NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

Het leven van Hitler programmapagina

Het leven van Hitler

Een blauwdruk voor dictators

Woensdag 20 en 27 februari, 6 en 13 maart 2019, 20.25 uur, NPO 2

De vierdelige Duitse serie Het leven van Hitler, een blauwdruk voor dictators toont meer dan ooit hoe het dagelijkse Europese leven er uit zag tussen 1889 en 1945. In de serie zijn indrukwekkende beelden te zien, veel ervan in kleur. Het leven van Hitler wordt op basis van de meest uitgebreide compilatie van archiefmateriaal tot nu toe gedetailleerd weergegeven. Bijna de helft van het materiaal bestaat uit niet eerder gepubliceerde bronnen. Alles afgezet tegen de sociale achtergrond van de eerste helft van de 20e eeuw. Oorspronkelijke titel: The Hitler Chronicles – Blueprint for Dictators.

Aflevering 1: 1889-1929
De eerste aflevering gaat over het leven van de jonge Adolf Hitler. Zijn aanvankelijk relaxte jeugd in Oostenrijk verandert onder meer door problemen op de middelbare school en andere ontberingen. Als jongvolwassene heeft Hitler soms honger en is hij zelfs dakloos. Door de vroege dood van zijn ouders ontvangt hij een nalatenschap van zijn vader waarmee hij in München een enigszins normaal leven kan leiden. In zijn favoriete stad sluit hij zich voor het eerst vrijwillig bij een leger aan. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Hitler als politie-informant bij de NSDAP geïnstalleerd. Daar krijgt hij snel een leidende rol en moderniseert de partij. Hij pleegt in 1923 een staatsgreep maar die mislukt en hij wordt gevangen gezet. Tijdens zijn gevangenschap in de gevangenis in Landsberg schrijft hij 'Mein Kampf'. Zodra hij vrij is, zorgt hij ervoor dat de NSDAP een krachtige beweging wordt.
 
Aflevering 2: 1929-1938
Wanneer de crisis begint, komt er een opleving en blijft de partij groeien. Aan het begin van de jaren 30 wint de NSDAP bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en de conservatieve mogendheden verwachten van hem dat hij hen helpt van de communisten af te komen. Maar Hitler verwijdert met leugens en geweld zijn politieke tegenstanders en uiteindelijk ook degenen die hem aan de macht hebben gebracht. Zijn macht wordt onbeperkt. Hitler is kanselier en president voor het leven en hij wordt bewonderd door mensen die de vervolging van geesteszieken, politieke vijanden en joden negeren. Duitsland wordt tegelijkertijd bewonderd en gevreesd door andere landen. Intussen vergaart Hitler fortuinen en verbergt hij zijn privéleven in Obersalzberg, een gebied waar niemand mag komen. Hij propageert een Spartaanse levensstijl terwijl hij ondertussen feest met zijn minnares.
 
Aflevering 3: 1938-1943
Na de bezetting van Tsjechoslowakije, houdt de wereld zijn adem in en wacht af of Hitler de Europese vrede in gevaar gaat brengen. Dat doet hij. Beschermd door het Hitler-Stalin-verdrag, valt hij Polen binnen. Het is onvermijdelijk: Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren Hitler de oorlog en ondanks alle waarschuwingen, is hij perplex. Maar toch zet Hitler door. Het Westen is passief en spoedig bereikt Hitler de top van de militaire macht. Bijna het hele Europese continent staat inmiddels onder Duitse controle. In het oosten is de situatie wel even anders: de afstanden zijn enorm, de onbeperkte mankracht van het Rode leger en vooral de zeer koude winter in Rusland spelen hem parten.
 
Aflevering 4: 1938-1945
Hitler zorgt persoonlijk voor een euthanasieprogramma, maar onderschat het verzet van de kerk. Terwijl het doden van geesteszieken op een laag pitje moet worden gezet, wordt juist de vernietiging van joden op industriële schaal aangepakt. Russische krijgsgevangenen worden direct vermoord, mishandeld of achtergelaten om te sterven van de honger. De meeste Duitsers zijn op de hoogte van deze misdaden, maar weigeren ze te erkennen. Hitler neemt steeds meer rampzalige militaire beslissingen; het aantal nederlagen neemt toe, fronten breken uiteen. Na Stalingrad beseffen de militaire leiders dat de oorlog verloren is. De westerse bondgenoten verslaan de Duitse troepen in Italië en in Afrika. De Russen dringen het Duitse leger terug in het oosten. Maar zelfs na D-Day weigert Hitler zich over te geven en geloven veel Duitsers nog steeds in hun leider. Men wacht op de beloofde, wonderbaarlijke wending. Pas wanneer de Russen 500 meter van de bunker staan waar Hitler zich verschanst heeft, aanvaardt hij de totale nederlaag en moet dan handelen.

