NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Documentaire agenda

George Michael-programmapagina

George Michael: Freedom

Dinsdag 25 december, 22.50 uur, NPO 3

De documentaire George Michael: Freedom is George Michaels laatste project, waarin hij met vrienden en collega’s terugblikt op zijn succesvolle muzikale carrière en op de wisselwerking met zijn door verlies getekende persoonlijke leven. De film concentreert zich op de meest vormende periode, de aanloop en totstandkoming van ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’ en de beruchte rechtzaak tegen zijn platenlabel die daarop volgde.

Na het gigasucces van Wham!, waardoor hij al jong een internationale superster werd, wilde George Michael met zijn gezicht uit de publiciteit. De muziekvideo die regisseur David Fincher maakte voor Freedom! ‘90, waarin vijf topmodellen acteren en waarin hij zelf niet te zien was, is iconisch geworden, maar label Sony was niet blij met de wens van hun ster om zichzelf niet meer te laten zien. Het liep uit op een rechtszaak die uiteindelijk alleen verliezers kende, zoals alle betrokkenen uit die tijd bevestigen.

Geïllustreerd met unieke beelden uit zijn privé-archief vertelt Michael openhartig over de rol die zijn eerste liefde, Anselmo Feleppa, in dit proces speelde. Over de kracht die de relatie hem gaf en over de woede en angst die een uitweg zochten nadat Feleppa vlak na Freddie Mercury aan AIDS overleed.

Beroemde vrienden en collega’s reflecteren op zijn muzikale erfenis: iconische nummers en zijn fenomenale interpretatie en stem. Onder hen Stevie Wonder, Elton John, Ricky Gervais, Nile Rodgers, Mark Ronson, Tracey Emin, Liam Gallagher, Mary J. Blige, Jean- Paul Gaultier, James Corden, Tony Bennett en de vijf topmodellen uit Freedom! ‘90.

Regie: George Michael en David Austin
Productie: Sony Music Entertainment UK en Channel 4

Unknown brood programmapagina

Unknown Brood

Donderdag 27 december, 22.50 uur, NPO 3

Op woensdag 11 juli 2001 springt rock ‘n roll muzikant en schilder Herman Brood van het dak van het Hilton hotel. De wijze waarop hij een einde aan zijn leven maakt is net zo extravagant als dat hij het geleefd heeft. Als publiek figuur was hij niet weg te denken binnen Nederland en collega’s als Bono, Nina Hagen, Black Francis, Anton Corbijn, Kim Fowley en vele anderen scharen zich onder zijn fans.

Ongeveer tien jaar later komt zijn oud-manager Koos van Dijk met een doos met bandjes op de kroppen die Herman zelf in zijn leven gefilmd heeft.  Op een van de bandjes zit hij alleen in een hotelbar; Jullie zijn een van de laatsten die mij in het echt zien”. De inmiddels overleden drummer Kees Meerman zegt; “Dat dat klopt, hij had het er in de jaren ‘70 al over; rock ‘n’ roll suicide”. Producer Jan Schuurman neemt ons mee de studio in waar hij alleen met Herman een album aan materiaal heeft opgenomen begin jaren ‘90. “Ik snapte er niks van maar later viel het op z’n plek; titels als ‘You don’t know about fallin’, ‘I’m Scared’, ‘Why?’ Hij zong de hele tijd al over die sprong.”

Herman Brood wist al vijfentwintig jaar voor zijn dood hoe zijn leven ooit zou eindigen. Waarom zou je als mens willen leven met de gedachte ooit jezelf van het leven te willen beroven? En waarom moet dat zo spectaculair? Hoe kun je vader worden en weten dat je ooit er zelf een einde aan maakt?

Daarvoor moeten we naar zijn hele leven kijken en in het hoofd van Herman Brood kruipen. Herman heeft in zijn eigen video’s, liedteksten en interviews een kruimelspoor achtergelaten die antwoord geven op deze vragen. Unknown Brood duikt het verleden in om met de mensen die het dichtst bij hem stonden belangrijke momenten te herbeleven. Brood’s leven was vanaf begin tot het einde een worsteling tussen het zijn van een mens of het worden van een mythe. Op 11 juli kwamen die twee paden samen.

