NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Documentaire agenda

ANBU Gang programmapagina

ANBU - A Nation By Us

Zaterdag 10 november, 23.00 uur, NPO 3

Wat punk was voor de jaren 80, is de rapscène voor deze tijd. Grof en rebels. Maar wie verder durft te kijken dan de ruige straattaal, de gouden tanden en de gezichtstattoos ontdekt een uiterst creatieve en getalenteerde generatie.

De documentaire ANBU Gang, A Nation By Us, volgt de leden van de ambitieuze rapgroep de ANBU Gang in een belangrijke periode van hun leven. Van het prille begin als de vrienden op de zolderkamer van frontman Jiri chillen, blowen en muziek maken. Tot het moment dat ze de Nederlandse poppodia en hiphopfestivals veroveren en het publiek luidkeels hun nummers meezingt. Alles doen ze zelf. Van muziek maken en uitbrengen, tot het schieten van videoclips en het bedrukken van bandmerchandise.  Zonder hulp van een platenlabel of een uitgekiende marketingcampagne, maar puur op eigen kracht wordt de ANBU Gang steeds bekender. De documentaire geeft niet alleen een intrigerend kijkje in de wereld van de Nederlandse rapscène en de straatcultuur. Het geeft ook een mooi beeld van een vriendengroep en hun groei naar volwassenheid.

ARCHIEF

Onze voorouder: de neanderthaler

Zondag 30 september en 7 oktober 2018, 19.15 uur, NPO 2

Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en met behulp van de meest geavanceerde computeranimatietechnieken weet Hollywoodster Andy Serkis onze prehistorische voorouder op weergaloze wijze tot leven te wekken.

In dit programma leer je de neanderthalers kennen zoals ze echt waren: slim en snel, en helemaal niet zo anders dan wij. Hollywoodacteur Andy Serkis en paleontoloog Ella Al-Shamahi brengen alle bestaande kennis bij elkaar om onze verre voorouders met behulp van hyperrealistische animatietechnieken tot leven te wekken.

Het woord neanderthaler roept het beeld op van een primitieve aapmens. Maar de nieuwste wetenschappelijke inzichten ontkrachten alle clichés over het uiterlijk, de intelligentie en de cultuur van de neanderthalers – en over de invloed die hun DNA nog op ons heeft. Door alle kennis te bundelen creëren Ella Al-Shamahi en haar team een realistische en waarheidsgetrouwe digitale animatie van neanderthalers, gebaseerd op verrassende wetenschappelijke inzichten.

De grootste verrassing is dat deze inzichten misschien nog relevanter zijn voor onze toekomst dan voor ons verleden. Dit programma maakt duidelijk dat de nieuwste ontdekkingen over de genetische eigenschappen, de evolutie, de eetgewoonten en het uitsterven van de neanderthalers ook nieuwe inzichten kunnen opleveren over gezondheidskwesties van ons.

Onze voorouder: de neanderthaler, geregisseerd door Oscar-winnaar Vikram Jayanti, biedt door middel van pakkende verhalen, de nieuwste wetenschappelijke inzichten en 3D-animaties een nieuwe kijk op deze verre voorouder. Ontdek de ware aard van de neanderthaler, en waarom die kennis voor ons allemaal nog steeds van belang is.

Met: Andy Serkis
Presentatie: Ella Al-Shamahi
Regie: Vikram Jayanti

2Doc: Voetbal is oorlog

Zaterdag 29 september, 20.25 uur, NPO 2

Achilles ‘29 uit Groesbeek is al jaren een topclub in het amateurvoetbal. De laatste jaren overtreffen ze zelfs De Treffers, hun grotere broer en concurrent in het bouwvakkersdorp. Wanneer de club in 2014 via een pilotproject kan promoveren naar het betaalde voetbal, neemt het de uitdaging aan. Volgens de vijf rivaliserende clubs in het dorp is dat te hoog gegrepen. Achilles trekt immers te weinig publiek en heeft al forse schulden. Desondanks trekt de club, onder aanvoering van de ambitieuze familie Derks ten strijde. Ze gaan hun Achilles, al bijna honderd jaar spelend op hun landerijen, nu definitief op de kaart zetten. Met het gevaar dat hun ambitie de club naar de ondergang kan leiden. Maar dat risico nemen ze. En dat wordt in Groesbeek met argusogen gevolgd. Achilles krijgt te maken met kinnesinne in het dorp, met de regionale pers en, last but not least, de KNVB. Een strijd van David tegen Goliath. De emoties lopen hoog op. Hoe kunnen ze dit overleven?

