NTR Documentaires
NPO ontdekknop

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

agenda

three wives, one husband programmapagina

Three Wives, One Husband

Uitzending: woensdag 7, 14, 21 en 28 maart, 22.15 uur, NPO 3

Rockland Ranch is een unieke gemeenschap. Midden in de woestijn in het Amerikaanse Utah, vormen veertien gezinnen een enclave van fundamentalistische mormonen. Hun manier van leven wekt zowel fascinatie als argwaan. Sommige gezinnen zijn gehuisvest in moderne grotwoningen, uitgehakt in de wand van een enorme zandstenen rots, en de helft van de mannen is polygaam: zij zijn met meer dan één vrouw getrouwd.

Er is een jaar lang op de ranch gefilmd en de verhalen die dat oplevert, kunnen wedijveren met het beste tv-drama. Van de geboorte van een zeventiende kind tot een man die zijn derde vrouw het hof maakt of een vader die moet besluiten of zijn tienerdochter toe is aan een huwelijk. En als een terminaal zieke man zijn broer vraagt om na zijn dood met zijn twee weduwen te trouwen, komen beide gezinnen voor een levensbepalende keuze te staan.

Door alles heen speelt de politieke strijd van deze gemeenschap om hun levenswijze voort te zetten. De Mormoonse Kerk heeft polygamie 130 jaar geleden afgezworen en keurt deze praktijk dus af. Mormonen die nog aan veelwijverij doen, worden uit de gemeente gebannen. Maar de wetgevers gaan verder en overwegen inmiddels om polygamie strafbaar te stellen. De gezinnen staan voor een moeilijke keus: blijven ze achter hun principes staan, met het risico dat ze ervoor worden vervolgd?

In een tijd waarin het traditionele gezin niet langer de hoeksteen van de samenleving is, wil deze serie kijken of we ook iets van polygame gezinnen kunnen leren, en ons laten nadenken over onze eigen ideeën over liefde, relaties, familie en geloof.

Aflevering 1
In de eerste aflevering maken we kennis met Enoch Foster. Hij heeft al zestien kinderen en zegt: ‘relaties zijn mijn religie’. Hij is een van de invloedrijkste mannen in de gemeenschap en zijn twee echtgenotes, Catrina en Lillian, zijn dol op hem én op elkaar. Iedereen op de ranch noemt de Fosters een schoolvoorbeeld van een geslaagd polygaam huwelijk, mensen bij wie alles vanzelf lijkt te gaan.

Ze krijgen gezinsuitbreiding: baby nummer 17 zit er ieder moment aan te komen. Tegelijkertijd legt Enoch het aan met een mogelijke derde echtgenote, de 25-jarige kinderjuf Lydia Rose. Het huwelijk is voor mormonen de hoogste verbintenis: niet alleen een kwestie van opperste trouw in dit leven, maar een zielsverbond voor de eeuwigheid. Terwijl Enoch zich opmaakt om Lydia ten huwelijk te vragen, begint zij te twijfelen. En die onzekerheid verstoort de rust in huize Foster.

Buurman Abel Morrison weet als geen ander welke problemen een derde vrouw met zich mee kan brengen. Het kost zijn nieuwe vrouw Marina grote moeite om haar jaloezie te beteugelen en te geloven dat hij werkelijk evenveel van haar houdt als van zijn twee andere echtgenotes.

Aflevering 2
Abel Morrison heeft drie vrouwen en elf kinderen. Zijn nieuwste vrouw Marina (22) is hoogzwanger, dus het is een hectische tijd in het gezin en de verhoudingen staan onder druk. Zijn eerste vrouw Suzie heeft weinig moeite met de aanwezigheid van de andere echtgenotes, maar zijn tweede vrouw Beth vindt dat Marina Abels aandacht te veel opeist. Op de dag van de bevalling kan ze haar emoties niet bedwingen en komt het tot een uitbarsting. Terwijl de gezinsleden kampen met hun jaloezie en trachten de banden te herstellen, dreigt een nieuwe ontwikkeling hun hele leven op zijn kop te zetten.

Anna, een dochter van de stichter van deze gemeenschap, is ondertussen bezig om zich voor te bereiden op het ‘einde der tijden’. De mormonen denken dat in de aanloop naar de wederkomst van Jezus Christus de hele maatschappij zal instorten. Anna en haar man Cary hebben acht kinderen. Cary heeft maar één vrouw en hoopt er op een dag nog één bij te krijgen, maar Anna denkt daar anders over. Nu wil hun tienerdochter toestemming om een relatie te beginnen met een jongen uit de stad. Cary moet besluiten of ze daar al aan toe is.

Aflevering 3
Melinda en Anazella’s echtgenoot Jim is onlangs na een lang ziekbed aan kanker overleden. Op zijn sterfbed heeft hij zijn broer Abel gevraagd om met zijn twee weduwen te trouwen en zijn zeven kinderen groot te brengen. Abel wil graag gehoor geven aan Jims wens, maar hij heeft al drie vrouwen. Die zitten niet te wachten op nog meer veranderingen en nog minder aandacht van Abel. Ze willen eerst weleens zien of hij zich gaat houden aan de beloftes die hij hun heeft gedaan.

Voor Melinda en Anazella zelf is het ook geen gemakkelijk besluit. Hun huwelijk met Jim werd getekend door ruzies en jaloezie, zodat ze door de anderen de ‘tweekoppige draak’ werden genoemd. Het verdriet om Jims overlijden bracht de twee weduwen wel nader tot elkaar, maar nu moeten ze beslissen of ze als gezin ook bij elkaar willen blijven en opnieuw de uitdaging van een polygaam huwelijk aangaan, of dat ze toch liever ieder huns weegs gaan.

Aflevering 4
Chris en Sasha wonen pas sinds kort op de ranch. Deze gemeenschap is door wijlen zijn vader gesticht, maar Chris heeft moeite met de conservatieve richting die de gemeenschap is ingeslagen. Hij is kortgeleden met Sasha getrouwd en droomt ervan ooit zijn eigen ‘familierijk’ te stichten, met vier vrouwen en vijftig kinderen – net als zijn vader. Maar hoewel Sasha zelf ook in een polygaam gezin is opgegroeid, heeft zij haar bedenkingen bij de ambities van Chris. En als ze eenmaal besluiten een nieuwe vrouw te benaderen, doen zich onverwachte problemen voor.

Terwijl Chris probeert een tweede vrouw te vinden, wordt ineens hun hele manier van leven bedreigd. De Senaat van de staat Utah wil een wet aannemen die veelwijverij weer strafbaar maakt. Nu moeten ze hun stem hiertegen verheffen en strijden voor hun recht om te leven zoals ze willen. Maar als het verkeerd uitpakt, hebben ze straks de aandacht op zich gevestigd en lopen ze het risico te worden vervolgd.

Herhaling van 2017

George Maduro-programmapagina

Zapp Echt Gebeurd: George Maduro – een ‘gewone’ held

Uitzending: vrijdag 4 mei 2018, 19.25  uur, NPO Zapp

George Maduro – een ‘gewone’ held is een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire van Robbert-Jan Vos (Memphis Film & Television) over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen. Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag.

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, blijft George in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden vóór de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar zijn geworden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.