Basic Instinct: Seks, spanning & Stone

Hoewel de recensies niet echt lovend zijn, wordt Paul Verhoevens Basic Instinct hét bioscoopsucces van 1992. Met een voor Hollywood ongebruikelijke hoeveelheid erotiek en expliciete gewelds- en seksscenes wordt het een enorme culthit, niet in het minst vanwege de legendarische ondervragingsscène waarbij de kijker nog geen halve seconde een blik onder de rok van Sharon Stone wordt gegund. In de documentaire Basic Instinct: Seks, spanning & Stone vertellen -dertig jaar na dato- Sharon Stone, Paul Verhoeven, Michael Douglas en andere betrokkenen over de totstandkoming en impact van deze neo noir-thriller.

Na Robocop en Total Recall is Verhoevens naam als controversieel regisseur inmiddels gevestigd.
Michael Douglas, hoofdrolspeler en producent van de film, kent die reputatie en Verhoevens “Nederlandse eerlijkheid”. Maar hij wil graag met Verhoeven werken, wat hem betreft mag het conservatieve filmklimaat wel wat opgeschud. Als tegenspeelster van Douglas heeft Verhoeven meteen Sharon Stone in gedachten, die hij kent van Total Recall. Hij weet ook dat ze geen problemen heeft met naaktscènes. Douglas twijfelt, vanwege het risico: het wordt Stone’s eerste hoofdrol in een studiofilm, en met haar 32 jaar is ze volgens Hollywood-normen eigenlijk al te oud voor een doorbraak. Ook Stone realiseert zich dat er voor haar veel op het spel staat.
Het pakt goed uit, de chemie spat van het scherm, en Stone trekt met haar personage van de sensuele, biseksuele en koelbloedig moordende Catherine Tramell niet alleen de film, maar ook alle publiciteit naar zich toe. Openhartig vertelt Stone over die druk, hoe dit ‘scary’ personage - uitgedaagd door Verhoeven-  onder haar huid kruipt: een ‘larger than life’ karakter dat ver van haar persoonlijkheid af ligt en meer doet dan wat ze ooit zelf zou doen. Ook fysiek vindt ze een overweldigende rol met intense scenes.

De film wordt exact volgens script gedraaid (er mag ook geen letter aangepast), behalve de fameuze verhoorscene die Verhoeven zelf toevoegt. Bij de eerste viewing is Stone totaal geschokt: zo is het haar niet gezegd! Haar witte slipje had uit gemoeten vanwege de reflectie, maar er zou niets te zien zijn, enkel schaduw. Inmiddels wil ze geloven dat Verhoeven haar niet heeft willen belazeren, het steekt vooral dat er niet met haar is overlegd. Als het een man was overkomen, was hem zéker om toestemming gevraagd.

Naast hoofdrolspelers en regisseur doen ook scriptschrijver Joe Eszterhas, cameraman Jan de Bont en editor Frank J. Urioste gedetailleerd verslag van hun werk en hoe de perfecte mix van spanning, erotiek en provocatie tot stand kwam. Basic Instinct: seks, spanning & Stone vertelt in met zorg gedraaide interviews, onthullende anekdotes en veel filmfragmenten, over de druk om te slagen, de macht en de demonen op de set van de meest controversiële film van de jaren 90: Basic Instinct, volgens Verhoeven “...min of meer de perfecte film. Iedereen was top!”

Regie: Jacinto Carvalho
Productie: Canal+
Originele titel: Basic Instinct – Sex, Death & Stone