De Teledoc Voetbal is oorlog van Hans Heijnen (Rockin’ Ramona, Het geheim van Ossenisse) is een coproductie van Talent United en NTR, in samenwerking met CoBO en het Nederlands Filmfonds. Een Teledoc is een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verteld en bestemd is voor een groot publiek.

Regie & scenario: Hans Heijnen, voice-over: Huub Stapel, camera: Erik van Empel & Hans Heijnen, geluid: Hens van Rooij & Mark Wessner, montage: Ozan Olçay, eindredactie: Oscar van der Kroon (NTR) & Suzanne van Voorst (Filmfonds), producenten: Paul Ruven & Marian Batavier voor Talent United

Secrets of the Dinosaur Crater

Zondag 9 september 2018, 19.15 uur, NPO 2

Zesenzestig miljoen jaar geleden werd onze planeet getroffen door een meteoriet zo groot als een stad, met ingrijpende gevolgen voor al het leven op aarde. Hoe kon één meteorietinslag het einde betekenen van driekwart van alle diersoorten? En waarom hebben andere dieren het wel overleefd?

Wetenschappers ontsluieren stukje bij beetje de geheimen van deze verwoestende ramp.

Zo doet een internationaal onderzoeksteam in de Mexicaanse Golf voor het eerst zeeboringen naar de inslagkrater. Omdat het orkaanseizoen eraan komt, wordt het een race tegen de klok om de geheimen van deze locatie te ontsluieren.

In New Jersey graaft een andere groep archeologen de eerste dinosaurusbeenderen op van de dag dat de meteoriet op aarde insloeg.

In de wildernis van Patagonië wordt een heel andere verzameling beenderen opgegraven: daar is een vallei waar duizenden hadrosauriërs liggen. Wetenschappers proberen vast te stellen of deze afgelegen streek de laatste plek op aarde was waar de dinosauriërs hun toevlucht zochten.

En er zijn nieuwe aanwijzingen dat als de meteoriet net een minuut eerder of later was ingeslagen, de dinosauriërs misschien niet waren uitgestorven.

Maar dit is niet alleen een verhaal over hun teloorgang. Het is ook het verhaal van de laatste grote overlevers op aarde. Een verhaal dat uiteindelijk naar ons mensen leidt.

I will speak, I will speak

Zondag 22 juli, 22:38 uur, NPO 2

In “I will speak, I will speak!” vertellen vijf van de 36,7 miljoen hiv-geïnfecteerden van vijf verschillende continenten openhartig over wat de diagnose met hun zelfbeeld en hun imago deed. Inmiddels is het virus met medicijnen goed onder controle te krijgen, maar het stigma is nog groot. Om te leven met het vaak harde oordeel van anderen en van jezelf, blijkt een grote opgave. Is het de strijd waard om je angst te overwinnen en je uit te spreken? Aanleiding voor deze nieuwe film van Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren, die eerder ‘De tijd daarna’ maakten, is de Wereld Aids Conferentie, die in juli in Amsterdam gehouden wordt.

Tom uit Engeland, levend in een samenlevingen met goede zorg, werd publiekelijk uitgescholden en verketterd. Hij stond op het punt een eind te maken aan zijn leven maar heeft gesteund door zijn grote liefde een manier gevonden om open te zijn en zo anderen te helpen. Elyona en Dmitri uit Rusland hebben meer dan vijftien jaar hun infectie verzwegen uit angst voor hoe de samenleving en de overheid hen zou benaderen. Ze hebben veel moeten verliezen om tot het punt te komen hun eigen angst en de weerstand uit de samenleving te bevechten. 

Shambala, een jonge vrouw uit Zambia, die via haar geboorte geïnfecteerd is geraakt, walgde zo sterk van haar infectie, dat ze de pillen niet wilde nemen. In de film zien we hoe ze stappen maakt in haar proces van ‘disclosure’, door haar vriendinnen te vertellen over haar infectie. Srey transgender uit Cambodja, wordt door haar ouders verstoten en George uit San Francisco, al vanaf eind jaren ‘70 levend met hiv, schetst de lange weg die hij heeft afgelegd en nog af te leggen heeft, om het stigma in zijn land te overwinnen. In deze film over verlies, hoop en liefde viert hij een verjaardag die hij nooit had gedroomd te halen.

