Claudia de Breij - Hier zijn wij

Claudia de Breij beseft in coronatijd hoe zeer ze het podium mist om zich te kunnen uiten. Met muzikanten Michelle Samba en Abdelhadi Baaddi brengt ze nieuwe zelfgeschreven liedjes op het toneel die het wonderbaarlijke leven en oorlogsverhaal van Heintje Davids vertellen maar die in essentie ook over henzelf gaan. Want voor alle drie is het podium dat ze bevochten, niet vanzelfsprekend.

Claudia de Breij kreeg in 2017 uit handen van Herman van Veen de Louis Davidsring, als eerbetoon aan haar werk in de kleinkunst. “Maar…”, zo zei Herman van Veen haar: “het is niet zomaar een eer, die ring heeft een verhaal.”

De Davidsring werd in 1948 voor het eerst uitgereikt aan Heintje Davids, in nagedachtenis van haar broer Louis (overleden in 1939), broer Hartog en zus Rika (beiden vermoord in 1943 in Sobibor). Claudia wist eerst niet zoveel over Heintje; het was die dame met die grote bril die steeds maar weer opnieuw afscheid van het podium nam om daarna weer terug te komen. Toen Claudia meer over Heintje te weten kwam, besefte ze dat dat geen afscheid kunnen nemen een veel diepere reden had. En dat Heintje’s strijd om zich ondanks alle tegenslagen te laten zien een belangrijk en mooi verhaal zou kunnen zijn voor een musical. Claudia schrijft de voorstelling Hier ben ik, maar door corona dreigt dit ambitieuze plan in het water te vallen. Ze besluit met beperkte middelen en halfvolle zalen toch verder te gaan, samen met muzikanten Michelle Samba, Abdelhadi Baaddi.

De film Hier zijn wij laat zien hoe de in lockdown ontwikkelende en met vurige inzet gemaakte voorstelling Hier ben ik ontstaat en hoe de makers zich door Heintje Davids laten inspireren. Niet alleen omdat het verhaal van Heintje leert hoe je lak moet hebben aan de mening van anderen, maar ook hoe gevaarlijk het is om mensen af te wijzen omdat ze anders zijn dan jij. Muzikanten Michelle Samba, Abdelhadi Baaddi en Claudia de Breij vertellen over hun eigen Heintje Davids-momenten: de obstakels die ze moesten overwinnen om op de planken te staan. Heintje Davids is in unieke archiefbeelden op speelse manier in het verhaal verweven.

Hier zijn wij is daarmee zowel een portret van drie bevlogen makers tijdens de lockdown, een ‘making-of’ van een inclusieve voorstelling en een manier om de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog ook voor deze tijd levend te maken.

Regisseur: Suzanne Raes 
Producent: Ilja Roomans