De beste dans van de NTR

We hebben de beste dansfilms- en documentaires van de NTR voor je op een rij gezet. Met portretten van choreografen Ed Wubbe en Ann van den Broek, interdisciplinaire dansfilms van "Point Taken" en de kunstzinnige film "Voor de Dans" (2015) over de denkende danser.

Bekijk ze hier allemaal.

NTR Podium: Point Taken IV

Vierde editie van het interdisciplinair dansfilmproject, geïnitieerd door het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans.

Ik ben de enige voert ons door prachtige landschappen en beklemmende ruimtes. Een droomsequentie die leidt naar bevrijding, op de grens tussen de verbeelding en de realiteit. The Mirror gaat over de noodzaak tot zelfdestructie om uiteindelijk plaats te kunnen maken voor het nieuwe. In Zwemmen of Verzuipen wordt gedanst of het leven er vanaf hangt in een verlaten zwembad.

Het Uur van de Wolf: De Wereld van Wubbe

Meer dan een jaar lang volgde filmer Jan Louter de creatie van de voorstelling voor het 70-jarig jubileum van het Scapino Ballet. Deze documentaire laat zien dat de bevlogen Wubbe vanuit zijn intuïtie werkt en zich in een haast democratisch proces laat inspireren door zijn dansers, waarmee TING! bij uitstek een gesamtkunstwerk wordt. De focus ligt volledig op het werkproces. Toch geeft de film goed zicht op de mens Ed Wubbe.

Het Uur van de Wolf: Voor de dans

Dansers zijn acteurs die alleen hun lichaam hebben. Waarom zou niet ook hun gezicht een podium voor een choreografie kunnen zijn, die van hun ogen en hun mimiek? Een filmisch onderzoek naar de denkende danser.

Het Uur van de Wolf: The lady in black

Extreme ervaringen en emoties staan centraal in het werk van de Vlaamse choreografe Ann Van den Broek. Haar heftige choreografieën zijn vrijwel zonder uitzondering heel persoonlijk. Haar werkwijze is niets ontziend. Ze verlangt van haar dansers, maar ook van zichzelf, onvoorwaardelijke toewijding. Deze aanpak staat centraal in de documentaire The Lady in Black van Lisa Boerstra.

Het Uur van de Wolf: Dance or die

Dance or Die vertelt in de vorm van een documentaire het aangrijpende verhaal van een jonge danser in Syrië, die in de kunst een vorm heeft gevonden het oorlogsgeweld te trotseren. Vlucht is een onafhankelijke korte dansfilm, waarin een groep Nederlanders op de vlucht slaat.

Point Taken V

Vijfde editie van het interdisciplinair dansfilmproject, geïnitieerd door het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met de NTR en Cinedans.

Dancin' the camera gaat over een tapdanseres die een ontdekkingsreis maakt door de mechanische wereld van de zwart-wit film. Perron 13 vertelt het tragikomische verhaal van een Japanse treinconducteur. Son du Serpent vertelt het verhaal van de koortsachtige zoektocht van een moderne Afrikaanse man naar zijn verdwenen vrouw.