De negen levens van Ozzy Osbourne

Geen media beschikbaar

Hij is frontman van metalband Black Sabbath én een sympathieke tv-vader uit de 21e eeuw: Ozzy Osbourne, beter bekend als The Prince of Darkness. Alhoewel deze duisternis in eerste instantie refereert aan zijn muziek, is in de documentaire ‘De negen levens van Ozzy Osbourne’ te zien dat dit ook van toepassing is op zijn mentale gesteldheid. In de film reflecteert Osbourne op zijn buitengewone leven, aan de hand van talloze ongelooflijke anekdotes en vertelt hij over zijn unieke vermogen om te overleven en zichzelf opnieuw uit te vinden.

Ozzy Osbourne wordt in 1948 geboren als John Michael Osbourne, in het Engelse Birmingham. Hij groeit op in armoede, samen met zijn vijf broers en zussen.  Op jonge leeftijd is al duidelijk dat het rechte pad niet voor hem is weggelegd: hij belandt wegens een inbraak zes weken in de gevangenis.
Dankzij zijn extraverte en explosieve persoonlijkheid, en het feit dat hij over een PA systeem beschikt, werkt hij zich op tot frontman van Black Sabbath. Het succes van de band is naast een zegen ook een vloek: Ozzy slaat al snel door in het gebruik van alcohol en drugs, en uiteindelijk wordt hij uit de band gezet.

Na het ontslag zou Ozzy Osbourne aan een succesvolle solocarrière beginnen. Zijn verslaving en wanstaltige gedrag zou alleen maar toenemen. Zonder zijn toenmalige manager en huidige vrouw Sharon en haar vader zou Osbourne er nu niet meer geweest zijn. Alle geruchten en mythen rondom zijn persoon zijn waar; van het afbijten van de kop van een duif tot de katapult met dierlijke resten die hij in zijn liveshows gebruikte. Dit alles heeft bijgedragen aan zijn roem, maar in de film noemt hij dit puur als het effect van zijn verslaving. Deze verslaving had vooral veel effect op zijn familie.

In de reality serie The Osbournes mocht de wereld meekijken in het alledaagse leven van de familie. Wat voor de Osbourne’s de normaalste zaak van de wereld was bleek een gigantische televisie hit te zijn. De fans zagen een rocklegende die ook gewoon een mens bleek te zijn; een kwetsbaar kind dat nooit is opgegroeid.

De negen levens van Ozzy Osbourne is een portret van een excentrieke man met een hyper chaotisch leven. Door middel van interviews met Ozzy zelf, zijn vrouw, kinderen en collega-muzikanten en veel archiefmateriaal weet Greg Johnston een compleet beeld te schetsen van een getroebleerde muzikant met een groot maar beschadigd hart.

Regie: Greg Johnston
Productie: Greg Johnston, Christina Keating, Tara Sarazen, Bob Sarles