ARCHIEF

Altijd klaar voor de Tocht

vrijdag 8 februari, 19.45 uur, NPO 2

De jaarlijkse voorbereiding op de Elfstedentocht

Het is inmiddels ruim 22 jaar wachten op de volgende Elfstedentocht. Bij elk beetje vorst is de Tocht der Tochten meteen weer een dankbaar onderwerp voor de media. Maar dat de Tocht ieder jaar tot in de puntjes wordt voorbereid, realiseren maar weinig mensen zich. Wat die jaarlijkse voorbereiding inhoudt, is in deze Nieuwsuur-special van Hans Kema te zien.

Sinds 1909 zijn vijftien Elfstedentochten gehouden, de laatste op 4 januari 1997. Vanaf zaterdag 9 februari 2019 bevinden we ons in het langste Elfstedenloze tijdperk ooit. De langste sinds de periode 1963-1985.

Hans Kema (verslaggever Nieuwsuur) volgde een jaar lang de voorbereidingen op de zestiende Tocht door het Elfstedenbestuur, rayonhoofden, meteorologen, deelnemers en politiemensen.

“We werken het hele jaar door”

“Waar wordt nou een evenement georganiseerd dat niet doorgaat? Ik zou het niet weten. Er is niets dat hier op lijkt,” aldus Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden.

“We werken het hele jaar door, op 1 december moet alles klaar staan zodat de Tocht 48 uur later georganiseerd kan worden. Het is heel veel werk voor de tien bestuursleden en rayonhoofden, maar we kunnen niet pas in november aan de slag gaan en dan eens kijken hoe we het gaan doen,” aldus Wieling. 

In ‘Altijd klaar voor de Tocht’ wordt zichtbaar wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van het grootse schaatsevenement ter wereld. Zo wordt ‘s zomers het draaiboek minutieus doorgelopen en worden hypothetische rampen geoefend. Het afgelopen jaar was men druk met de bestelling van totaal 9 kilometer ‘kluuntapijt’, dat binnen 48 uur moet kunnen worden geleverd op 22 locaties langs de route zodra de Tocht is afgeroepen. Ook zijn in Sneek alvast speciale ‘kluuntrappen’ aangelegd. En alle rayonhoofden oefenen met het eigen portofoonnetwerk. Hard nodig omdat tijdens de Tocht het mobiele netwerk onbetrouwbaar zal zijn vanwege de 1 ½ tot 2 miljoen toeschouwers. En dan is er nog de enige betaalde medewerker die als spil op het secretariaat gedurende het hele jaar onder meer de telefoon beantwoordt en de wachtlijst beheert op het kantoor van de Elfstedenvereniging in Leeuwarden.

Klimaatverandering of niet, de voorzitter blijft hoopvol

“Als er nog eentje komt, moeten we doen alsof het de laatste is,” zegt Elfsteden-meteoroloog Thom Zwagers van het KNMI. “De kans is heel veel kleiner geworden. Het is eigenlijk één van de eerste echte effecten van de klimaatverandering.”

Voorzitter Wiebe Wieling blijft ondanks deze nuchtere wetenschap hoopvol en weet zeker dat hij de Tocht ooit zal afroepen. Hij vindt de gezamenlijke inspanning het mooiste aan de Tocht. “Dat we mensen onderdak bieden, dat we met z’n allen de schouders eronder zetten. Dat we het ijs vegen als het gevraagd wordt. Die hele simpele dingen, eigenlijk heeft een mens daar heel veel behoefte aan. Saamhorigheid die we steeds meer kwijtraken.”

Jorrit Bergsma laat er alles voor schieten

“Tuurlijk denk ik dat ik ‘m kan winnen,” zegt Olympisch- en wereldkampioen Jorrit Bergsma, die als één van de favorieten alles zal laten wijken voor een Elfstedentocht, zelfs de Olympische Spelen. “Dat is vrij simpel; dan kom ik terug naar Friesland. Ik zou het mezelf niet vergeven dat ik die zou overslaan.”

De Vereniging de Friesche Elf Steden draait volledig op de contributie van de dertigduizend leden. Sponsoring is uit den boze, ook tijdens de tocht.

Wel zullen er miljoenen euro’s overheidsgeld nodig zijn voor de grootschalige inzet van politie en hulpdiensten op de dag zelf. Ondanks de hoge kosten en risico’s blijven overheden pal staan achter het unieke evenement. “Stel dat er op dit moment een vereniging zou zijn die een dergelijk evenement zou willen gaan organiseren, dan zou er geen gemeente zijn die daar een vergunning voor afgeeft,” zegt Frans Wiersma, politie noord-oost Friesland. “Het is te massaal en de risico’s zouden te groot zijn. Het is puur het feit dat het een historisch evenement is dat al meer dan honderd jaar bestaat en dat we allemaal heel graag opnieuw willen beleven. Dat maakt dat we buiten onze eigen grenzen heen alles gaan voorbereiden.”

