28 maart 2004: 21.30-24.00 uur, Radio 4.


De Studio (VI): Centrum Elektronische Muziek (CEM)

 
In deze serie een verdere inventarisatie van wat er overgebleven is van de eens zo beroemde studio's uit de begintijd van de elektronische muziek.

Na de Studio Eksperymentalne van de Poolse radio, de Electronic Music Studio of the University of Toronto, het Columbia University Computer Music Center New York, het IPEM te Gent en de EMS in Stockholm, zoeken we het nu dichterbij.

Het Centrum Elektronische Muziek is weliswaar het oudste instituut in Nederland (sedert 1957) maar heeft zijn greep op de werkelijkheid nooit verloren. Naast het ontwikkelen van software en installaties voor kinderen (Het Geluidenboek en de KinderKomponeerWerkplaats) zijn er workshops en cursussen en is er Café Sonore: een maandelijkse demonstratie van technieken, stijlen, vernieuwingen of probleemstellingen binnen de elektronische muziek.

 
En last but not least: Vynalogica. Dit label is opgezet door CEM-medewerkers Jouke Schouwstra en producer Rude 66 (Ruud Lekx). Het label nodigt nationale en internationale artiesten uit om in de CEM studio te komen werken op de unieke analoge apparatuur die in de loop der jaren verzameld is.

Een aktuele aanleiding voor deze uitzending is het 'CEM festival 2004, dat plaatsvindt van 8 t/m 13 maart. Dit festival geeft een overzicht van de diverse activiteiten van het CEM en is gekoppeld aan een door Radio 4 georganiseerde internationale meeting van de Ars Acoustica groep, waarvoor enkele tientallen experimentele radiomakers van over de hele wereld naar Nederland komen. Sailant detail: het meerendeel van de Supplement-redaktie heeft in het grijze verleden wel eens les gehad bij het CEM....

Met muziek uit de CEM-archieven van o.m. Peter Groenland, Serge Verstockt, Thomas Koener, Soviet France en Greater than One, van Supplementariers als Michael Fahres en Armeno Alberts (vm. en huidig directeur van het CEM), komposities gemaakt door kinderen in de Klankspeeltuin en met in het CEM ontwikkelde software en aktuele 'bits 'n pieces' van o.a.: Radboud Mens, Rude 66, Endorphins en Legowelt vs Orgue Electronique.

Supplement wordt vanavond gemaakt door Arno Peeters.

De Studio Compleet

 • De Studio I (27 april 1998)
 • De Studio II (26 april 1999)
 • De Studio III (30 augustus 1999) 
 • De Studio IV (12 januari 2003)
 • De Studio V (23 maart 2003) • Download de playlist (Word-bestand)


  Website CEM

  Website Ars Acoustica 1

  Website Ars Acoustica 2