NTR Documentaires
NPO ontdekknop

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

agenda

Watani-programmapagina

Children on the frontline: the escape

televisieversie van Watani mijn thuisland

winnaar Prix Europa IRIS 2016
Uitzending: vrijdag 15 december 17.35 uur NPO 2

‘Watani: Mijn thuisland’ vertelt het verhaal van de Syrische burgeroorlog door de ogen van een familie uit Aleppo. De film volgt de reis van de kinderen Sara, Farah, Helen, Mohammed en hun moeder Hala uit het verwoeste Aleppo naar het Duitse slaapstadje Goslar. De documentaire laat op een indringende manier zien wat het betekent als je huis en haard moet verlaten wegens oorlogsgeweld.

Originele titel: Watani: My Homeland
Regie: Marcel Mettelsiefen
Productie: ITN Productions United Kingdom

George Michael-programmapagina

George Michael: Freedom

Uitzending: zondag 24 december, 21.34 uur, NPO 3

De documentaire ‘George Michael - Freedom’ bestrijkt de hele loopbaan van de zanger, maar concentreert zich op begin jaren 90. Michael vertelt zelf openhartig over die roerige periode, waarin zijn eerste solo-album ‘Listen Without Prejudice: Volume 1’ uitkwam en hij in een hevige strijd met platenmaatschappij Sony terecht kwam omdat hij, moe van de roem, niet langer met zijn eigen gezicht zijn plaat wilde promoten. Terwijl hij een onvergetelijke indruk maakte tijdens het tribute voor Freddie Mercury, maakte hij zich zorgen over de gezondheid van zijn eerste grote liefde, Anselmo Feleppa, die in 1993 aan de gevolgen van aids overleed. Naar aanleiding van dit verlies schreef hij de single Jesus To A Child.
George Michael overleed precies 1 jaar geleden, en hij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de documentaire ‘Freedom’. In de film is veel uniek persoonlijk archief opgenomen, en interviews met onder andere Elton John, Stevie Wonder, Liam Gallagher en Mary J. Blige.

Queen: Rock the world-programmapagina

Queen: Rock the world

Uitzending: donderdag 28 december, 22.24 uur, NPO 3

Veertig jaar geleden bracht de Britse rockgroep Queen hun zesde album uit: ‘News of the world’ , tegen de achtergrond van een steeds vijandig wordende muziekpers, die verliefd waren op punk. BBC-reporter Bob Harris had onbeperkte toegang en volgde de band in de studio, bij het maken van de clip, in de kleedkamer en tijdens de baanbrekende tournee door Noord-Amerika. Het album werd een groot succes, vooral dankzij de twee popklassiekers ‘We are the champions’ en ‘We will rock you’ en de grootse performances van Freddie Mercury en consorten. De documentaires werd onlangs pas voltooid om het 40-jarig jubileum van het album te vieren, en is een intieme momentopname van een cruciaal moment in de geschiedenis van Queen.

Bruce Springsteen, The Rolling Stones en ABBA

Meer informatie over de documentaires van Bruce Springsteen, The Rolling Stones en ABBA is te vinden op de pagina van 3Doc.

geheimen van het menselijk lichaam programmapagina

Geheimen van het menselijk lichaam

Uitzendingen: 26 januari, 2 en 9 februari 2018, 19.20 uur, NPO 2

De dokterstweeling Chris en Xand van Tulleken laat met baanbrekend beeldmateriaal en experimenten op hun eigen lichaam zien welke bijzondere verhalen er in ieder van ons verborgen liggen: het verhaal van hoe wij groeien, hoe wij overleven en hoe wij leren. Een drieluik over de anatomie van het menselijk lichaam zoals nog niet eerder te zien was.

Aflevering 1: Groeien
In dit programma onderzoeken Chris en Xand van Tulleken de nieuwste inzichten over de manier waarop wij groeien. Ze ontdekken waarom onze kindertijd langer duurt dan bij welk ander dier ook op aarde. En ze brengen de kolonies van micro-organismen – ons microbioom – aan het licht die gedurende ons hele leven in ons lichaam groeien. Ze onthullen de mysterieuze kracht die onze transformatie van kind naar volwassene op gang brengt en tonen – een primeur – de bijzondere levensvonk die overspringt wanneer een zaadje en een eitje elkaar ontmoeten.

Aflevering 2: Overleven
In deze aflevering ontdekken de artsen Chris en Xand van Tulleken de alledaagse wonderen die ons in leven houden. Ze onderzoeken welke inspanningen ons lichaam verricht om te zorgen dat onze organen ieder moment van iedere dag blijven functioneren. Ze zien hoe krachtige reflexen ons voor gevaar behoeden en brengen de verbazingwekkende mechanismen in kaart die ons lichaam gebruikt om schade te herstellen. En voor de allereerste keer krijgen ze heel precies te zien hoe de killer-cellen van ons afweersysteem de strijd aanbinden tegen dodelijke infecties.

Aflevering 3: Leren
In de slotaflevering wordt onderzocht op welke manier onze geest en ons lichaam worden gevormd door onze ervaringen, terwijl wij ons ontwikkelen van een hulpeloos wezen tot het meest geperfectioneerde organisme op aarde. De artsen Chris en Xand van Tulleken onderzoeken hoe wij nieuwe vaardigheden aanleren zoals lopen en fietsen. Ze brengen een verrassend verband aan het licht tussen onze hartslag en ons spraakvermogen. En ze laten ons voor het allereerst zien hoe herinneringen worden gevormd in onze hersenen, en hoe ons lichaam en zelfs onze genen tijdens ons hele leven voortdurend blijven veranderen onder invloed van onze ervaringen.