Queen: Rock the world-programmapagina

Queen: Rock the world

Vrijdag 28 december, 22.10 uur, NPO 3

Ze stonden in 1977 hoog in de hitlijsten, maar bij de Engelse muziekpers waren de messen geslepen: “Is dit een eikel?” luidde de krantenkop bij een foto van Freddie Mercury, frontman van rockgroep Queen. De band kreeg het verwijt zelfvoldaan en extravagant te zijn, maar belangrijker was dat de muziekpers een nieuw liefje had: punk was in de mode geraakt.

Voor hun zesde album ‘News of the world’ koos de band daarom een rauwere en eenvoudiger aanpak én een nieuw doel: een nummer één-notering in de Amerikaanse hitlijsten. Een ambitieuze tournee van 26 optredens in zes weken moest dat bewerkstelligen. BBC-verslaggever Bob Harris kreeg in die periode exclusieve en ongelimiteerde toegang tot de band: in de studio, in de kleedkamer, tijdens de tournee. 

De documentaire, vol met uniek archief, geeft een beeld van de ontstaansgeschiedenis van News of the world, waaronder de twee megahits ‘We are the champions’ en ‘We will rock you’ . Midden jaren zeventig werd de band tijdens optredens geconfronteerd met een publiek dat alle nummers meezong; destijds een noviteit bij rockbands. ‘We will rock you’ is speciaal zo geschreven dat het publiek erbij kon stampen, klappen en zingen, zo vertelt gitarist Brian May. Een vroeg staaltje publieksparticipatie.

Het album werd wereldwijd een groot succes, mede dankzij de sterke uitvoeringen van de immer charismatische Freddie Mercury tijdens de tournee. Het maakt de documentaire  een intieme momentopname van een cruciaal moment in de geschiedenis van Queen.

Regie: Christopher Bird
Productie: Eagle Rock Films

Duran Duran programmapagina

Duran Duran  - There’s Something You Should Know

Zaterdag 29 december, 23.25 uur, NPO 3

Duran Duran geldt als icoon van de New Romantic muziekstroming van begin jaren ’80. Hits als The Reflex, 120 miljoen verkochte albums en verschillende ups en downs later is de muzikale creativiteit na vier decennia nog niet opgedroogd. De tieneridolen van toen vertellen smakelijk over hun plotselinge megasucces en laten ons toe in het repetitielokaal en bij de voorbereidingen op hun laatste concert van de Paper Gods tour in Tokyo.

De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie

Van 5 januari t/m 9 februari, elke zaterdag, 21.10 uur, NPO 2

Documentaireserie over hoe de familie Kennedy aan de macht kwam – hun voor-en tegenspoed, onderlinge relaties en ongekende politieke invloed.

Geen enkele familie heeft zo’n grote rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis als de Kennedy’s. De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie laat zien op welke manier hun familiebetrekkingen invloed hadden op nationale en internationale gebeurtenissen, van de Koude Oorlog tot de beurscrash op Wall Street.

Deze serie vertelt het verhaal van Joseph Kennedy, afstammeling van Ierse immigranten, en zijn kinderen en kleinkinderen. Het begint in de jaren 20, als de carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie. We zien de weg naar het Witte Huis van John F. Kennedy, de ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie en broer Bobby, de cruciale rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en de tragische nasleep van de moord op JFK.

Achter het glamoureuze imago van de Kennedy’s gaan dominante ouders, broedertwisten, huwelijksperikelen en noodlottige gebeurtenissen schuil. Successen en schandalen, triomfen en tragedies wisselen elkaar af, terwijl het privéleven van de familie zich steeds verder vertakt in het politieke landschap.

Afl. 1 De macht van het geld                                                                   
Joseph P. Kennedy, hoofd van het gezin, droomt ervan om president van de Verenigde Staten te worden. Vanwege zijn controversiële oorlogsverleden moet hij deze droom echter laten varen. Zijn oudste kinderen koesteren dezelfde ambitie, maar twee van hen komen voor hun dertigste om bij een vliegtuigongeluk. Daardoor komt de broze John F. Kennedy in beeld. Aan hem de zware taak om zijn vaders ambities te verwezenlijken en de reputatie van de Kennedy’s te herstellen.