Regie: Willem Aerts en Erwin Kokkelkoren
Productie: Les Enfants Terribles

NPO 2 Extra heeft een speciale themaweek geprogrammeerd met steeds om 20:30 speciale uitzendingen: 22-7 We Were Here, 23-7 How to Survive a Plague, 24-7 Silverlake life: the view from here, 25-7 De tijd daarna, 26-7 “I will speak, I will speak!” en 27-7 Holding the Man. 

M/V/X

Uitzendingen: woensdag 4 juli, 21.20 uur, 11 juli 21.15 uur, 18 juli 21.55 uur en 25 juli, 21.30 uur, NPO 3

Paulien De Groote (44), een van de hoofdpersonen uit M/V/X, is in juli 2018 uit het leven gestapt. Al haar hele leven wist Paulien dat ze geboren was met het foute lichaam. Pas sinds kort durfde ze het aan om zich ook als vrouw aan de buitenwereld te tonen. Regisseuse Nathalie Lippens volgde haar en vier andere transgenders maandenlang van nabij. In de serie droeg Paulien deze boodschap uit: ‘Wat heb je aan een leven als je het maar half leeft? Hoe gelukkig ben je als je maar half gelukkig bent? Daarom heb ik gekozen om te leven en gelukkig te worden.’ Het is triest dat Paulien dit niet langer is gegeven. Paulien was trots op de serie M/V/X en haar deelname daaraan. Met toestemming van de familie en ter nagedachtenis aan Paulien De Groote zendt de NTR de serie uit.

Van kleins af denk ik als een meisje en gedraag ik mezelf als een meisje, maar ik besefte niet dat ik in een jongenslichaam zat. (Ariane, 20 jaar) 


De Belgische documentairereeks M/V/X volgt het leven van vijf Vlaamse transgenders tijdens hun zoektocht naar een leven dat beter past en minder wringt. De meeste mensen die fysiek als man of vrouw worden geboren, voelen zich ook gewoon zo. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Hoe is het om je verloren te voelen in je eigen lichaam en de verwachtingen die dat lichaam oproept? Hoe voelt het om eindelijk te kunnen tonen wie je van binnen al lang bent? Wat betekent het voor vrienden en familie? M/V/X toont hoe het is om als transgender te leven.

“Je bent transgender, je wordt het niet.” (Senne, 18 jaar)

Aflevering 1
Dylano laat vóór zijn borstverwijdering nog een portret van zichzelf maken. Voor Ariane is de transitie al even achter de rug. Toch heeft ze het niet altijd makkelijk om haar plaats als vrouw in de maatschappij te vinden. Selina woont momenteel in een crisiswoning en moet op zoek naar een nieuwe woonplek. Senne start binnenkort met zijn testosteronbehandeling en wil deze nieuwe start vieren met een groot geboortefeest. Paulien durft sinds een halfjaar eindelijk zichzelf zijn. Ze gaat voor het eerst als haar nieuwe ik op familiebezoek.

Aflevering 2
Paulien beseft dat het op haar leeftijd niet makkelijk is om uiterlijk helemaal vrouw te zijn. Ze besluit lessen te volgen in styling en make-up. Ariane worstelt met zichzelf. Ze vreest dat ze nooit een 'echt' meisje zal zijn. Ze deelt haar lief en leed met hartsvriendin Selina. Dylano staat op het punt om zijn borsten te laten verwijderen en Senne denkt aan zijn toekomst en laat zijn eicellen invriezen.

Aflevering 3
Voor Dylano is het eindelijk zover. Hij gaat het ziekenhuis binnen voor zijn borstverwijdering. Mama Veronica wordt emotioneel bij deze definitieve ingreep. Senne en Cheyenne vieren dat ze één jaar samen zijn. Ariane heeft het moeilijk. Haar ouders maken zich zorgen. Het contact tussen Selina en haar moeder wordt na maanden hersteld.  En Paulien ondergaat voor het eerst een laserbehandeling om haar baardharen te laten verwijderen.

Aflevering 4
Voor Senne breekt een mooi moment aan: hij krijgt zijn langverwachte eerste testosteronspuit. Paulien krijgt eindelijk de pruik die ze altijd al wilde. Selina verliest alle moed wanneer ze hoort dat haar geslachtsoperatie een paar maanden wordt uitgesteld. En ook Ariane krijgt slecht nieuws: haar trip naar New York wordt gecanceld. Bij Dylano doen zich na de borstverwijdering complicaties voor.


