NTR Documentaires
NPO ontdekknop

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

agenda

Club van 27

Uitzending:    Elke vrijdag van 11 mei t/m 8 juni, 22.30 uur op NPO 3

Onder de noemer Club van 27 zenden de NTR en VPRO vanaf 11 mei een vijftal documentaires uit over beroemde muzikanten die op hun 27ste zijn overleden.

Amy Winehouse

Amy                                                    vrijdag 11 mei (NTR)

Amy Winehouse: bejubeld, bespot, bezweken. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar muzikale talent resulteerde in een aantal van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij veelvuldig werd bekroond. Haar wereldwijde succes veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl een hoge tol eiste. De documentaire ‘Amy’ kiest het perspectief van de mens achter de muziek. Amy’s nummers vormen een emotionele biografie en als ze ons aankijkt via de camera, confronteert ze ons uiteindelijk met onszelf.

Haar blik vanachter de karakteristieke zwart omlijnde ogen blijft misschien nog wel het meest bij. In het vroege, nooit eerder vertoonde homevideomateriaal is die uitdagend, vol bravoure, humor, spot. Later is er pijn in te lezen, liefdesverdriet, teleurstelling, hunkering. Uiteindelijk is er voornamelijk nog angst, hulpeloosheid, leegheid, kwetsbaarheid. Vrienden en vakgenoten getuigen van haar charisma en onvervalste jazzhart, maar die veranderende blik in combinatie met haar uiterst persoonlijke nummers spreken boekdelen en roepen vragen op over onze obsessie met bekendheid.

Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud. Ze is een icoon van een generatie. De documentaire Amy werd bekroond met een Oscar,  BAFTA en de Grammy voor beste documentaire, kreeg internationaal lovende kritieken en beleefde in Nederland het beste openingsweekend ooit voor een buitenlandse documentaire in de bioscoop.

Regie: Asif Kapadia
Producent: Film4 / On the Corner Film


Kurt Cobain                                    vrijdag 18 mei (VPRO)
Filmmaker Brett Morgen had toegang tot de persoonlijke archieven van Cobain en trof een schat van nieuw materiaal aan, die het turbulente leven van Cobain documenteert en zijn compromisloze creatieve geest laat zien. Getuigenissen van onder andere Cobains moeder en zus; zijn weduwe, Courtney Love; ex-vriendin Tracy Marander; ex-bandlid Krist Novoselic en Cobains eigen woorden wisselen elkaar af.

Meer info via de VPRO.


Janis: Little Girl Blue                vrijdag 25 mei  (NTR)
Bijna 50 jaar na haar dood is ze nog een bron van inspiratie voor veel vrouwelijke rockers: Janis Joplin. Ze verkocht miljoenen albums en had grote hits met Me and Bobby McGee en Piece of my heart. Regisseur Amy Berg maakte met de documentaire Janis: Little Girl Blue een liefdevol portret van deze ‘moeder van de blues’.

Joplins weg naar het succes is verbonden met diepe dalen in haar korte leven. Dit stormachtige leven wordt getoond aan de hand van voorgelezen brieven die Janis schreef naar haar ouders en geliefden. Samen met een enorme hoeveelheid nooit eerder vertoond archiefmateriaal (van onder andere haar legendarische optredens op het Monterey-festival en Woodstock) komt het beeld naar voren van een ongelukkige, naar liefde hunkerende vrouw met een rauwe en emotionele strot, waar de pijn en eenzaamheid altijd in doorklonk.

Joplin was een waar podiumbeest. Dààr kreeg ze het gevoel dat ze ertoe deed, dat ze iets te bieden had. Ze had geen drank en drugs nodig om het podium op te gaan, maar voor het zwarte gat nà het optreden, zo vertellen bevriende muzikanten in de film.

Sinds haar puberteit was Joplin een sociale outcast. Toen ze in haar studententijd door medestudenten werd uitgeroepen tot ‘lelijkste man’ was ze daar kapot van.

Ze stopte met studeren en zocht aansluiting in de muziek, de enige plek waar ze zich gehoord en gezien voelde. Daar werd haar talent snel opgepikt en bij haar nieuwe muzikale vrienden van de Big Brother & Holding Company en later The Kozmik Blues Band was ze niet langer het excentrieke buitenbeentje, maar werd ze gewaardeerd om wie ze was. ‘Ambitie is een zoektocht naar liefde’, schrijft ze. Als dat klopt was Janis Joplin een héél ambitieuze vrouw.

