NTR Natuur
NPO Start

NTR Natuur

Natuurdocumentaires op NPO 2

Natuuragenda

Earth's natural wonders

Earth's Natural Wonders

Leven in een veeleisende natuur

Zaterdag 16 en 23 februari, 2 maart, 21.05 uur, NPO 2

Deze serie vertelt het verhaal van de wonderbaarlijkste plekken die onze planeet rijk is, met aandacht voor de grote natuurwonderen van de aarde en de bijzondere levens van de mensen en wezens die er wonen. In deze wetenschappelijke en natuurhistorische documentaire kunnen kijkers opgaan in verbluffende landschappen en meeleven met de bijzondere verhalen van de bewoners: van Sherpa’s die zich met gevaar voor eigen leven een weg banen over verraderlijke gletsjers op de Mount Everest tot Indonesische vissers die samenwerken met walvishaaien om vissen te vangen in de vulkanische Ring van Vuur in de Stille Oceaan. Deze serie laat met baanbrekende graphics en super-timelapse fotografie zien hoe de dynamische krachten de prachtige landschappen op onze planeet hebben gevormd en nog steeds veranderen.


Aflevering 1 – Extreme Wonders
In deze aflevering zien we hoe in de meest extreme landschappen op aarde het uiterste van de bewoners wordt gevergd. Op de Mount Everest moet een jonge Sherpa een route uitzetten over de beruchte Khumbu-gletsjer voordat honderden bergbeklimmers uit de hele wereld arriveren voor het klimseizoen. In de Grand Canyon doen milieubeschermers hun uiterste best om een van de laatste condorkuikens van Amerika in leven te houden. En op de flanken van de Kilimanjaro in Tanzania nemen boeren het midden in de nacht op tegen olifanten. Deze documentaire laat bijzondere plekken zien, die veel aanpassingen vragen van de mensen die er leven.

Aflevering 2 – Wonders of Water
In deze aflevering zien we hoe de kracht van het water bijzondere plekken creëert, en hoe de bewoners van die plekken keihard moeten werken om te overleven. Boven de Victoriawaterval in Zambia trotseren een visser en zijn broers krokodillen, olifanten en het levensgevaarlijke water om de vispoelen bij de rand van de watervallen te bereiken. In de Camargue, in Zuid-Frankrijk, neemt een jongeman het op tegen een woeste stier in de eeuwenoude strijd van mens tegen natuur. En in de weelderigste oceaanriffen ter wereld speurt een milieubeschermer naar een reuzenmanta in de hoop de soort voor uitsterven te behoeden.

Aflevering 3 – Living Wonders
In deze aflevering zien we de natuurwonderen die zijn gecreëerd door het leven zelf, van het Amazoneregenwoud tot de Euraziatische steppe, en hoe die plekken het leven bepalen van de mensen die er wonen. In het Amazonegebied ondergaan twee jongetjes van 9 een angstaanjagende overgangsrite. In Borneo moet een jongeman enorme grotten beklimmen op zoek naar vogelnesten. En in het grootste mangrovebos ter wereld staan een vader en zoon oog in oog met agressieve honingbijen en hongerige tijgers.

Natuur op 2 attenboroughs wonderbaarlijke eieren programmapagina

Natuur op 2: Attenboroughs wonderbaarlijke eieren

zondag 24 februari 2019, 17.10 uur, NPO 2

David Attenborough vertelt over de bijzondere autonome systemen die ervoor zorgen dat een dier in een ei in leven blijft.

Vogeleieren zijn een passie van David Attenborough. De bijzondere structuren brengen nieuw leven voort, beschermen het tegen de buitenwereld en zorgen dat het kan ademen. Ze zijn sterk genoeg om het volle gewicht van een broedende ouder te kunnen dragen, maar ook zo broos dat een kuiken eruit kan breken.

Maar hoe wordt een ei gemaakt? Waarom hebben ze die specifieke vorm? En waarom worden er überhaupt eieren gelegd?

David laat de groei van deze wonderen der natuur zien, vanaf het moment dat ze ontstaan tot ze openbreken. Ondertussen vertelt hij de eierverhalen van allerlei vogels, van zwanen in hun waterwereld tot zeekoeten op steile kliffen.