De hoofdpersonen

Ariane - 20 jaar
 “Ik heb het gevoel dat ik heel mijn leven gestreefd heb naar die geslachtsoperatie en toen was het er en dan? Mensen van mijn leeftijd hebben heel hun leven kunnen werken aan de persoon wie ze zijn en ik heb het gevoel dat ik daar nu nog maar aan kan beginnen.”

Ariane is 20 en student leerkracht secundair onderwijs biologie & Engels. Al op heel jonge leeftijd droeg Ariane jurkjes en bond ze een doek om haar hoofd alsof ze lange haren had. Na een zwaar en lang transitieproces, waarbij ze op veel steun van vrienden en familie kon rekenen, is Ariane eindelijk wie ze wil zijn, 'een echt meisje'. Maar voelt Ariane zich nu ook zo? Want sinds de operatie heeft ze het mentaal niet makkelijk. Ze is nog steeds op zoek naar zichzelf en probeert een plaats als vrouw te vinden in de maatschappij.

Selina - 21 jaar
“Als transgender is het altijd moeilijk om werk te vinden of een appartement te zoeken. De maatschappij is niet zo open minded en dat geeft een constante stress. Het is iets dat je blijft achtervolgen en op den duur ben je volledig uitgeput.”

Selina is de beste vriendin van Ariane en werkzoekende. Ze neemt sinds twee jaar vrouwelijke hormonen en staat op een wachtlijst voor borstvergroting en geslachtsoperatie. Selina heeft het niet makkelijk gehad, want in tegenstelling tot haar beste vriendin Ariane kon zij niet altijd rekenen op steun van familie en vrienden en stond ze er lange tijd helemaal alleen voor

Senne - 18 jaar
“Ik besef maar al te goed wat een geluk ik heb met mijn lief Cheyenne die me neemt zoals ik ben en me steunt in alles wat ik doe.”

Senne, student lager onderwijs aan de Hogeschool Gent, staat aan het begin van zijn transitie. Voor hij zijn eerste testosteronspuit zet, geeft hij een groot geboortefeest zodat iedereen weet dat hij eindelijk mag en kan zijn wie hij echt is. Samen met zijn partner Cheyenne denkt hij ook aan de toekomst: hij zal voordat hij aan de testosteronbehandeling begint eerst een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan. Maar eicellen invriezen blijkt een emotionele rollercoaster te zijn. Gelukkig wijkt zijn vriendin nooit van zijn zijde en komen ze stap voor stap dichterbij dat eerste grote moment: de eerste testosteronspuit.

Paulien - 44 jaar
“Ik besef maar al te goed dat je door mijn late transitie altijd aan mij zal kunnen zien dat ik ooit een man was, maar wat heb je aan een leven als je maar half leeft? Wat heb je aan geluk als je maar half gelukkig bent?”

Paulien heeft net de beslissing genomen om na 44 jaar eindelijk te zijn wie ze echt is, een vrouw. Haar leven lang heeft ze dit gevoel proberen te onderdrukken, want in de jaren 80 was de maatschappij niet klaar voor transgenders. Nu het thema sociaal gezien iets meer aanvaard wordt, durft ze eindelijk de stap zetten. We volgen haar vanaf het prille begin. Wanneer ze voor de eerste keer als Paulien naar haar familie gaat, op zoek gaat naar een geschikte pruik, haar eerste laserbehandeling en lessen styling.

Dylano - 18 jaar
“Als je moeder zegt dat je geen kind meer voor haar bent dan breekt je hart wel in 1000 stukken.” (Dylano)

“Toen mijn zoon zei dat hij transgender was had ik zoiets van: die is klaar om naar de psychiatrie te gaan.” (Veronica )

Dylano, student product-design, staat voor zijn eerste grote ingreep, de borstverwijdering. Vóór, tijdens en na de operatie wordt hij enorm gesteund door zijn moeder Veronica, maar dat is niet altijd zo geweest. Pas na een lange periode van onbegrip en ruzie zijn moeder en zoon langzaam naar elkaar toegegroeid.

