NTR Natuur
NPO Start

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Natuuragenda

Life in the air programmpagina

Life in the air

1, 2 en 3 juli, 17.55 uur, NPO 2

De mens kan veel, maar niet wat veel andere dieren wel goed kunnen: vliegen zonder hulpmiddelen. Een verbluffend groot aantal andere schepsels heeft wel op eigen kracht het luchtruim bedwongen.  Dankzij nieuwe technologie zijn wij nu in staat om die dieren te vergezellen in hun voorheen verborgen wereld. We vliegen naast dieren die de zwaartekracht tarten en zien alles vanuit hun gezichtspunt. In Life in the air wordt het bijzondere gedrag van dieren in de lucht vastgelegd, waarbij de verbazingwekkende wetenschap van het vliegen tot in de kleinste details wordt geopenbaard.

Aflevering 1: liever de lucht in
De in Afrika levende caracal, een katachtige, kan zich met ‘raketaandrijving’ lanceren en is op die manier in staat om vliegende vogels te vangen. In de Australische outback gebruikt een kangoeroe zijn bijzondere sprong om bijna zonder energieverlies water te vinden in een woestijn van ruim een miljoen vierkante kilometer groot. Op een boerderij in Engeland kan een insect met een ultieme ‘schietstoel’ accelereren met behulp van een koppelingspedaal in zijn kruis. En hoog in de jungles van Borneo is een springende slang dankzij zijn unieke vorm in staat om te zweven, zelfs zonder vleugels.

Aflevering 2: heersers van het luchtruim
Maak kennis met de ‘hoge pieten’ van de natuur, die de natuurkundige wetten volledig uitbuiten om alle uitdagingen van het vliegen het hoofd te kunnen bieden. De wilde zwaan, een zwaargewicht, maakt gebruik van een startbaan in het water om genoeg snelheid te maken om op te stijgen, terwijl de slechtvalk 320 kilometer per uur kan vliegen door te vertrouwen op de ‘spoilers’ die tussen zijn veren omhoog komen. In Ecuador houden kolibries er met hun verbluffende vleugelbeheersing een razendsnel bestaan op na, terwijl in Nieuw-Zeeland het verrassende geheime wapen voor langeafstandsvluchten de neus van de albatros blijkt te zijn. In deze aflevering zien we ook sperwers die met heel weinig ruimte kunnen draaien, en kraanvogels die door teamwork hele continenten kunnen doorkruisen. En niet alleen vogels beschikken over geweldige vliegtechnieken. Logge kevers scheuren met een extra stel vleugels door de lucht en de vleermuis ontpopt zich als een van de meest veelzijdige vliegende dieren van allemaal.

Aflevering 3: drukte in de lucht
De concurrentie in de lucht is moordend. In deze aflevering zien we de strijd die vliegende dieren leveren om te overleven in de lucht. In het Californische luchtruim doen kolibries een wedstrijdje met elkaar, waarbij ze hun snelheid gebruiken om geluiden voort te brengen die harder zijn dan hun gewone roep. Het vrouwtje van de bochelvlieg brengt de kunst van het precisievliegen op een hoger plan om haar eitjes op gevaarlijke vuurmieren te kunnen leggen. Tiran-vogels spannen zich verschrikkelijk in om hun territorium te verdedigen met behulp van pure agressie en listige tactieken. In de jungle van Ecuador voeren vleermuizen en nachtvlinders een nachtelijke wapenwedloop. Vogels zetten hun onderlinge concurrentie opzij wanneer ze zich verzamelen. Dat kunnen we zien door een uniek gezichtspunt in te nemen binnenin een gigantische zwerm spreeuwen.

Wild New Zealand

Wild New Zealand

4, 5 en 8 juli 2019, 17.55 uur, NPO 2


Nieuw- Zeeland is regelmatig in het nieuws vanwege de zware aardbevingen die er plaatsvinden. Dikwijls met veel materiële schade, zoals ook dit jaar, en soms met honderden slachtoffers, zoals in 2011. Bovendien komen vulkaanuitbarstingen er regelmatig voor. Dat Nieuw-Zeeland zo vaak wordt getroffen door deze natuurrampen komt door de ligging in de Ring van Vuur van de Stille Oceaan. De eilanden worden door de verwoestende krachten van onze planeet steeds verschoven, afgebroken en opnieuw gevormd.