Natuur op 2 The great polar bear feast programmapagina

Natuur op 2: The great polar bear feast

zondag 3 maart 2019, 17.10 uur, NPO 2

Het bijzondere verhaal van een jaarlijkse bijeenkomst van ijsberen op de koude kust van Barter Island in Alaska, en wat dat betekent voor het kleine Inupiat-dorpje Kaktovik.

Elk jaar verzamelen zich zo’n tachtig ijsberen bij het dorpje Kaktovik, waar ze zich te goed te doen aan de resten van walvissen die daar door jagers zijn achtergelaten. Zo’n samenscholing van ijsberen is hoogst bijzonder omdat ijsberen bekendstaan als solitaire roofdieren die je zelden in groepsverband ziet.

Maar in september wordt dit dorpje een mekka voor iedereen die ijsberen bestudeert. Wetenschappers en natuurfotografen trekken er dan naartoe om dit ongewone gedrag van de ijsberen te observeren. Hoe weten de beren dat ze precies rond deze tijd van het jaar op dit eiland moeten zijn? En wat is er aan de hand met de ijsberen in de zuidelijke Beaufortzee? Waarom verruilen ze het ijs zo massaal voor land?

Met de hulp van vooraanstaande wetenschappers probeert de film deze vragen te beantwoorden door twee ijsbeermoeders en hun welpen te volgen. Terwijl om hen heen het ijs steeds verder smelt, komen ze voor een onmogelijk keuze te staan: bij de kust blijven, waar ze worden bedreigd door de mens, of een verschrikkelijk verre tocht naar het noorden maken, een reis die door de klimaatverandering nog langer is geworden, naar het ijs en de prooi die daar te vinden zijn. Ook toont de film hoe de dorpelingen in Kaktovik het jaarlijkse bezoekje van de ijsberen ervaren.

Earths Natural Wonders serie 2

Earth’s natural wonders – serie 2

Leven in een veeleisende natuur

zaterdag 9, 16 en 23 maart, 21.05 uur, NPO 2

Een spectaculair eerbetoon aan de grootste natuurwonderen op onze aarde, die het leven van de bewoners bepaald niet makkelijk maken.

Door op een wetenschappelijke manier de natuur vast te leggen, zijn prachtige beelden ontstaan die de kijker de kans geven deze adembenemende landschappen te ervaren en zich te laten meeslepen door de indrukwekkende verhalen van hun bewoners. In deze serie is te zien hoe mensen zich hebben aangepast aan deze plekken en hun verbazingwekkende vaardigheden, vindingrijkheid en moed inzetten om te overleven.

Eén verhaal gaat over cowboys die hun paarden hebben verruild voor helikopters. Om vee te hoeden in de uitgestrekte Australische outback vliegen ze gevaarlijk laag.  Een ander verhaal gaat over Inuit vrouwen in Canada die hun leven op het spel zetten om mosselen te rapen onder het bewegende zee-ijs als aanvulling op het dagelijkse voedsel, zeehondenvlees.

Aflevering 1 – Surviving the Extreme
Op een aantal van de adembenemendste plekken op aarde wordt het leven gevolgd van de mensen die daar wonen. In de eerste aflevering is dat jakherder Thokmay Lowa. Hij moet zijn kudde door een van de verraderlijkste bergpassen van de hoge Himalaya leiden. Ook worden leden gevolgd van de Inuit-gemeenschappen in het noorden van Canada die op een heel gevaarlijke manier mosselen oogsten. Tenslotte worden mensen in Siberië gefilmd die op zoek gaan naar mammoetslagtanden die na duizenden jaren tevoorschijn komen uit de Siberische permafrost.

Aflevering 2 – Surviving with Animals
In deze aflevering ligt de nadruk op de band tussen dieren en mensen die in bijzondere natuurgebieden leven. Er wordt een nomadenvolk van het Jamal-schiereiland in Noord-Siberië gevolgd dat jaagt op een van de weinige dieren die in deze bevroren omgeving kunnen overleven, het rendier. Daarnaast volgt de filmploeg een parkopzichter in de zoutmoerassen aan de kust van Arnhemland in Noord-Australië. Hij gaat op zoek naar eieren van een van de agressiefste roofdieren op aarde, de zeekrokodil.