Regie: Amy Berg
Producent: Alex Gibney

The Doors: When you're strange                    vrijdag 1 juni (NTR)
De uitzonderlijke chemie tussen vier jonge popmuzikanten – drummer John Densmore, gitarist Robby Krieger, organist Ray Manzarek en zanger Jim Morrison  - maakte The Doors een van Amerika’s meest iconische en invloedrijke rockbands van de jaren zestig.  Aan de hand van historisch, nooit eerder vertoond beeldmateriaal werpt de documentaire The Doors -When you’re strange een nieuwe blik op leven en werk van The Doors en de revolutionaire impact die het tot op de dag van vandaag heeft. De begeleidende teksten zijn ingesproken door Doors-fan Johnny Depp.

De film bevat opnamen van  de vele hits, beeldverslagen van de vaak roemruchtige tours en impressies van de creatieve opnamesessies van de vier muzikanten. Maar er is ook volop aandacht voor de excessieve verslavingen van Morrison, zijn strijd met drank en drugs op zoek naar ware identiteit, en de rechtszaken vanwege van zijn soms obscene gedrag op het podium. Van de start in 1965 tot aan Morrisons dood in 1971 zien we de relatie van een groep vrienden van UCLA’s Filmsschool uitgroeien tot een band die zes albums opleverde in vijf jaar, in uitverkochte arena’s speelde en een onuitwisbare indruk achterliet.

Regie: Tom DiCillo
Productie: Wolf Films/Strange Pictures

Jimi Hendrix: Hear my train a comin'           vrijdag 8 juni (NTR)
Hear My Train A Comin' schetst het leven van gitarist/singer-songwriter Jimi Hendrix, van zijn jeugd tot zijn laatste optreden tijdens het popfestival op het Isle of Fehmarn. Dankzij de volledige medewerking van de nabestaanden beschikt regisseur Bob Smeaton over uniek beeldmateriaal. Vooral de kleurenopnames van Hendrix’ opwindende optreden in Monterey in 1967, waarmee hij de Verenigde Staten in werd gekatapulteerd, maken indruk. Het was een roemrucht concert waarbij Hendrix met zijn tanden gitaar speelde en met de gitaar op de rug, waarna hij het ding in de fik stak. Het publiek was verbijsterd.

Ook komen veel betrokkenen voor de camera om een nieuw licht op de charismatische Hendrix te werpen, waaronder zijn vader, zus en neef, ex-vriendin Linda Keith en bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell van The Jimi Hendrix Experience.

Sir Paul McCartney vertelt hoe The Beatles in 1967 moesten verzaken op het eerste grote rockfestival in Monterey. Hij had Hendrix zien spelen en zette de organisatie op het goede spoor. McCartney vertelt ook het verhaal rondom Hendrix’ uitvoering van het lied Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band in het Londense Saville Theatre, slechts drie dagen nadat The Beatles het album hadden uitgebracht.
Maar wat overheerst zijn de beelden van uitzinnige optredens, waaronder live-uitvoeringen van o.a. Foxy Lady, Hey Joe en Freedom, van het rockicoon dat in 1970 op 27-jarige leeftijd onverwacht overleed.

Regie: Bob Smeaton
Productie: PBS

geheimen van het menselijk lichaam programmapagina

Geheimen van het menselijk lichaam

Uitzendingen: 13 mei, 20 mei en 27 mei 2018, 19.20 uur, NPO 2

De dokterstweeling Chris en Xand van Tulleken laat met baanbrekend beeldmateriaal en experimenten op hun eigen lichaam zien welke bijzondere verhalen er in ieder van ons verborgen liggen: het verhaal van hoe wij groeien, hoe wij overleven en hoe wij leren. Een drieluik over de anatomie van het menselijk lichaam zoals nog niet eerder te zien was.


Aflevering 1: Groeien
In dit programma onderzoeken Chris en Xand van Tulleken de nieuwste inzichten over de manier waarop wij groeien. Ze ontdekken waarom onze kindertijd langer duurt dan bij welk ander dier ook op aarde. En ze brengen de kolonies van micro-organismen – ons microbioom – aan het licht die gedurende ons hele leven in ons lichaam groeien. Ze onthullen de mysterieuze kracht die onze transformatie van kind naar volwassene op gang brengt en tonen – een primeur – de bijzondere levensvonk die overspringt wanneer een zaadje en een eitje elkaar ontmoeten.

Aflevering 2: Overleven
In deze aflevering ontdekken de artsen Chris en Xand van Tulleken de alledaagse wonderen die ons in leven houden. Ze onderzoeken welke inspanningen ons lichaam verricht om te zorgen dat onze organen ieder moment van iedere dag blijven functioneren. Ze zien hoe krachtige reflexen ons voor gevaar behoeden en brengen de verbazingwekkende mechanismen in kaart die ons lichaam gebruikt om schade te herstellen. En voor de allereerste keer krijgen ze heel precies te zien hoe de killer-cellen van ons afweersysteem de strijd aanbinden tegen dodelijke infecties.