 

Drie vrouwen

Uitzending: zondag 1 juli, 19.00 uur, NPO 2

Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden. Wat gebeurt er als je jouw familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders? Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaans kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit? Regisseur Ida Does filmde erfgoeddeskundige Valika Smeulders, wintipriesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel. Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

Khalid en de leeuwen van de Atlas

Woensdag 20 juni, 22.50 uur, NPO 3

Oud-doelman en voormalig Marokkaans international Khalid Sinouh gaat in de documentaire ‘Khalid en de leeuwen van de Atlas’ op zoek naar de achtergronden van Marokkaanse spelers en hun drijfveren. Gemakkelijk is dat niet. Normaal gesproken zijn ze al moeilijk voor de camera te krijgen, maar openhartig zijn ze al helemaal niet. Vaak worden ze als lastige Marokkaan weggezet, soms voortijdig bij Ajax of PSV weggestuurd. In deze documentaire laten een paar in Nederland opgegroeide Marokkaanse spelers zich voor het eerst van een andere kant zien.

Khalid Sinouh filmde bij een voetballende Imam in Den Haag, gaat met aankomend Feyenoord-ster Sofyan Amrabat naar de kapper en bezoekt in Tanger Ali Boussaboun, die er zijn zes-verdiepingen tellende huis met trots laat zien. Een huis gebouwd voor de hele familie legt Haagse Ali uit.

Sinouh komt op plekken waar de Nederlandse televisie niet gemakkelijk binnenkomt en durft spelers aan te spreken op hun gedrag en hun keuzes. Dat leidt soms tot ongemakkelijke gesprekken. Waarom bijvoorbeeld is een supertalent als Anouar Diba op zijn 23ste al naar Qatar overgestapt voor veel geld in plaats van te kiezen voor sportief het hoogst haalbare niveau in Europa? Diba reageert geïrriteerd, maar door de ontwapenende houding van Khalid blijft hij antwoorden.

Khalid Sinouh probeert antwoord te krijgen op de vraag waarom Marokko ondanks het vele talent nog geen absolute wereldvoetballer heeft. Vlak voor het WK Voetbal in Rusland waar Marokko wél aan meedoet en Nederland niet, gaat Khalid op speelse wijze op zoek naar dit antwoord. Wesley Sneijder, opgegroeid met Marokkaanse Nederlanders  in de Utrechtse wijk Ondiep en bevriend met een groot deel van de Marokkaanse gemeenschap, denkt dat er soms iets mankeert aan de instelling van de Marokkanen.

Khalid Sinouh is Amsterdammer, oud-profvoetballer en Marokkaans oud-international. Het is zijn debuut voor de Nederlandse televisie als interviewer.

‘Khalid en de leeuwen van de Atlas’ wordt uitgezonden in de eerste week van het WK Voetbal, op woensdag 20 juni. Die middag is de poulewedstrijd van Marokko tegen Portugal.

Een co-productie van de NTR i.s.m. Southfields/ Dutch Angle TV Productions.

Club van 27

Uitzending:    Elke vrijdag van 11 mei t/m 8 juni, 22.30 uur op NPO 3

Onder de noemer Club van 27 zenden de NTR en VPRO vanaf 11 mei een vijftal documentaires uit over beroemde muzikanten die op hun 27ste zijn overleden.

Amy                                                    vrijdag 11 mei (NTR)

Amy Winehouse: bejubeld, bespot, bezweken. De combinatie van haar rauwe eerlijkheid en haar muzikale talent resulteerde in een aantal van de origineelste en meest bejubelde nummers van deze eeuw, waarvoor zij veelvuldig werd bekroond. Haar wereldwijde succes veroorzaakte een opdringerig en genadeloos mediacircus, dat in combinatie met haar roerige relaties en rock-‘n-roll levensstijl een hoge tol eiste. De documentaire ‘Amy’ kiest het perspectief van de mens achter de muziek. Amy’s nummers vormen een emotionele biografie en als ze ons aankijkt via de camera, confronteert ze ons uiteindelijk met onszelf.

Haar blik vanachter de karakteristieke zwart omlijnde ogen blijft misschien nog wel het meest bij. In het vroege, nooit eerder vertoonde homevideomateriaal is die uitdagend, vol bravoure, humor, spot. Later is er pijn in te lezen, liefdesverdriet, teleurstelling, hunkering. Uiteindelijk is er voornamelijk nog angst, hulpeloosheid, leegheid, kwetsbaarheid. Vrienden en vakgenoten getuigen van haar charisma en onvervalste jazzhart, maar die veranderende blik in combinatie met haar uiterst persoonlijke nummers spreken boekdelen en roepen vragen op over onze obsessie met bekendheid.

