NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

Máxima, de pleitbezorger programmapagina

Máxima, de pleitbezorger

Woensdag 2 oktober, 20.30 uur, NPO 1

Koningin Máxima is zeer geliefd bij het grote publiek. Minder bekend is dat zij dit jaar haar tienjarig jubileum viert bij de Verenigde Naties als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Dit betekent dat zij zich inspant om er overal ter wereld voor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen toegang krijgen tot financiële diensten. Het hebben van bijvoorbeeld een pinpas of een bankrekening om online te betalen is voor ons heel normaal, maar voor 1,7 miljard mensen, onder meer in landen als Ethiopië en Pakistan, absoluut niet vanzelfsprekend. En dat geldt ook voor toegang krijgen tot verzekeringen, leningen voor de opbouw of uitbreiding van een bedrijf en pensioenen.

Productiemaatschappij De Haaien en de NTR hebben bij hoge uitzondering toestemming gekregen om Koningin Máxima gedurende een half jaar te volgen in het werk dat zij doet als speciale pleitbezorger. We maken de Koningin van heel dichtbij mee, en we zien wat de impact is van haar werk op het leven van anderen, maar ook op haar eigen leven. We zien hoe complex en intensief de functie is van ‘speciale pleitbezorger’, en volgen haar op de voet in werelden waar je anders zelden binnenkomt. Het resultaat is een documentaire waarin we Koningin Máxima op een heel andere manier leren kennen.

‘Máxima, de pleitbezorger’, een documentaire van Simone de Vries, een productie van De Haaien onder eindredactie van de NTR.

M/V/X Selina

M/V/X

Elke woensdag van 11 september t/m 2 oktober, rond 23.05 uur, NPO 3 - herhaling van 2018

De Belgische documentairereeks M/V/X volgt het leven van vijf Vlaamse transgenders tijdens hun zoektocht naar een leven dat beter past en minder wringt. De meeste mensen die fysiek als man of vrouw worden geboren, voelen zich ook gewoon zo. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Hoe is het om je verloren te voelen in je eigen lichaam en de verwachtingen die dat lichaam oproept? Hoe voelt het om eindelijk te kunnen tonen wie je van binnen al lang bent? Wat betekent het voor vrienden en familie? M/V/X toont hoe het is om als transgender te leven.

De klas van '94 programmapagina

De klas van '94

Woensdag 30 oktober, 23.00 uur, NPO 2

Lang voor de huidige discussie over bijzonder onderwijs stond in de Amsterdamse Rivierenbuurt de Bouschra school. Een bijzondere school met alleen maar kinderen van Marokkaanse gastarbeiders. De leerlingen kregen er naast het reguliere onderwijs elke dag een uur Arabisch zodat ze voorbereid werden op hun terugkeer naar Marokko. Maar de gezinnen bleven, de kinderen werden Amsterdammers en in 1996, vijfentwintig jaar na de oprichting, hield de Bouschra op met bestaan.

Historicus Nadia Bouras is een van de duizenden leerlingen die de Bouschra heeft voortgebracht. Zij gaat in De klas van '94, het jaar waarop zij de school verliet voor de middelbare school, op zoek naar oud klas- en schoolgenoten, voormalig leraren en de oprichters: een Nederlandse dominee en zijn vrouw.

Redactie: Nadia Bouras, Mirjam Gulmans
Regie: Hassnae Bouazza