Omdat de eilanden van Nieuw-Zeeland onder invloed staan van die oerkrachten en 80 miljoen jaar lang afgezonderd waren van de rest van de wereld, hebben de flora en fauna hier hun eigen absurde pad bewandeld. Wild New Zealand is het wonderbaarlijke verhaal van dit schitterende, mysterieuze land.

In deze reeks maken we een reis door deze uitzonderlijk mooie maar ook zorgwekkende wereld en zien we de rijke en fascinerende natuur. Hier verschansen drukke pinguïngemeenschappen zich in prachtige bossen, schreeuwt de kakapo, de enige nachtpapegaai ter wereld die niet kan vliegen, de longen uit z’n lijf en gaan reptielen uit het Jura-tijdperk op jacht.

De programma’s zijn in het Nederlands ingesproken door Monique van de Ven.

Aflevering 1 – Alleen op de wereld
De dieren van Nieuw-Zeeland leven al sinds de tijd van de dinosauriërs afgesneden van de rest van de wereld. Zoogdieren waren er tot een paar honderd jaar geleden niet. Vogels, reptielen en insecten konden zich vrij ontwikkelen, met verrassende gevolgen. Je vindt er heel bijzondere dieren: kiwi’s met gigantische eieren, pinguïns die in het bos leven en papegaaien in de sneeuw. Tegenwoordig zijn er ook honden die in een helikopter meevliegen om schapen te drijven. Mens en dier moeten opgewassen zijn tegen de uitdagingen van deze prachtige, spectaculaire en veeleisende wereld.

Aflevering 2 – Ongelooflijk natuurlijk
De extreemste en ruigste landschappen van Nieuw-Zeeland vinden we op het Zuidereiland. Deze gebieden liggen dicht bij Antarctica en worden regelmatig geteisterd door de stormachtige winden van de ‘Roaring Forties’. Hier liggen ook de Zuidelijke Alpen, een van de snelst groeiende gebergtes van de wereld. Je vindt er een gevarieerde fauna: van hyperintelligente papegaaien tot griezelige slakken met tanden en magische zwermen glimwormen. Dit is het verhaal van de ruigste plaatsen van Nieuw-Zeeland en zijn meest geharde pioniers, die om te kunnen overleven naar radicale oplossingen moeten zoeken.

Aflevering 3 – Nieuwkomers
Nieuw-Zeeland is een van de laatste grote landmassa’s die door de mens werden ontdekt.  Bijna alles wat door de nieuwkomers werd meegenomen naar dit weelderige en vruchtbare gebied, gedijt fantastisch, vaak met verrassende resultaten. Dit is het ontroerende verhaal over de voor- en tegenspoed van de dieren van Nieuw-Zeeland vanaf het moment dat de eerste mensen er kwamen, en dan vooral verteld aan de hand van de ervaringen van een kakapo, een charismatische en excentrieke reuzenpapegaai die niet kan vliegen.

Earths Natural Wonders serie 2

Earth’s natural wonders – serie 2

Leven in een veeleisende natuur

9, 10 en 11 juli 2019, 17.55 uur, NPO 2

Een spectaculair eerbetoon aan de grootste natuurwonderen op onze aarde, die het leven van de bewoners bepaald niet makkelijk maken.

Door op een wetenschappelijke manier de natuur vast te leggen, zijn prachtige beelden ontstaan die de kijker de kans geven deze adembenemende landschappen te ervaren en zich te laten meeslepen door de indrukwekkende verhalen van hun bewoners. In deze serie is te zien hoe mensen zich hebben aangepast aan deze plekken en hun verbazingwekkende vaardigheden, vindingrijkheid en moed inzetten om te overleven.

Eén verhaal gaat over cowboys die hun paarden hebben verruild voor helikopters. Om vee te hoeden in de uitgestrekte Australische outback vliegen ze gevaarlijk laag.  Een ander verhaal gaat over Inuit vrouwen in Canada die hun leven op het spel zetten om mosselen te rapen onder het bewegende zee-ijs als aanvulling op het dagelijkse voedsel, zeehondenvlees.

Aflevering 1 – Surviving the Extreme
Op een aantal van de adembenemendste plekken op aarde wordt het leven gevolgd van de mensen die daar wonen. In de eerste aflevering is dat jakherder Thokmay Lowa. Hij moet zijn kudde door een van de verraderlijkste bergpassen van de hoge Himalaya leiden. Ook worden leden gevolgd van de Inuit-gemeenschappen in het noorden van Canada die op een heel gevaarlijke manier mosselen oogsten. Tenslotte worden mensen in Siberië gefilmd die op zoek gaan naar mammoetslagtanden die na duizenden jaren tevoorschijn komen uit de Siberische permafrost.