Op 23 juli 2011 overleed Amy Winehouse aan alcoholvergiftiging. Ze was 27 jaar oud. Ze is een icoon van een generatie. De documentaire Amy werd bekroond met een Oscar,  BAFTA en de Grammy voor beste documentaire, kreeg internationaal lovende kritieken en beleefde in Nederland het beste openingsweekend ooit voor een buitenlandse documentaire in de bioscoop.

Regie: Asif Kapadia
Producent: Film4 / On the Corner Film


Kurt Cobain                                    vrijdag 18 mei (VPRO)
Filmmaker Brett Morgen had toegang tot de persoonlijke archieven van Cobain en trof een schat van nieuw materiaal aan, die het turbulente leven van Cobain documenteert en zijn compromisloze creatieve geest laat zien. Getuigenissen van onder andere Cobains moeder en zus; zijn weduwe, Courtney Love; ex-vriendin Tracy Marander; ex-bandlid Krist Novoselic en Cobains eigen woorden wisselen elkaar af.

Meer info via de VPRO.


Janis: Little Girl Blue                vrijdag 25 mei  (NTR)
Bijna 50 jaar na haar dood is ze nog een bron van inspiratie voor veel vrouwelijke rockers: Janis Joplin. Ze verkocht miljoenen albums en had grote hits met Me and Bobby McGee en Piece of my heart. Regisseur Amy Berg maakte met de documentaire Janis: Little Girl Blue een liefdevol portret van deze ‘moeder van de blues’.

Joplins weg naar het succes is verbonden met diepe dalen in haar korte leven. Dit stormachtige leven wordt getoond aan de hand van voorgelezen brieven die Janis schreef naar haar ouders en geliefden. Samen met een enorme hoeveelheid nooit eerder vertoond archiefmateriaal (van onder andere haar legendarische optredens op het Monterey-festival en Woodstock) komt het beeld naar voren van een ongelukkige, naar liefde hunkerende vrouw met een rauwe en emotionele strot, waar de pijn en eenzaamheid altijd in doorklonk.

Joplin was een waar podiumbeest. Dààr kreeg ze het gevoel dat ze ertoe deed, dat ze iets te bieden had. Ze had geen drank en drugs nodig om het podium op te gaan, maar voor het zwarte gat nà het optreden, zo vertellen bevriende muzikanten in de film.

Sinds haar puberteit was Joplin een sociale outcast. Toen ze in haar studententijd door medestudenten werd uitgeroepen tot ‘lelijkste man’ was ze daar kapot van.

Ze stopte met studeren en zocht aansluiting in de muziek, de enige plek waar ze zich gehoord en gezien voelde. Daar werd haar talent snel opgepikt en bij haar nieuwe muzikale vrienden van de Big Brother & Holding Company en later The Kozmik Blues Band was ze niet langer het excentrieke buitenbeentje, maar werd ze gewaardeerd om wie ze was. ‘Ambitie is een zoektocht naar liefde’, schrijft ze. Als dat klopt was Janis Joplin een héél ambitieuze vrouw.

Regie: Amy Berg
Producent: Alex Gibney

The Doors: When you're strange                    vrijdag 1 juni (NTR)
De uitzonderlijke chemie tussen vier jonge popmuzikanten – drummer John Densmore, gitarist Robby Krieger, organist Ray Manzarek en zanger Jim Morrison  - maakte The Doors een van Amerika’s meest iconische en invloedrijke rockbands van de jaren zestig.  Aan de hand van historisch, nooit eerder vertoond beeldmateriaal werpt de documentaire The Doors -When you’re strange een nieuwe blik op leven en werk van The Doors en de revolutionaire impact die het tot op de dag van vandaag heeft. De begeleidende teksten zijn ingesproken door Doors-fan Johnny Depp.

De film bevat opnamen van  de vele hits, beeldverslagen van de vaak roemruchtige tours en impressies van de creatieve opnamesessies van de vier muzikanten. Maar er is ook volop aandacht voor de excessieve verslavingen van Morrison, zijn strijd met drank en drugs op zoek naar ware identiteit, en de rechtszaken vanwege van zijn soms obscene gedrag op het podium. Van de start in 1965 tot aan Morrisons dood in 1971 zien we de relatie van een groep vrienden van UCLA’s Filmsschool uitgroeien tot een band die zes albums opleverde in vijf jaar, in uitverkochte arena’s speelde en een onuitwisbare indruk achterliet.

