NTR Natuur
NPO ontdekknop

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Agenda

Wild Mexico-programmapagina

WIld Mexico

Uitzending: elke zondag van 25 maart t/m 8 april, 19.15 uur, NPO 2

Met zijn weelderige tropische jungles, door de zon geteisterde, oranje woestijnen, vulkanen met besneeuwde toppen, en diepblauwe meren is Mexico een land dat barst van kleur en leven. Deze driedelige serie is gewijd aan de rijke beschaving van Mexico en zijn uitbundige natuur, die is ontstaan uit een unieke combinatie van geologische, geografische en weerkundige verschijnselen.
Van het verschroeide noorden tot het tropische zuiden verkent Wild Mexico een gebied waar reusachtige vulkanen sudderen, mysterieuze dieren gedijen en uiteenlopende werelden samenkomen.

Aflevering 1: Bergwerelden
In het verre noordoosten van Mexico ligt een oeroude bergwereld: de Serranías del Burro. Hier leven dieren in overvloed, en de meest verrassende bewoner is de zwarte beer.
Het is geen toeval dat Sierra Madre ‘moederbergen’ betekent. Op de imposante bergruggen is een ongelooflijke verscheidenheid aan leven en er zijn enkele van de belangrijkste beschavingen ter wereld ontstaan. De Azteken geloofden dat bergen je dichter bij de hemel brachten. In de Mexicaanse ‘moederbergen’ krijgen we te zien hoe ze op dat idee kwamen.

Aflevering 2: Mayawouden
In het uiterste zuiden van Mexico ligt een woud vol geheimen. Het bevindt zich op het uitgestrekte schiereiland Yucatan. Door dit geweldige woud, met een oppervlakte van bijna dertienduizend hectare, stromen geen grote rivieren. Dat heeft te maken met de unieke geologische structuur van dit gebied.

Aflevering 3: Het snikhete noorden
Even ten zuiden van de grens met Amerika ligt een tamelijk onbekende wereld: de noordelijke prairies van Mexico. Dit droge grasland is het leefgebied van een van de meest sociale dieren van het land. Deze dieren leven samen in enorme kolonies met tientallen gezinnen, die ieder bestaan uit een dominant mannetje, diverse vrouwtjes en hun jongen. In hun holen kunnen ze zich verschuilen voor roofvogels en coyotes. Maar ze zijn er niet veilig voor een van de meest volhardende roofdieren van de prairie, de stierslang. Deze sterke wurgslang kan met gemak een volwassen prairiehond de verstikkingsdood laten sterven. Maar hij heeft het gemunt op de jongen

Het reuzengordeldier-programmapagina

Het reuzengordeldier

Uitzending: zondag 29 april, 19.15 uur, NPO 2

Maak kennis met het bijzondere dier dat met zijn holen van levensbelang is voor talrijke andere diersoorten in de Braziliaanse Pantanal, de armadillo.

Het reuzengordeldier of de armadillo is een solitair levend, zeer zeldzaam nachtdier, en daarmee een van de meest ongrijpbare diersoorten op aarde. Het brengt driekwart van zijn leven onder de grond door, in enorme, zes meter diepe holen. Daarom wordt hij zelden waargenomen, zelfs niet door wetenschappers.

Maar dat is allemaal veranderd, dankzij nieuwe technologie en een gedreven team van armadillodeskundigen. Hoe meer het team te weten komt over het bijzondere reuzengordeldier, des te beter zijn ze in staat om het te beschermen. Want dit schuwe, gepantserde dier is van levensbelang voor de biodiversiteit van de Pantanal in Brazilië.

Sudan-programmapagina

Sudan: de laatse neushoorn

Uitzending: zondag 3 juni, 19.15 uur, NPO 2

Het bijzondere verhaal van de 43-jarige Sudan, het allerlaatste mannetje van de noordelijke witte neushoorns. Op driejarige leeftijd werd Sudan gevangen in Centraal Afrika en kwam terecht in een dierentuin achter het IJzeren Gordijn. Ondertussen roeiden stropers zijn soortgenoten in het wild uit. Een groep wetenschappers probeert nu om de soort voor uitsterven te behoeden.

BBC, 2017
Regie: Rowan Saxton