Aflevering 3: Leren
In de slotaflevering wordt onderzocht op welke manier onze geest en ons lichaam worden gevormd door onze ervaringen, terwijl wij ons ontwikkelen van een hulpeloos wezen tot het meest geperfectioneerde organisme op aarde. De artsen Chris en Xand van Tulleken onderzoeken hoe wij nieuwe vaardigheden aanleren zoals lopen en fietsen. Ze brengen een verrassend verband aan het licht tussen onze hartslag en ons spraakvermogen. En ze laten ons voor het allereerst zien hoe herinneringen worden gevormd in onze hersenen, en hoe ons lichaam en zelfs onze genen tijdens ons hele leven voortdurend blijven veranderen onder invloed van onze ervaringen.

de fonteinen programmapagina

11 Friese Fonteinen

20 en 27 mei, 3 juni, 20.15 uur, NPO 2

De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator en de nuchtere Friese bewoners.

Regisseur Roel van Dalen (Ajax – Daar hoorden zij engelen zingen, De Kinderen van de Hondsberg) volgde gedurende twee jaar het kunstproject 11Fountains, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hij laat zien hoe curator Anna Tilroe de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast probeert te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Cabaretier Jan Jaap van der Wal overziet alles en geeft op een geheel eigen wijze commentaar in een snedige conference.

De spelende mens programmapagina

De spelende mens

31 mei, 23.15 uur, NPO 3

Een Teledoc Campus van regisseur Sanne Rovers en producent Prospektor naar een idee van Lara Aerts. Een observerende film die de kijker meeneemt in de belevingswereld van de spelende mens, op zoek naar vrijheid
. Op het Go Short International Filmfestival in Nijmegen bekroond met de publieksprijs.

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt die spelende mens? De observerende film neemt de kijker mee in de belevingswerelden van al die spelers. Hoezeer de spelen uiterlijk ook van elkaar verschillen, in zijn zoektocht naar vrijheid speelt de spelende mens eigenlijk één universeel spel.

Regie: Sanne Rovers
Research & scenario: Lara Aerts & Sanne Rovers
Producent: Eefje Blankevoort / Prospektor

ARCHIEF

George Maduro-programmapagina

Zapp Echt Gebeurd: George Maduro – een ‘gewone’ held

Uitzending: vrijdag 4 mei 2018, 19.25  uur, NPO Zapp

George Maduro – een ‘gewone’ held is een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire van Robbert-Jan Vos (Memphis Film & Television) over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen. Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag.

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, blijft George in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden vóór de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar zijn geworden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.

operatie D-Day programmapagina

Operatie D-Day

Uitzending:      vrijdag 4 mei 2018, 22.00 uur, NPO 1

Drie jonge gamers, die de oorlog vooral kennen uit hun favoriete games, treden in de voetsporen van een echte soldaat en leren zo het ware verhaal en de historische context van hun games kennen.

De gaming industrie is een miljarden business en de populariteit van oorlogsspellen – als Call of Duty, Brothers in Arms en Battlefield –  is groter dan ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jonge generatie de bloederige taferelen van D-Day niet zozeer kent uit een geschiedenisboek of door de verhalen van hun grootouders, maar dankzij de oorlogsspellen die zij massaal spelen.

Zo ook Shanna (25), Lorenzo (21) en Niels (20) – alle drie gek op schietspelletjes. Vanachter de console bestormen zij de stranden van Normandië, luid juichend als ze weer een Duitse tegenstander hebben uitgeschakeld. En als ze zelf sneuvelen, hebben ze altijd een tweede leven. Lorenzo: “Voor mij is het een vorm van ontspanning. Even niet nadenken over school of werk, maar gewoon lekker schieten. Ik weet wel dat het echt gebeurd is, maar sta daar niet bij stil.” In Operatie D-Day treden Shanna, Lorenzo en Niels in de voetsporen van een geallieerde 20-jarige soldaat die 74 jaar geleden vocht voor onze vrijheid. Welke gevaren kwam hij op zijn weg tegen? Welke ontberingen en angsten heeft hij moeten doorstaan? En heeft hij het uiteindelijk gered tot de bevrijding? Aan de drie gamers de speciale taak om dát uit te vinden.

Hun zoektocht brengt hen langs historische locaties in Zuidwest Engeland, Normandië en Nederland. Onderweg ontmoeten zij veteranen en burgers, die hun ingrijpende verhaal vertellen en zo komt de geschiedenis tot leven. Niels: “De game was aanleiding om meer te leren over de geschiedenis en heeft een andere lading gekregen. Als je de namen en de verhalen van de slachtoffers hoort, maakt dat diepe indruk. Ik had niet gedacht dat deze reis emotioneel zo zwaar zou zijn.”

Presentatie: Annechien Steenhuizen.