Regie: Tom DiCillo
Productie: Wolf Films/Strange Pictures

Jimi Hendrix: Hear my train a comin'           vrijdag 8 juni (NTR)
Hear My Train A Comin' schetst het leven van gitarist/singer-songwriter Jimi Hendrix, van zijn jeugd tot zijn laatste optreden tijdens het popfestival op het Isle of Fehmarn. Dankzij de volledige medewerking van de nabestaanden beschikt regisseur Bob Smeaton over uniek beeldmateriaal. Vooral de kleurenopnames van Hendrix’ opwindende optreden in Monterey in 1967, waarmee hij de Verenigde Staten in werd gekatapulteerd, maken indruk. Het was een roemrucht concert waarbij Hendrix met zijn tanden gitaar speelde en met de gitaar op de rug, waarna hij het ding in de fik stak. Het publiek was verbijsterd.

Ook komen veel betrokkenen voor de camera om een nieuw licht op de charismatische Hendrix te werpen, waaronder zijn vader, zus en neef, ex-vriendin Linda Keith en bassist Noel Redding en drummer Mitch Mitchell van The Jimi Hendrix Experience.

Sir Paul McCartney vertelt hoe The Beatles in 1967 moesten verzaken op het eerste grote rockfestival in Monterey. Hij had Hendrix zien spelen en zette de organisatie op het goede spoor. McCartney vertelt ook het verhaal rondom Hendrix’ uitvoering van het lied Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band in het Londense Saville Theatre, slechts drie dagen nadat The Beatles het album hadden uitgebracht.
Maar wat overheerst zijn de beelden van uitzinnige optredens, waaronder live-uitvoeringen van o.a. Foxy Lady, Hey Joe en Freedom, van het rockicoon dat in 1970 op 27-jarige leeftijd onverwacht overleed.

Regie: Bob Smeaton
Productie: PBS

11 Friese Fonteinen

20 en 27 mei, 3 juni, 20.15 uur, NPO 2

De komst van elf fonteinen, gemaakt door elf internationale topkunstenaars, in elf Friese steden zorgt voor humoristische en confronterende situaties tussen een bevlogen kunstcurator en de nuchtere Friese bewoners.

Regisseur Roel van Dalen (Ajax – Daar hoorden zij engelen zingen, De Kinderen van de Hondsberg) volgde gedurende twee jaar het kunstproject 11Fountains, in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Hij laat zien hoe curator Anna Tilroe de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast probeert te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Cabaretier Jan Jaap van der Wal overziet alles en geeft op een geheel eigen wijze commentaar in een snedige conference.

De spelende mens

31 mei, 23.15 uur, NPO 3

Een Teledoc Campus van regisseur Sanne Rovers en producent Prospektor naar een idee van Lara Aerts. Een observerende film die de kijker meeneemt in de belevingswereld van de spelende mens, op zoek naar vrijheid
. Op het Go Short International Filmfestival in Nijmegen bekroond met de publieksprijs.

Een weekend als Viking door het leven of crossen door een modderpoel: de een gaat er helemaal in op, de ander vindt het een wonderlijk tijdverdrijf. De Spelende Mens neemt je mee langs waaghalzen, vrije geesten en noeste knutselaars; volwassenen die zich volledig overgeven aan het spel. Soms zo erg dat de toeschouwer zich afvraagt: wat bezielt die spelende mens? De observerende film neemt de kijker mee in de belevingswerelden van al die spelers. Hoezeer de spelen uiterlijk ook van elkaar verschillen, in zijn zoektocht naar vrijheid speelt de spelende mens eigenlijk één universeel spel.

Regie: Sanne Rovers
Research & scenario: Lara Aerts & Sanne Rovers
Producent: Eefje Blankevoort / Prospektor

Geheimen van het menselijk lichaam

Uitzendingen: 13 mei, 20 mei en 27 mei 2018, 19.20 uur, NPO 2

De dokterstweeling Chris en Xand van Tulleken laat met baanbrekend beeldmateriaal en experimenten op hun eigen lichaam zien welke bijzondere verhalen er in ieder van ons verborgen liggen: het verhaal van hoe wij groeien, hoe wij overleven en hoe wij leren. Een drieluik over de anatomie van het menselijk lichaam zoals nog niet eerder te zien was.


