NTR Natuur
NPO ontdekknop

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Agenda

WIld Thailand programmapagina

Wild Thailand

Uitzending:      donderdag 16, 23 en 30 augustus, 20.30 uur, NPO 1

In het hart van Zuidoost-Azië ligt een rijkdom aan natuur, geschiedenis en mysterie. Deze driedelige BBC-serie over Thailand toont een land vol verrassingen, waar natuur, dier en mens in een fascinerend samenspel verkeren. Het zuiden staat bekend om de wilde feesten, maar biedt desondanks perfecte leefomstandigheden voor verschillende dieren. In centraal-Thailand hebben stad en natuur zich naast elkaar ontwikkeld en is een spirituele band  ontstaan. In de jungles van het Noorden zijn diersoorten te ontdekken, die een bijzondere bijdrage leveren aan het leven van de lokale bevolking.

Aflevering 1: De geheimen van het zuiden
Thaise boeddhisten zijn op spirituele wijze verbonden met de natuurpracht waarin zij leven. Een natuur die tegelijkertijd een ideale leefomgeving biedt voor vele dieren. Zo hebben heremietkreeften een manier gevonden om producten van het lokale toerisme te benutten terwijl jonge makaken op uitdagende locaties zoeken naar voedsel.

Aflevering 2: Het groene hart
In centraal-Thailand hebben stad en natuur zich in volledige harmonie naast elkaar ontwikkeld. In Lumpini Park delen grote vleesetende hagedissen op vredige wijze het gebied met recreërende mensen. En even verderop, niet ver van de wolkenkrabbers, worden enkele olifanten losgelaten in het wild. De beschermde status van olifanten vanwege de Thaise mythologie is echter geen voorrecht van alle dieren: ten noordoosten van Bangkok leveren giftige slangen en dorpsbewoners voortdurend strijd.

Aflevering 3: Het mysterieuze noorden
In de Noord-Thaise jungles van Phu Khieo leven enkele bijzondere primaten: zoals de Phayrelangoer, een sociale aap die leeft op een uitgekiend dieet van honderden verschillende bladeren. Verder noordwaarts ligt onder de mistdeken van Doi Inthanon een wereld van wilde bossen en waterstromen. Door natuurlijke processen zijn hier vele grotten gevormd, waar overigens niet alle dieren kunnen verblijven zonder gevaar te lopen. Rijstboeren verwelkomen iedere avond zwermen vleermuizen die een bijzondere bijdrage leveren aan de oogst.

Secrets of the dinosaur crater

Uitzending:  zondag 9 september 2018, 19.15 uur, NPO 2

Zesenzestig miljoen jaar geleden werd onze planeet getroffen door een meteoriet zo groot als een stad, met ingrijpende gevolgen voor al het leven op aarde. Hoe kon één meteorietinslag het einde betekenen van driekwart van alle diersoorten? En waarom hebben andere dieren het wel overleefd?

Wetenschappers ontsluieren stukje bij beetje de geheimen van deze verwoestende ramp.

Zo doet een internationaal onderzoeksteam in de Mexicaanse Golf voor het eerst zeeboringen naar de inslagkrater. Omdat het orkaanseizoen eraan komt, wordt het een race tegen de klok om de geheimen van deze locatie te ontsluieren.

In New Jersey graaft een andere groep archeologen de eerste dinosaurusbeenderen op van de dag dat de meteoriet op aarde insloeg.

In de wildernis van Patagonië wordt een heel andere verzameling beenderen opgegraven: daar is een vallei waar duizenden hadrosauriërs liggen. Wetenschappers proberen vast te stellen of deze afgelegen streek de laatste plek op aarde was waar de dinosauriërs hun toevlucht zochten.

En er zijn nieuwe aanwijzingen dat als de meteoriet net een minuut eerder of later was ingeslagen, de dinosauriërs misschien niet waren uitgestorven.

Maar dit is niet alleen een verhaal over hun teloorgang. Het is ook het verhaal van de laatste grote overlevers op aarde. Een verhaal dat uiteindelijk naar ons mensen leidt.

