NTR Natuur
NPO ontdekknop

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Agenda

David Attenboroughs-programmapagina

David Attenboroughs Rariteitenkabinet

Uitzending: 7 en 28 januari, 19.25/19.50 uur, NPO 2 

David Attenborough heeft zijn levenswerk gemaakt van het in beeld brengen van het leven op onze planeet. Hij heeft daarbij een groot aantal bijzondere en zonderlinge dieren leren kennen, maar sommige daarvan blijven hem verbazen en intrigeren.

Iedere aflevering van deze fascinerende serie behandelt twee van zulke rariteiten uit de natuur, die verbonden zijn door een gemeenschappelijk thema. Attenborough’s fabelachtige gave als verteller en de unieke beelden van de dieren die hij onder de loep neemt, maken dit tot één van de beste televisieseries uit zijn oeuvre.

Aflevering 5 - 7 januari
Sommige dieren omhullen zich met een sterke schil om zich te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Hoewel een struisvogelei voor de mens vrijwel ondoordringbaar is, weten de kuikens wel uit te breken: hoe kan dat? En hoewel de evolutie van het schildpadschild voor lange tijd een mysterie was, is er eindelijk meer bekend over het ontstaan en de eigenschappen van dit sterke pantser.

Aflevering 6 - 28 januari
De agressiviteit van de Siamese kempvis is ongekend: de vissen lijken bereid te vechten tot de dood, maar onderzoek heeft aangetoond dat de strijdlust in werkelijkheid verschilt naar gelang de persoonlijkheid. Ook kangoeroes kunnen er wat van: een trap van een gespierd mannetje kan levens kosten. Maar waarom vechten ze en is spierkracht genoeg om te winnen in de ring?

Missie Galápagos-programmapagina

Missie Galápagos

Uitzending: 4, 11 en 18 februari, 19.20 uur, NPO 2

Vier miljoen jaar geleden spuwde een vulkaan gesmolten gesteente uit. Daaruit ontstonden de Galapagoseilanden. Het is een prachtige eilandengroep in de oceaan, op zo’n duizend kilometer voor de kust van Zuid-Amerika. Het landschap is meedogenloos en toch leven er op deze unieke rotsachtige eilanden reuzenschildpadden, pinguïns, roze landleguanen en bomen uit de familie van de paardenbloem. Elk jaar trekken de eilanden ook bijzondere bezoekers aan, zoals albatrossen, walvishaaien en hamerhaaien.

Waarom keren die oceaanreuzen jaarlijks terug naar de Galapagoseilanden en hoe weten ze ze steeds weer te vinden? In Missie Galapagos gaat een team aan boord van een geavanceerd onderzoeksschip met laboratoria, helikopters en sonarscanners om eeuwenoude raadsels op te lossen. Zorgt een sterk geomagnetisch krachtveld ervoor dat de oceaanreuzen de eilanden kunnen vinden? En wat kunnen onderwatercamera’s en 3D-beelden ons vertellen over de vulkanen en de wezens die er leven?

Een team van deskundigen gaat abseilen in vulkanen, maakt tochten door mangroves om babyhaaien te observeren en gaat vrijduiken om grote hamerhaaien een zendertje om te doen en spelende babyzeeleeuwen te filmen.

Wetenschappers verkennen de bijzondere manieren waarop de dieren die hier leven zich hebben aangepast aan het eilandleven. Van zonnebadende pinguïns tot leguanen die hebben leren zwemmen. In Missie Galapagos zien we in welke bochten dieren zich wringen om te overleven.

Aflevering 1 – De ketel van leven
Een team van wetenschappers gaat aan boord van het onderzoeksschip de Alucia voor een expeditie rondom de Galapagoseilanden. De reis begint aan de westkant van de eilandengroep, bij Isabela en Fernandina, de jongste eilanden met de grootste vulkanische activiteit. Hier leeft een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Een groep biologen gaat op zoek naar de ongrijpbare roze landleguaan die met uitsterven wordt bedreigd. Hoe is hij hier terechtgekomen en waarom leeft hij boven op een vulkaan? Met de onderzeeër Triton dalen wetenschappers vervolgens een kilometer af in de oceaan op zoek naar nieuwe diersoorten die zich schuilhouden in het donker. Ze gaan ook naar een van de meest afgelegen plekken van de Galapagoseilanden, de vulkaan Alcedo, op zoek naar de grootste populatie reuzenschildpadden. De afgelopen maanden heerste er veel droogte en de wetenschappers zijn benieuwd hoe deze prehistorische soort het ervan af heeft gebracht. Tot slot doet het team een baanbrekend experiment. Ze maken röntgenfoto’s van zeeleguanen die een nieuwe mutatie hebben ondergaan waar wetenschappers versteld van staan. Voor alle levensvormen op deze eilanden geldt: om te overleven moet je je aanpassen.

