glans. In de documentaire JB’s Paradise onderzoekt regisseur Bram van Splunteren hoe Meijers zichzelf opnieuw uitvindt.

Een beter moment had de filmmaker niet kunnen kiezen. Want JB heeft het niet gemakkelijk. Hij worstelt met de breuk, die Ilse de Lange forceerde. Hij ploetert solo in soms slecht gevulde zalen en ziet zijn nieuwe leven door de pandemie een onverwachte wending nemen. Maar er is ook die andere kant. Want zowel Nederlandse als buitenlandse topmuzikanten dingen al jaren naar zijn hand: Fatal Flowers, Sonic Youth, Solomon Burke, Mercury Rev, Hennie Vrienten, Barry Hay, The Prodigy en Peter Maffay.

JB Meijers werkt aan een nieuw soloalbum. Hij wil zijn eigen stem vinden en zich opgefrist en vernieuwd presenteren aan het publiek. Gaat dit lukken? Bram van Splunteren: ”Hij is een beetje de beste Nederlandse muzikant die niemand kent. Zijn verhuizing naar Bonaire was het uitgelezen moment om met hem de balans van zijn zeer productieve maar ook grillig verlopen carrière op te maken. Tegelijk wilde ik weten welke ambities hij nog koestert.”

De documentaire toont JB Meijers in de studio, aan het werk met Carice van Houten, Ilse de Lange, Barry Hay en de Mongoolse band Hanggai. We zien hem live op het podium met De Dijk, met de Amerikaanse band Mercury Rev en met de Duitse rockster Peter Maffay, met wie JB vlak voor de pandemie nog voor uitverkochte stadions in Duitsland optreedt.

JB vertelt met de gitaar op schoot en illustreert zijn verhalen met heerlijke improvisaties. Dat levert mooie en intieme momenten op waarin hij de muzikant in zichzelf laat stralen. Tenslotte voert de documentaire ons mee naar Bonaire om te zien hoe zijn nieuwe leven daar eruit ziet. En zo komen we erachter waarom Bonaire niet alleen het duikersparadijs is, een term waarmee het eiland zich graag afficheert, maar ook JB’s Paradise

Regisseur:  Bram van Splunteren
Producent: De Coproducent – Pieter Cerutti en Erik van der Hoff