Ella Fitzgerald: Just one of those things

Geen media beschikbaar

Ella Fitzgerald is zeventien en leeft op straat als ze in 1934 meedoet aan een talentenavond in het Apollo Theater in Harlem New York. Ze wil het liefst dansen, maar na een spetterend optreden van twee danseressen, besluit ze toch maar iets te zingen. Ze krijgt iedereen stil en binnen een paar maanden kan niemand meer om haar heen. De documentaire Ella Fitzgerald - Just one of those things neemt je mee op de zes decennia durende, immer zinderende tournee van een gereserveerde vrouw die een muzikale legende werd.

Bandleider en drummer Chick Webb ziet er aanvankelijk weinig heil in om een vrouw mee te nemen op tour met zijn geheel uit mannen bestaande band, maar ook hij kan niet om Ella’s talent en populariteit heen. Ze hebben succes met hun aanstekelijke swing en Ella scoort haar eerste grote hit met A-Ticket A-Tasket. Als Webb overlijdt en bij het uitbreken van WOII steeds meer muzikanten het leger in moeten, gaat Ella solo verder. Ze vindt zichzelf opnieuw uit tijdens de Bebop revolutie en met haar onnavolgbare scat-improvisaties vernieuwt ze de vocale jazz.

In de jaren ’50 brengt haar nieuwe manager Norman Granz haar naar grote concertzalen met zijn ‘Jazz at the Philharmonic’. Ze blazen de nummers van het American Songbook nieuw leven in en na internationale tournees is Ella nu een wereldster. Toch krijgt ze als zwarte vrouw nog steeds in Amerika weinig toegang tot media en populaire zalen en kan ze niet op haar eigen naam een huis kopen.

Van een ‘ugly old thing’ naar de ‘First Lady of Song’ die meer dan 40 miljoen albums verkocht en dertien Grammy Awards won, heeft Ella Fitzgerald als zwarte vrouw in een zwaar gesegregeerd Amerika vele obstakels en vooroordelen moeten overwinnen. Met uniek beeldmateriaal en niet eerder uitgezonden interviews leren we haar in deze documentaire kennen als een sterke, geestige, bedachtzame en wervelende muzikale vernieuwer die op het podium haar ware bestemming vond.

Met onder meer: Tony Bennett, Jamie Cullum, Laura Mvula, Smokey Robinson, Norma Miller, Itzhak Perlman en een zeldzaam interview met Ella’s zoon, Ray Brown Jr.