8 december 2002 - Radio 4 - 20:00 - 01:00

Terry Riley FestivalLuister hier naar het volledige Terry Riley interview van 40 minuten.

Van donderdag 10 t/m zondag 13 oktober van dit jaar vond in Groningen het Terry Riley festival plaats. De meester zelf moest wegens ziekte helaas verstek laten gaan, maar de verschillende uitvoeringen van zijn werk door o.m. Slagwerkgroep Den Haag, het Mondriaan Strijkkwartet en het Utrecht String Quartet zijn zonder zijn présence evenwel zeer te genieten. Hoogtepunt was de Nederlandse première van 'The Sands', een recent stuk door Riley geschreven voor orkest en strijkkwartet en vakkundig uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest, o.l.v. Micha Hamel.

Terry Riley (1935) legde met het schrijven van het legendarische 'In C' (1964) de basis voor de minimal music. Zijn bij vlagen oosters gekleurde muziek verbindt klassiek gecomponeerde muziek met pop en wereldmuziek.
Natuurlijk hebben vooral andere belangrijke minimalcomponisten als Steve Reich, Philip Glass en John Adams voor een belangrijk deel op Riley's ideeën voortgebouwd. Maar je vindt Riley's minimal ook terug in de muziek van rockgroepen uit de jaren zestig zoals The Who, The Soft Machine, The Grateful Dead en Tangerine Dream.
Tenslotte mag de reeks strijkkwartetten, die hij gedurende meer dan 20 jaar in samenwerking met het roemruchte 'cross-over' strijkkwartet Kronos Quartet uit San Francisco maakte, niet onvermeld blijven.

NPS Radio 4 maakte gedurende het gehele festival opnames die in maximale vorm van 5 uur gepresenteerd worden, aangevuld met interviews met Riley en kenners uit zijn direkte omgeving, zoals Brian Eno. Verder zeldzame opnames uit zijn vroege periode, zodat ook de historische context van deze meester voor niet ingewijden duidelijk hoorbaar wordt.

Meer informatie over Terry Riley op zijn homepage: www.terryriley.com

Playlist Supplement 8 december 2002 (Word-doc.)

Deze Supplement is gemaakt door Els Le Febre, Arno Peeters, Co de Kloet en Charles Amirkhanian.

informatie over de uitzending