NTR Natuur
NPO Start

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Natuuragenda

Wild New Zealand

Wild New Zealand

zaterdag 30 maart, 6 en 13 april 2019, 21.05 uur, NPO 2


Nieuw- Zeeland is regelmatig in het nieuws vanwege de zware aardbevingen die er plaatsvinden. Dikwijls met veel materiële schade, zoals ook dit jaar, en soms met honderden slachtoffers, zoals in 2011. Bovendien komen vulkaanuitbarstingen er regelmatig voor. Dat Nieuw-Zeeland zo vaak wordt getroffen door deze natuurrampen komt door de ligging in de Ring van Vuur van de Stille Oceaan. De eilanden worden door de verwoestende krachten van onze planeet steeds verschoven, afgebroken en opnieuw gevormd.

Omdat de eilanden van Nieuw-Zeeland onder invloed staan van die oerkrachten en 80 miljoen jaar lang afgezonderd waren van de rest van de wereld, hebben de flora en fauna hier hun eigen absurde pad bewandeld. Wild New Zealand is het wonderbaarlijke verhaal van dit schitterende, mysterieuze land.

In deze reeks maken we een reis door deze uitzonderlijk mooie maar ook zorgwekkende wereld en zien we de rijke en fascinerende natuur. Hier verschansen drukke pinguïngemeenschappen zich in prachtige bossen, schreeuwt de kakapo, de enige nachtpapegaai ter wereld die niet kan vliegen, de longen uit z’n lijf en gaan reptielen uit het Jura-tijdperk op jacht.

De programma’s zijn in het Nederlands ingesproken door Monique van de Ven.

Aflevering 1 – Alleen op de wereld
De dieren van Nieuw-Zeeland leven al sinds de tijd van de dinosauriërs afgesneden van de rest van de wereld. Zoogdieren waren er tot een paar honderd jaar geleden niet. Vogels, reptielen en insecten konden zich vrij ontwikkelen, met verrassende gevolgen. Je vindt er heel bijzondere dieren: kiwi’s met gigantische eieren, pinguïns die in het bos leven en papegaaien in de sneeuw. Tegenwoordig zijn er ook honden die in een helikopter meevliegen om schapen te drijven. Mens en dier moeten opgewassen zijn tegen de uitdagingen van deze prachtige, spectaculaire en veeleisende wereld.

Aflevering 2 – Ongelooflijk natuurlijk
De extreemste en ruigste landschappen van Nieuw-Zeeland vinden we op het Zuidereiland. Deze gebieden liggen dicht bij Antarctica en worden regelmatig geteisterd door de stormachtige winden van de ‘Roaring Forties’. Hier liggen ook de Zuidelijke Alpen, een van de snelst groeiende gebergtes van de wereld. Je vindt er een gevarieerde fauna: van hyperintelligente papegaaien tot griezelige slakken met tanden en magische zwermen glimwormen. Dit is het verhaal van de ruigste plaatsen van Nieuw-Zeeland en zijn meest geharde pioniers, die om te kunnen overleven naar radicale oplossingen moeten zoeken.

Aflevering 3 – Nieuwkomers
Nieuw-Zeeland is een van de laatste grote landmassa’s die door de mens werden ontdekt.  Bijna alles wat door de nieuwkomers werd meegenomen naar dit weelderige en vruchtbare gebied, gedijt fantastisch, vaak met verrassende resultaten. Dit is het ontroerende verhaal over de voor- en tegenspoed van de dieren van Nieuw-Zeeland vanaf het moment dat de eerste mensen er kwamen, en dan vooral verteld aan de hand van de ervaringen van een kakapo, een charismatische en excentrieke reuzenpapegaai die niet kan vliegen.

ARCHIEF

Earths Natural Wonders serie 2

Earth’s natural wonders – serie 2

Leven in een veeleisende natuur

zaterdag 9, 16 en 23 maart, 21.05 uur, NPO 2

Een spectaculair eerbetoon aan de grootste natuurwonderen op onze aarde, die het leven van de bewoners bepaald niet makkelijk maken.