Aflevering 2 – Geheimen van de diepte
In de tweede etappe van deze bijzondere missie gaat een team van wetenschappers de spectaculaire onderwaterwereld van deze archipel verkennen. Het biedt ze de kans om een kijkje te nemen in een wereld die voor de wetenschap nog een groot mysterie is. Ze gaan  in de Nadir, een speciaal uitgeruste onderzeeër, op zoek naar een zeldzame oceaanreus, de mola of maanvis, om meer te weten te komen over z’n gedrag in de diepzee. Op de terugweg naar de Alucia komen ze langs een groep speelse zeeleeuwen en onderzoeken ze welke uitwerking een extreem weersverschijnsel, El Niño, op hen heeft gehad. Het team gaat weer aan boord van de Alucia en vaart naar het noorden, naar Wolf en Darwin, de meest afgelegen en onherbergzame Galapagoseilanden. Daar zal het team zendertjes aanbrengen op de hamerhaaien die hier in enorme scholen bij elkaar komen. Zo proberen ze het geheim achter het opmerkelijke gedrag van de haaien te ontrafelen. Maar dan wordt de bemanning van de Alucia geconfronteerd met de nietsontziende kracht van de oceaan in dit afgelegen en wonderbaarlijke zeegebied.

Aflevering 3 – Grenzen van morgen
Na duizend kilometer varen is voor het team van wetenschappers het hoogtepunt van deze wetenschappelijke expeditie het bezoek aan de oudste Galapagoseilanden. Daar zien ze met eigen ogen welke invloed de mens heeft gehad op de ongerepte wildernis. Als ze weer terug zijn op het grote eiland Isabela, het startpunt van hun reis, dalen enkele waaghalzen af in een spectaculaire verticale lavagrot. Diep in de grot ontdekken ze hoe deze verborgen wereld zelfs antwoord zou kunnen geven op de vraag hoe je op andere planeten zou kunnen leven. Tijdens hun laatste stop aan land, op Santa Cruz, komen de wetenschappers oog in oog te staan met de effecten van de mens. Ze verkennen de magische, mistige scalesia-bossen en doen onderzoek naar de verspreiding van uitheemse soorten over de eilanden. Hier observeert ze ook een populatie reuzenschildpadden wiens eeuwenoude migratiepaden bedreigd worden door de grootste menselijke gemeenschap van de archipel. Ze ontmoeten een man die zichzelf de missie heeft gesteld dit iconische dier te beschermen. Tot slot duikt een team diep in de blauwe wateren om getuige te zijn van de geboorte van een nieuw eiland. Als ze weer terug zijn bij het begin, kunnen ze het belang evalueren van hun missies waarmee ze de Galapagoseilanden en de bijzondere dieren die er leven beschermen. In een wereld die constant verandert, is wat we van deze ongelooflijke levende natuurwonderen kunnen leren en door kunnen geven aan toekomstige generaties belangrijker dan ooit.

Natuur op 2 micro monsters-agenda

Micro Monsters

Uitzending: 9, 12, 13, 14, 15, 19 februari 2018, 17.25 uur op NPO 2


De dierenwereld bestaat uit grote, kleine en hele kleine dieren. De Engelse bioloog David Attenborough onderzoekt de microwereld van de kleinste dieren, de insecten en geleedpotigen.

Afl. 1 David Attenborough maakt gebruik van de nieuwste cameratechnieken om de concurrentie, het geweld en het gezinsleven binnen de wereld van insecten te tonen.
Afl. 2 David Attenborough laat onder andere zien hoe insecten zich ingenieus verdedigen om te overleven als zij aangevallen worden.
Afl. 3 David Attenborough laat onder andere zien hoe insecten hun potentiële partners zoeken.
Afl. 4 David Attenborough laat zien hoe insecten zich voortplanten. De hooiwagenspin bijvoorbeeld zoekt geen partner maar kloont zichzelf.
Afl. 5 We hebben al wat conflict situaties gezien in de wereld van insecten nu legt David Attenborough uit hoe ze ingenieus samenwerken.
Afl. 6 In de laatste aflevering van deze serie laat David Attenborough zien hoe een kolonie termieten leeft.  En grote families honingbijen.

Deze serie is eerder uitgezonden in juni/juli 2017.