Aflevering 2 – Surviving with Animals
In deze aflevering ligt de nadruk op de band tussen dieren en mensen die in bijzondere natuurgebieden leven. Er wordt een nomadenvolk van het Jamal-schiereiland in Noord-Siberië gevolgd dat jaagt op een van de weinige dieren die in deze bevroren omgeving kunnen overleven, het rendier. Daarnaast volgt de filmploeg een parkopzichter in de zoutmoerassen aan de kust van Arnhemland in Noord-Australië. Hij gaat op zoek naar eieren van een van de agressiefste roofdieren op aarde, de zeekrokodil.

Aflevering 3 – Surviving Against the Odds
Natuurwonderen: uitgestrekte bergketens, ondoordringbare oerwouden en oogverblindende tropische eilanden. Vanwege de extreme omstandigheden is het bestaan op dat soort plekken voor mensen vaak hard en er is moed en vindingrijkheid voor nodig om daar te overleven.

Sudan-programmapagina

Sudan - de laatste neushoorn

maandag 15 juli 2019, 17.55 uur, NPO 2

Midden in natuurreservaat Ol Pejeta in Kenia leefde tot voor kort Sudan, de enig overgebleven mannelijke noordelijke witte neushoorn op aarde. Hij werd dag en nacht bewaakt. In Sudan: de laatste neushoorn wordt het bijzondere levensverhaal van Sudan verteld. Hij is op drie continenten geweest en verbleef in een dierentuin achter het IJzeren Gordijn terwijl de rest van zijn ondersoort in het wild werd uitgeroeid. Vervolgens ging hij terug naar Afrika en hoopte men dat zijn ondersoort dankzij de nieuwste technologieën voor uitsterven zou kunnen worden behoed. In deze documentaire wordt het complexe verhaal van het leven van Sudan verteld. Het gaat over de mensen die gingen stropen, omdat ze in oorlog en armoede leefden en over de wetenschapper die Sudan naar de eerste dierentuin van het communistische Tsjechië bracht. Ook komen de mensen aan bod wier leven beïnvloed is door Sudan, waaronder de dierenvangers van safaripark Chipperfield die de eersten waren die hem vingen, zijn verzorger en metgezel Zac en het team wetenschappers dat de ondersoort met ambitieuze technieken wil redden. Helaas hebben zij Sudan afgelopen maart moeten laten inslapen. Zijn gezondheid ging snel achteruit en er was geen uitzicht meer op verbetering.

In Sudan: de laatste neushoorn gaat het over de vraag of de mens in staat is om iets wat we hebben vernietigd nieuw leven in te blazen.

ARCHIEF

Attenborough and the giant elephant

Attenborough and the giant elephant

Woensdag 20 maart 2019, 20.25 uur op NPO 2

Een bijzondere documentaire waarin Sir David Attenborough het levensverhaal vertelt van de beroemdste olifant die ooit heeft geleefd, Jumbo. Naar verluidt was Jumbo de grootste olifant ter wereld en hij werd een victoriaanse superster in het legendarische circus van P.T. Barnum.

Sir David kreeg toegang tot het skelet van Jumbo in het American Museum of Natural History en met een team wetenschappers van over de hele wereld komt hij aan de hand van de botten van Jumbo meer over deze reus te weten, bijvoorbeeld waarom de olifant een te vroege dood stierf.

In de westerse wereld is het op steeds meer plekken verboden om deze majestueuze reuzen in een circus te houden. Sir David zoekt uit wat er tegenwoordig aan wordt gedaan om olifanten in gevangenschap te redden.

Jumbo (rond Kerstmis 1860 – 15 september 1885), ook wel Jumbo de Olifant en Jumbo de Circusolifant genoemd, was een 19de-eeuwse savanneolifant uit Soedan.

Jumbo werd verscheept naar de Jardin des Plantes, een dierentuin in Parijs, en in 1865 werd hij overgebracht naar de London Zoo in Engeland. Ondanks protesten werd Jumbo verkocht aan P.T. Barnum, die hem in maart 1882 meenam naar de Verenigde Staten voor zijn circus. De naam van de enorme olifant heeft de taal verrijkt met het woord "jumbo", een synoniem voor "zeer groot'. Toen Jumbo stierf, was hij naar schatting 3,23 meter hoog. Barnum beweerde zelfs dat hij ongeveer 4 meter groot was.

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.