Aflevering 1: Groeien
In dit programma onderzoeken Chris en Xand van Tulleken de nieuwste inzichten over de manier waarop wij groeien. Ze ontdekken waarom onze kindertijd langer duurt dan bij welk ander dier ook op aarde. En ze brengen de kolonies van micro-organismen – ons microbioom – aan het licht die gedurende ons hele leven in ons lichaam groeien. Ze onthullen de mysterieuze kracht die onze transformatie van kind naar volwassene op gang brengt en tonen – een primeur – de bijzondere levensvonk die overspringt wanneer een zaadje en een eitje elkaar ontmoeten.

Aflevering 2: Overleven
In deze aflevering ontdekken de artsen Chris en Xand van Tulleken de alledaagse wonderen die ons in leven houden. Ze onderzoeken welke inspanningen ons lichaam verricht om te zorgen dat onze organen ieder moment van iedere dag blijven functioneren. Ze zien hoe krachtige reflexen ons voor gevaar behoeden en brengen de verbazingwekkende mechanismen in kaart die ons lichaam gebruikt om schade te herstellen. En voor de allereerste keer krijgen ze heel precies te zien hoe de killer-cellen van ons afweersysteem de strijd aanbinden tegen dodelijke infecties.

Aflevering 3: Leren
In de slotaflevering wordt onderzocht op welke manier onze geest en ons lichaam worden gevormd door onze ervaringen, terwijl wij ons ontwikkelen van een hulpeloos wezen tot het meest geperfectioneerde organisme op aarde. De artsen Chris en Xand van Tulleken onderzoeken hoe wij nieuwe vaardigheden aanleren zoals lopen en fietsen. Ze brengen een verrassend verband aan het licht tussen onze hartslag en ons spraakvermogen. En ze laten ons voor het allereerst zien hoe herinneringen worden gevormd in onze hersenen, en hoe ons lichaam en zelfs onze genen tijdens ons hele leven voortdurend blijven veranderen onder invloed van onze ervaringen.

Zapp Echt Gebeurd: George Maduro – een ‘gewone’ held

Uitzending: vrijdag 4 mei 2018, 19.25  uur, NPO Zapp

George Maduro – een ‘gewone’ held is een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire van Robbert-Jan Vos (Memphis Film & Television) over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met unieke archiefbeelden, animaties en een originele soundtrack van Daniël de Booij met piano-uitvoering van Randal Corsen. Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag.

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, blijft George in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden vóór de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar zijn geworden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.

Operatie D-Day

Uitzending:      vrijdag 4 mei 2018, 22.00 uur, NPO 1

Drie jonge gamers, die de oorlog vooral kennen uit hun favoriete games, treden in de voetsporen van een echte soldaat en leren zo het ware verhaal en de historische context van hun games kennen.

De gaming industrie is een miljarden business en de populariteit van oorlogsspellen – als Call of Duty, Brothers in Arms en Battlefield –  is groter dan ooit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jonge generatie de bloederige taferelen van D-Day niet zozeer kent uit een geschiedenisboek of door de verhalen van hun grootouders, maar dankzij de oorlogsspellen die zij massaal spelen.

Zo ook Shanna (25), Lorenzo (21) en Niels (20) – alle drie gek op schietspelletjes. Vanachter de console bestormen zij de stranden van Normandië, luid juichend als ze weer een Duitse tegenstander hebben uitgeschakeld. En als ze zelf sneuvelen, hebben ze altijd een tweede leven. Lorenzo: “Voor mij is het een vorm van ontspanning. Even niet nadenken over school of werk, maar gewoon lekker schieten. Ik weet wel dat het echt gebeurd is, maar sta daar niet bij stil.” In Operatie D-Day treden Shanna, Lorenzo en Niels in de voetsporen van een geallieerde 20-jarige soldaat die 74 jaar geleden vocht voor onze vrijheid. Welke gevaren kwam hij op zijn weg tegen? Welke ontberingen en angsten heeft hij moeten doorstaan? En heeft hij het uiteindelijk gered tot de bevrijding? Aan de drie gamers de speciale taak om dát uit te vinden.

Hun zoektocht brengt hen langs historische locaties in Zuidwest Engeland, Normandië en Nederland. Onderweg ontmoeten zij veteranen en burgers, die hun ingrijpende verhaal vertellen en zo komt de geschiedenis tot leven. Niels: “De game was aanleiding om meer te leren over de geschiedenis en heeft een andere lading gekregen. Als je de namen en de verhalen van de slachtoffers hoort, maakt dat diepe indruk. Ik had niet gedacht dat deze reis emotioneel zo zwaar zou zijn.”

Presentatie: Annechien Steenhuizen.