11 april 2004: LET OP: Supplement begint vanavond om 22:00 !!!


De muziek van Wendy Carlos

 
In New York richtte in 1966 deze inmiddels 65-jarige componiste haar eigen elektronische studio op en zocht samenwerking met de synthesizerontwerper Robert Moog. Deze bouwde de Moog Electronic Music Synthesizer, aangepast aan haar persoonlijke wensen. In 1968 bewerkte zij, niet zonder humor, een aantal stukken van Bach die onder de naam Switched-on Bach op LP werden uitgebracht.

Wat als geintje begon, ontaardde onverwacht in een regelrechte wereldhit. Robert Moog was verrukt dat er zulke produkties uit die synthesizer van hem gehaald konden worden en bestempelde het album als 'de meest verbluffende doorbraak in de elektronische muziek'. De synthesizer, die eigenlijk tot die tijd 'opgesloten' had gezeten in de professionele studio, werd daarmee meteen onder de aandacht van een groot publiek gebracht. De praktische, kleine Moog Synthesizer werd ook betaalbaar voor de kleinere portemonnee - een basispakket kostte toen zo'n $3.000.

Eťn van de eerste hoogtepunten in haar serieuze componeren werd een paar jaar later de cyclus Sonic Seasonings : vier delen die ieder een jaargetijde verklanken. Vanavond in Supplement eindelijk weer eens een integrale uitzending op de radio van die prachtige elektronische suite!
"De Synthesizer" 4 eerdere specials bij Supplement

De Geschiedenis van de Elektronische (dans)muziek
"De prehistorie 1874 - 1968"

De officiŽle Wendy Carlos Homepage