Door op een wetenschappelijke manier de natuur vast te leggen, zijn prachtige beelden ontstaan die de kijker de kans geven deze adembenemende landschappen te ervaren en zich te laten meeslepen door de indrukwekkende verhalen van hun bewoners. In deze serie is te zien hoe mensen zich hebben aangepast aan deze plekken en hun verbazingwekkende vaardigheden, vindingrijkheid en moed inzetten om te overleven.

Eén verhaal gaat over cowboys die hun paarden hebben verruild voor helikopters. Om vee te hoeden in de uitgestrekte Australische outback vliegen ze gevaarlijk laag.  Een ander verhaal gaat over Inuit vrouwen in Canada die hun leven op het spel zetten om mosselen te rapen onder het bewegende zee-ijs als aanvulling op het dagelijkse voedsel, zeehondenvlees.

Aflevering 1 – Surviving the Extreme
Op een aantal van de adembenemendste plekken op aarde wordt het leven gevolgd van de mensen die daar wonen. In de eerste aflevering is dat jakherder Thokmay Lowa. Hij moet zijn kudde door een van de verraderlijkste bergpassen van de hoge Himalaya leiden. Ook worden leden gevolgd van de Inuit-gemeenschappen in het noorden van Canada die op een heel gevaarlijke manier mosselen oogsten. Tenslotte worden mensen in Siberië gefilmd die op zoek gaan naar mammoetslagtanden die na duizenden jaren tevoorschijn komen uit de Siberische permafrost.

Aflevering 2 – Surviving with Animals
In deze aflevering ligt de nadruk op de band tussen dieren en mensen die in bijzondere natuurgebieden leven. Er wordt een nomadenvolk van het Jamal-schiereiland in Noord-Siberië gevolgd dat jaagt op een van de weinige dieren die in deze bevroren omgeving kunnen overleven, het rendier. Daarnaast volgt de filmploeg een parkopzichter in de zoutmoerassen aan de kust van Arnhemland in Noord-Australië. Hij gaat op zoek naar eieren van een van de agressiefste roofdieren op aarde, de zeekrokodil.

Aflevering 3 – Surviving Against the Odds
Natuurwonderen: uitgestrekte bergketens, ondoordringbare oerwouden en oogverblindende tropische eilanden. Vanwege de extreme omstandigheden is het bestaan op dat soort plekken voor mensen vaak hard en er is moed en vindingrijkheid voor nodig om daar te overleven.

Attenborough and the giant elephant

Attenborough and the giant elephant

Woensdag 20 maart 2019, 20.25 uur op NPO 2

Een bijzondere documentaire waarin Sir David Attenborough het levensverhaal vertelt van de beroemdste olifant die ooit heeft geleefd, Jumbo. Naar verluidt was Jumbo de grootste olifant ter wereld en hij werd een victoriaanse superster in het legendarische circus van P.T. Barnum.

Sir David kreeg toegang tot het skelet van Jumbo in het American Museum of Natural History en met een team wetenschappers van over de hele wereld komt hij aan de hand van de botten van Jumbo meer over deze reus te weten, bijvoorbeeld waarom de olifant een te vroege dood stierf.

In de westerse wereld is het op steeds meer plekken verboden om deze majestueuze reuzen in een circus te houden. Sir David zoekt uit wat er tegenwoordig aan wordt gedaan om olifanten in gevangenschap te redden.

Jumbo (rond Kerstmis 1860 – 15 september 1885), ook wel Jumbo de Olifant en Jumbo de Circusolifant genoemd, was een 19de-eeuwse savanneolifant uit Soedan.

Jumbo werd verscheept naar de Jardin des Plantes, een dierentuin in Parijs, en in 1865 werd hij overgebracht naar de London Zoo in Engeland. Ondanks protesten werd Jumbo verkocht aan P.T. Barnum, die hem in maart 1882 meenam naar de Verenigde Staten voor zijn circus. De naam van de enorme olifant heeft de taal verrijkt met het woord "jumbo", een synoniem voor "zeer groot'. Toen Jumbo stierf, was hij naar schatting 3,23 meter hoog. Barnum beweerde zelfs dat hij ongeveer 4 meter groot was.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.