NTR Natuur
NPO Start

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Natuuragenda

Het geheime leven van de hond programmapagina

Het geheime leven van de hond

Uitzendingen: 2, 3 en 4 januari 2019, 17.15 uur, NPO 2

Ze zijn al duizenden jaren de beste vriend van de mens en één op de vijf Nederlandse huishoudens heeft er een. Het is de meest diverse zoogdiersoort op aarde, met wereldwijd meer dan 400 rassen. Maar hoeveel is er bekend over honden en hun herkomst?

In deze baanbrekende serie wordt de grote diversiteit aan honden onder de loep genomen door ze in drie groepen te verdelen: trouwe viervoeters, werkhonden en familie. Het is een eerbetoon aan de unieke kwaliteiten van iedere groep honden en hun bijzondere fysiologie, hun emotionele band met de mens en hun superzintuigen. Hoe en waarom zijn ze zo’n belangrijk deel van mensenlevens gaan uitmaken?

Elke aflevering zit boordevol verhalen van mensen en hun hond. Een bastaard die met haar baasje gaat paragliden, een Deense dog die een meisje voor het eerst in negen jaar laat lopen, een team husky’s dat traint voor de langste race van hun leven en Ricochet, de surfhond die mensen met autisme helpt.

Deze hartverwarmende serie stelt de hond in een nieuw licht.

Aflevering 1 – De trouwe viervoeter
Naar schatting zijn er wereldwijd bijna een miljard honden. Wetenschappers komen steeds meer te weten over hun emotionele en intellectuele begaafdheid. Ze kunnen emoties lezen, zich in mensen verplaatsen en overtreffen de mens op fysiek vlak. Zo is er een trouwe viervoeter voor mensen van elke rang en stand. Ze zijn niet voor niets onze beste vriend.

Aflevering 2 – Een hondenbaan
Er zijn op dit moment 400 hondenrassen en ze hebben allemaal hun eigen fascinerende, vaak mysterieuze achtergrond. Er zijn honden gefokt voor vrijwel elk denkbare taak. De moderne wereld verandert en de honden veranderen mee. De samenwerking tussen mens en hond heeft een aantal bijzondere rassen opgeleverd, van herdershonden tot geleidehonden. Honden gebruiken hun superzintuigen en enthousiasme in alle rollen die ze in de moderne samenleving krijgen.

Aflevering 3 – Onze oude huisvriend
Het DNA van de hond komt voor 99% overeen met dat van de wolf en toch zijn er gedurende de meer dan 10.000 jaar dat honden bij de mens in huis leven een aantal kenmerken ontstaan waardoor de hond zich duidelijk van de wolf onderscheidt. Zo kunnen honden bijvoorbeeld een heel sterke band met mensen vormen. De hond was het eerste huisdier, al voor het wiel werd uitgevonden. Hij zal dan ook altijd een speciale plek innemen in culturen over de hele wereld. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat er zowel bij de mens als bij de hond liefdeshormonen worden aangemaakt als ze elkaar in de ogen kijken Dat is slechts een van de verklaringen voor het feit dat de band tussen hond en mens sterker is dan ooit tevoren.