ARCHIEF

Koko-programmapagina

Koko: a tale of a talking gorilla

Uitzending:       zondag 22 juli 2018, 19.25 uur op NPO 2

Op 19 juni jl. overleed Koko, de gorilla die wereldberoemd werd omdat onderzoekster Penny Patterson haar gebarentaal leerde. Koko werd 46 jaar oud. De NTR zendt daarom opnieuw de documentaire ‘Koko: a tale of a talking gorilla’ uit. Dit is het unieke en diep-persoonlijke verhaal van Koko de gorilla en onderzoekster Penny Patterson, die Koko gebarentaal heeft geleerd en haar als het bewijs ziet van de hoge emotionele ontwikkeling van gorilla’s.

Hebben dieren gevoelens? Complexe emoties als rouw of empathie? En zo ja, hoe kunnen we daar rekening mee houden bij onze omgang met deze dieren in onze samenleving ‒ en in het wild?

Eeuwenlang zijn we ervan uitgegaan dat dieren gedreven worden door hun instinct en dat alleen de mens over een hoger intellect beschikt. Deze aanname is nu op losse schroeven komen staan door een langlopend en fascinerend project. Dit project, ruim veertig jaar geleden begonnen als een wetenschappelijk experiment maar mettertijd uitgegroeid tot een liefdesverhaal, heeft het leven van velen, zowel mensen als mensapen, voorgoed veranderd.

Koko’s unieke relatie met Stanford University-onderzoekster Penny Patterson is door de jaren heen minutieus vastgelegd. Deze documentaire toont de meest bijzondere en ontroerende momenten uit dit unieke beeldarchief, verrijkt met observaties over Koko van Penny nu.

Koko’s leven door de jaren heen trekt aan ons voorbij: haar liefdes en haar verliezen, haar verliefdheden en haar onvervulde moederwens, maar ook haar werk als wereldwijd ambassadeur voor het vergroten van het begrip voor en de bescherming van gorilla’s.

Nu de discussie over de ‘eigen identiteit’ van gorilla’s in alle hevigheid woedt, biedt Koko’s verhaal een uniek venster op de emoties en gevoelens van een niet-menselijke soort. Maar het laat vooral zien dat wat wij zo bijzonder aan onszelf vinden, misschien helemaal niet zo bijzonder is.

Koko overleed in haar slaap op 19 juni 2018. Ze werd 46 jaar oud. Met haar dood zou er een einde kunnen komen aan het tijdperk van communicatie tussen gorilla en mens. Wat hebben we van Koko’s leven geleerd, en wat kunnen we in de toekomst verwachten van de communicatie met onze naaste verwanten?

Sudan-programmapagina

Sudan: de laatse neushoorn

Uitzending: zondag 3 juni, 19.05 uur, NPO 2

Midden in natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia leefde tot voor kort Sudan, de enig overgebleven mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Hij werd dag en nacht bewaakt. In Sudan: de laatste neushoorn wordt het bijzondere levensverhaal van Sudan verteld. Hij is op drie continenten geweest en verbleef in een dierentuin achter het IJzeren Gordijn terwijl de rest van zijn ondersoort in het wild werd uitgeroeid. Vervolgens ging hij terug naar Afrika en hoopte men dat zijn ondersoort dankzij de nieuwste technologieën voor uitsterven zou kunnen worden behoed. In deze documentaire wordt het complexe verhaal van het leven van Sudan verteld. Het gaat over de mensen die gingen stropen, omdat ze in oorlog en armoede leefden en over de wetenschapper die Sudan naar de eerste dierentuin van het communistische Tsjechië bracht. Ook komen de mensen aan bod wier leven beïnvloed is door Sudan, waaronder de dierenvangers van safaripark Chipperfield die de eersten waren die hem vingen, zijn verzorger en metgezel Zac en het team wetenschappers dat de ondersoort met ambitieuze technieken wil redden. Helaas hebben zij Sudan afgelopen maart moeten laten inslapen. Zijn gezondheid ging snel achteruit en er was geen uitzicht meer op verbetering.

In Sudan: de laatste neushoorn gaat het over de vraag of de mens in staat is om iets wat we hebben vernietigd nieuw leven in te blazen.

BBC, 2017
Regie: Rowan Saxton