De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie

Van 5 januari t/m 9 februari, elke zaterdag, 21.10 uur, NPO 2

Documentaireserie over hoe de familie Kennedy aan de macht kwam – hun voor-en tegenspoed, onderlinge relaties en ongekende politieke invloed.

Geen enkele familie heeft zo’n grote rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis als de Kennedy’s. De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie laat zien op welke manier hun familiebetrekkingen invloed hadden op nationale en internationale gebeurtenissen, van de Koude Oorlog tot de beurscrash op Wall Street.

Deze serie vertelt het verhaal van Joseph Kennedy, afstammeling van Ierse immigranten, en zijn kinderen en kleinkinderen. Het begint in de jaren 20, als de carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie. We zien de weg naar het Witte Huis van John F. Kennedy, de ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie en broer Bobby, de cruciale rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en de tragische nasleep van de moord op JFK.

Achter het glamoureuze imago van de Kennedy’s gaan dominante ouders, broedertwisten, huwelijksperikelen en noodlottige gebeurtenissen schuil. Successen en schandalen, triomfen en tragedies wisselen elkaar af, terwijl het privéleven van de familie zich steeds verder vertakt in het politieke landschap.

Afl. 1 De macht van het geld                                                                   
Joseph P. Kennedy, hoofd van het gezin, droomt ervan om president van de Verenigde Staten te worden. Vanwege zijn controversiële oorlogsverleden moet hij deze droom echter laten varen. Zijn oudste kinderen koesteren dezelfde ambitie, maar twee van hen komen voor hun dertigste om bij een vliegtuigongeluk. Daardoor komt de broze John F. Kennedy in beeld. Aan hem de zware taak om zijn vaders ambities te verwezenlijken en de reputatie van de Kennedy’s te herstellen.

Afl. 2 De weg naar de macht                                                                    
John F. Kennedy doet een gooi naar de macht, maar de ogenschijnlijk perfecte kandidaat verbergt duistere geheimen die zijn politieke toekomst kunnen schaden. Of hij de verkiezingen kan winnen, hangt af van de hulp van zijn familie, de populariteit van zijn jonge, glamoureuze echtgenote Jackie en de invloed van de vele connecties van de Kennedy’s. Uiteindelijk wordt hij tot president verkozen, waarmee zijn vaders droom van een Kennedy in het Witte Huis in vervulling gaat.

Afl. 3 Strijdmakkers
Een nieuw tijdperk breekt aan met de beëdiging van John F. Kennedy, de jongste Amerikaanse president uit de geschiedenis. Zijn vrouw Jackie nodigt de camera’s uit om de metamorfose van het Witte Huis te filmen. De overwinningsroes duurt niet lang. Kennedy’s eerste jaar als president wordt gekenmerkt door nationale en internationale crises. Hij leunt zwaar op zijn familie en ontwikkelt een sterke band met zijn broer Bobby, die hem bijstaat tijdens de uitdagingen en rampen van 1961.

Afl. 4 Familiegeheimen
Terwijl de wereld op de rand van de afgrond balanceert, wordt de regering Kennedy opgeschrikt door schandalen die Johns huwelijk dreigen te verwoesten, zijn presidentschap te ondermijnen en iedere hoop op herverkiezing de grond in te boren. De president en zijn broer Bobby moeten de handen ineenslaan om een nucleaire ramp te voorkomen en de erfenis van de Kennedy’s te beschermen.

Afl. 5 De Camelot legende
Net op het moment dat John zijn draai begint te vinden als president, maakt een kogel abrupt een eind aan de droom van een Kennedy in het Witte Huis. Zijn vrouw Jackie, verdoofd door verdriet en opgejaagd door pers en publiek, werpt zich op als hoeder van zijn nalatenschap. Zij is het die de legende van Camelot creëert. Bobby Kennedy, die gebukt gaat onder de druk van zijn familie en het verdriet om zijn broer, begint zich in te zetten voor kansarmen en groeit zo uit tot de nieuwe politieke hoop van de Kennedy’s.

Afl. 6 De erfenis
Bobby Kennedy treedt in de voetsporen van zijn broer en stelt zich kandidaat voor het presidentschap, maar dan slaat het noodlot weer toe: hij wordt vermoord in Los Angeles. Ted, de enige nog levende Kennedy-zoon en jongste broer van Bobby en John, is de volgende die het probeert in de politiek. Hij wordt achtervolgd door schandalen en ongeluk, maar kent een glansrijke carrière als senator. Na zijn dood in 2009 maakt een nieuwe generatie Kennedy’s zich klaar om het stokje over te nemen en de familietraditie voort te zetten.