NTR Natuur
NPO ontdekknop

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Agenda

David Attenboroughs-programmapagina

David Attenboroughs Rariteitenkabinet - serie 4

Uitzending:      30 oktober, 1 t/m 3 november, 16.50 uur op NPO 2

David Attenborough heeft zijn levenswerk gemaakt van het in beeld brengen van het leven op onze planeet. Hij heeft daarbij een groot aantal bijzondere en zonderlinge dieren leren kennen, maar sommige daarvan blijven hem verbazen en intrigeren.


Iedere aflevering van deze fascinerende serie behandelt twee van zulke rariteiten uit de natuur, die verbonden zijn door een gemeenschappelijk thema. Attenboroughs fabelachtige gave als verteller en de unieke beelden van de dieren die hij onder de loep neemt, maken dit tot één van de beste televisieseries uit zijn oeuvre.

Aflevering 1: Dierlijke Frankensteins
Dierlijke kruisingen kunnen bizarre uitkomsten hebben, en in sommige gevallen zijn ze ook dodelijk. Opmerkelijk is dat sommige van deze soorten niet zouden hebben bestaan zonder menselijke interventie: zo heeft de opwarming van de aarde de ijsbeer en grizzlybeer samengebracht, terwijl 'killer bees' het resultaat zijn van verscheping van Afrikaanse bijen naar Zuid-Amerika.

Aflevering 2: De weg vinden
Sommige dieren bezitten uitzonderlijke vaardigheden die hen helpen de weg te vinden. Hoewel de mestkever heden ten dage niet meer op de verering van Egyptenaren hoeft te rekenen, kan hij nog steeds vertrouwen op het volledige sterrenstelsel als hij richting zoekt. Duiven hebben daarentegen genoeg aan zichzelf en hun directe omgeving: dankzij een verbluffend geheugen weten ze ieder detail van hun routes later moeiteloos terug te vinden.

Aflevering 3: Extreme jonkies
De kiwi broedt een van de grootste eieren met ver ontwikkelde kuikens. Reuzenpanda's baren daarentegen de kleinste baby's van alle zoogdieren, en hebben vervolgens maanden zorg aan hun nageslacht. Kortom, niet alle baby's worden geboren als een voltooid evenbeeld van de ouders. Maar hoe valt te verklaren dat de verschillen zo groot zijn?

Aflevering 4: Curious Counters
Al tijden wordt de mens gefascineerd door de vraag: kunnen organismen tellen? Zo'n honderd jaar geleden leek er een doorbraak te zijn: de rekenvaardigheid van het Duitse paard Hans imponeerde velen. Hans kon echter niet aan de verwachtingen voldoen. Nu is er een recentere kwestie die menig onderzoeker bezighoudt: sommige bamboesoorten bloeien overal ter wereld tegelijk, hoe kan dat?

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.