NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

M/V/X Selina

M/V/X

Elke woensdag van 11 september t/m 2 oktober, rond 23.05 uur, NPO 3 - herhaling van 2018

De Belgische documentairereeks M/V/X volgt het leven van vijf Vlaamse transgenders tijdens hun zoektocht naar een leven dat beter past en minder wringt. De meeste mensen die fysiek als man of vrouw worden geboren, voelen zich ook gewoon zo. Maar dat geldt niet voor iedereen.

Hoe is het om je verloren te voelen in je eigen lichaam en de verwachtingen die dat lichaam oproept? Hoe voelt het om eindelijk te kunnen tonen wie je van binnen al lang bent? Wat betekent het voor vrienden en familie? M/V/X toont hoe het is om als transgender te leven.

Arnhem For Ever programmapagina

Arnhem For Ever - een pelgrimstocht

Bekijk de trailer

Zondag 15 september, 19.15 uur, NPO 2

Een documentaire over bravoure, onmacht en eeuwige vriendschap

September 1944. De bevrijding lijkt op een steenworp afstand. Maar liefst 12.000 geallieerden zullen via de brug bij Arnhem ‘de achterdeur nemen’ naar Duitsland en Europa bevrijden van de bezetter. Binnen 48 uur zal het over zijn. Maar het loopt mis. In plaats van de bevrijding, wordt het de laatste gewonnen slag van de Duitsers.

Wat maakt dat elk jaar op 17 september, meer dan 70 jaar na dato, veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om vol overgave ‘een verloren slag’ te herdenken?

Dit is geen documentaire over de slag, maar over het leven erna. Zo staat dat van de Engelse veteraan Wilf Oldham (1920) nog steeds in het teken van de tien dagen die hij in 1944 in Arnhem doorbracht. Zijn hele huis ‘ademt’ Arnhem en hij leeft het hele jaar toe naar de herdenking. Al meer dan 35 jaar wordt hij dan liefdevol ontvangen bij Peter en Maria in Renkum. Wilf is voor hen allang niet meer alleen veteraan, Maria noemt hem inmiddels ‘haar tweede vader’.

Veteraan John Jeffries (1922), probeerde als jonge parachutist Arnhem en omstreken tevergeefs te bevrijden. Hij verbaast zich nog steeds over de hartelijkheid en dankbaarheid van de Arnhemmers, die zoveel verloren in de slag. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij als eerbetoon aan zijn gesneuvelde kameraden opnieuw de sprong.

Ook voor jongere generaties betrokkenen blijkt de herdenking louterend. Zo verloor Sara Lock op jonge leeftijd haar vader in de slag. Haar jaarlijkse reis naar zijn graf brengt hem weer even dichterbij. In de film schenkt ze haar vaders brieven aan een museum, om via de ooggetuigenverslagen de geschiedenis levend te houden.

Regie: Sandra Parry
Producent: Bridge to Liberation/Omroep Gelderland