Afleveringsinformatie

20 oktober 2019 - Nederland & Groenland
De deltawerken, de dijken en de duinen beschermen Nederland tegen hoog water. Maar we zijn kwetsbaarder dan we denken. Gletsjers en ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt; voor laaggelegen gebieden en landen zoals Nederland kan dit wel eens heel bedreigend worden.

Fotojournalist Kadir van Lohuizen ziet op Terschelling hoeveel hoger het water tegenwoordig komt met springtij en na een storm.

Op Groenland vertelt een jager dat de zomers steeds langer duren; vroeger ging hij met zijn honden tot ver in het voorjaar het ijs op. Nu is dat niet meer mogelijk. Kadir bezoekt midden op de Groenlandse ijskap een internationaal station waar wetenschappers onderzoeken wat de invloed is van het smeltend ijs op het niveau van de zeespiegel. Hoe kwetsbaar is Nederland? En wat staat ons te wachten? 

27 oktober 2019 - Verenigde Staten
Miljoenenstad Miami ligt aan het water en het lijkt wel alsof het er altijd vakantie is. Als een orkaan de stad teistert, wordt tijdelijk zichtbaar wat de verwachte zeespiegelstijging zal doen met de stad. Maar hoe lossen ze het in Miami op, nu met hoogtij het zilte zeewater al door de straten stroomt? Maken inwoners zich druk? Heeft de stad al maatregelen getroffen?

Toen in 2012 orkaan Sandy New York onder water zette, zijn ze daar wakker geschud. Plannen om de stad te beschermen tegen weer zo’n overstroming zijn er inmiddels wel, maar vele zijn nog niet uitgevoerd. Bewoners in het laagste deel op Manhattan, bereiden zich met Walky Talkies voor op een volgende storm. Zo kunnen ze, als de stroom uitvalt, toch contact met elkaar hebben. Fotojournalist Kadir van Lohuizen ziet intussen zo’n 300 kilometer boven Miami de verwoesting die is aangericht door orkaan Michael. Sommige bewoners zien het met lede ogen aan en vertrouwen er op dat Trump en God zullen helpen.   

3 november 2019 - Bangladesh & Jakarta
De twee dichtbevolkte delta’s Bangladesh en Jakarta ondervinden dagelijks de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Wat doen zij om het tij te keren?

In een wijk in het noorden van Jakarta, het laagste deel van de stad, wonen al decennia lang  mosselvissers. Grote delen van het jaar staat de wijk onder water. Hoe lang kunnen ze er nog blijven? Maar waarom verzetten de mosselvissers zich dan tegen de geplande afsluitdijk die hen moet beschermen tegen het wassende water? Ze vrezen dat het water brak wordt en dat ze hun inkomsten zullen kwijt raken.

Fotojournalist Kadir van Lohuizen reist door naar het eiland Kutubdia aan de Oostkust van Bangladesh. Voorheen waren hier veel rijstvelden maar die zijn veelal opgeslokt door de zee. Een rijstboer vertelt dat zijn zoons inmiddels elders wonen: hij stuurt ze geld voor hun studie. Ter bescherming van de kust stort de overheid betonblokken maar niet iedereen heeft er nog vertrouwen in. Velen trekken naar de overbevolkte hoofdstad Dhaka en hopen daar op een beter leven.