Aflevering 3 – Surviving Against the Odds
Natuurwonderen: uitgestrekte bergketens, ondoordringbare oerwouden en oogverblindende tropische eilanden. Vanwege de extreme omstandigheden is het bestaan op dat soort plekken voor mensen vaak hard en er is moed en vindingrijkheid voor nodig om daar te overleven.

Wild New Zealand

Wild New Zealand

zaterdag 30 maart, 6 en 13 april 2019, 21.05 uur, NPO 2


Nieuw- Zeeland is regelmatig in het nieuws vanwege de zware aardbevingen die er plaatsvinden. Dikwijls met veel materiële schade, zoals ook dit jaar, en soms met honderden slachtoffers, zoals in 2011. Bovendien komen vulkaanuitbarstingen er regelmatig voor. Dat Nieuw-Zeeland zo vaak wordt getroffen door deze natuurrampen komt door de ligging in de Ring van Vuur van de Stille Oceaan. De eilanden worden door de verwoestende krachten van onze planeet steeds verschoven, afgebroken en opnieuw gevormd.


Omdat de eilanden van Nieuw-Zeeland onder invloed staan van die oerkrachten en 80 miljoen jaar lang afgezonderd waren van de rest van de wereld, hebben de flora en fauna hier hun eigen absurde pad bewandeld. Wild New Zealand is het wonderbaarlijke verhaal van dit schitterende, mysterieuze land.

In deze reeks maken we een reis door deze uitzonderlijk mooie maar ook zorgwekkende wereld en zien we de rijke en fascinerende natuur. Hier verschansen drukke pinguïngemeenschappen zich in prachtige bossen, schreeuwt de kakapo, de enige nachtpapegaai ter wereld die niet kan vliegen, de longen uit z’n lijf en gaan reptielen uit het Jura-tijdperk op jacht.

De programma’s zijn in het Nederlands ingesproken door Monique van de Ven.

Aflevering 1 – Alleen op de wereld
De dieren van Nieuw-Zeeland leven al sinds de tijd van de dinosauriërs afgesneden van de rest van de wereld. Zoogdieren waren er tot een paar honderd jaar geleden niet. Vogels, reptielen en insecten konden zich vrij ontwikkelen, met verrassende gevolgen. Je vindt er heel bijzondere dieren: kiwi’s met gigantische eieren, pinguïns die in het bos leven en papegaaien in de sneeuw. Tegenwoordig zijn er ook honden die in een helikopter meevliegen om schapen te drijven. Mens en dier moeten opgewassen zijn tegen de uitdagingen van deze prachtige, spectaculaire en veeleisende wereld.

 

Aflevering 2 – Ongelooflijk natuurlijk
De extreemste en ruigste landschappen van Nieuw-Zeeland vinden we op het Zuidereiland. Deze gebieden liggen dicht bij Antarctica en worden regelmatig geteisterd door de stormachtige winden van de ‘Roaring Forties’. Hier liggen ook de Zuidelijke Alpen, een van de snelst groeiende gebergtes van de wereld. Je vindt er een gevarieerde fauna: van hyperintelligente papegaaien tot griezelige slakken met tanden en magische zwermen glimwormen. Dit is het verhaal van de ruigste plaatsen van Nieuw-Zeeland en zijn meest geharde pioniers, die om te kunnen overleven naar radicale oplossingen moeten zoeken.

Aflevering 3 – Nieuwkomers
Nieuw-Zeeland is een van de laatste grote landmassa’s die door de mens werden ontdekt.  Bijna alles wat door de nieuwkomers werd meegenomen naar dit weelderige en vruchtbare gebied, gedijt fantastisch, vaak met verrassende resultaten. Dit is het ontroerende verhaal over de voor- en tegenspoed van de dieren van Nieuw-Zeeland vanaf het moment dat de eerste mensen er kwamen, en dan vooral verteld aan de hand van de ervaringen van een kakapo, een charismatische en excentrieke reuzenpapegaai die niet kan vliegen.