Afl. 2 De weg naar de macht                                                                    
John F. Kennedy doet een gooi naar de macht, maar de ogenschijnlijk perfecte kandidaat verbergt duistere geheimen die zijn politieke toekomst kunnen schaden. Of hij de verkiezingen kan winnen, hangt af van de hulp van zijn familie, de populariteit van zijn jonge, glamoureuze echtgenote Jackie en de invloed van de vele connecties van de Kennedy’s. Uiteindelijk wordt hij tot president verkozen, waarmee zijn vaders droom van een Kennedy in het Witte Huis in vervulling gaat.

Afl. 3 Strijdmakkers
Een nieuw tijdperk breekt aan met de beëdiging van John F. Kennedy, de jongste Amerikaanse president uit de geschiedenis. Zijn vrouw Jackie nodigt de camera’s uit om de metamorfose van het Witte Huis te filmen. De overwinningsroes duurt niet lang. Kennedy’s eerste jaar als president wordt gekenmerkt door nationale en internationale crises. Hij leunt zwaar op zijn familie en ontwikkelt een sterke band met zijn broer Bobby, die hem bijstaat tijdens de uitdagingen en rampen van 1961.

Afl. 4 Familiegeheimen
Terwijl de wereld op de rand van de afgrond balanceert, wordt de regering Kennedy opgeschrikt door schandalen die Johns huwelijk dreigen te verwoesten, zijn presidentschap te ondermijnen en iedere hoop op herverkiezing de grond in te boren. De president en zijn broer Bobby moeten de handen ineenslaan om een nucleaire ramp te voorkomen en de erfenis van de Kennedy’s te beschermen.

Afl. 5 De Camelot legende
Net op het moment dat John zijn draai begint te vinden als president, maakt een kogel abrupt een eind aan de droom van een Kennedy in het Witte Huis. Zijn vrouw Jackie, verdoofd door verdriet en opgejaagd door pers en publiek, werpt zich op als hoeder van zijn nalatenschap. Zij is het die de legende van Camelot creëert. Bobby Kennedy, die gebukt gaat onder de druk van zijn familie en het verdriet om zijn broer, begint zich in te zetten voor kansarmen en groeit zo uit tot de nieuwe politieke hoop van de Kennedy’s.

Afl. 6 De erfenis
Bobby Kennedy treedt in de voetsporen van zijn broer en stelt zich kandidaat voor het presidentschap, maar dan slaat het noodlot weer toe: hij wordt vermoord in Los Angeles. Ted, de enige nog levende Kennedy-zoon en jongste broer van Bobby en John, is de volgende die het probeert in de politiek. Hij wordt achtervolgd door schandalen en ongeluk, maar kent een glansrijke carrière als senator. Na zijn dood in 2009 maakt een nieuwe generatie Kennedy’s zich klaar om het stokje over te nemen en de familietraditie voort te zetten.

Het leven van Hitler programmapagina

Het leven van Hitler

Een blauwdruk voor dictators

Woensdag 20 en 27 februari, 6 en 13 maart 2019, 20.25 uur, NPO 2

De vierdelige Duitse serie Het leven van Hitler, een blauwdruk voor dictators toont meer dan ooit hoe het dagelijkse Europese leven er uit zag tussen 1889 en 1945. In de serie zijn indrukwekkende beelden te zien, veel ervan in kleur. Het leven van Hitler wordt op basis van de meest uitgebreide compilatie van archiefmateriaal tot nu toe gedetailleerd weergegeven. Bijna de helft van het materiaal bestaat uit niet eerder gepubliceerde bronnen. Alles afgezet tegen de sociale achtergrond van de eerste helft van de 20e eeuw. Oorspronkelijke titel: The Hitler Chronicles – Blueprint for Dictators.

Aflevering 1: 1889-1929
De eerste aflevering gaat over het leven van de jonge Adolf Hitler. Zijn aanvankelijk relaxte jeugd in Oostenrijk verandert onder meer door problemen op de middelbare school en andere ontberingen. Als jongvolwassene heeft Hitler soms honger en is hij zelfs dakloos. Door de vroege dood van zijn ouders ontvangt hij een nalatenschap van zijn vader waarmee hij in München een enigszins normaal leven kan leiden. In zijn favoriete stad sluit hij zich voor het eerst vrijwillig bij een leger aan. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Hitler als politie-informant bij de NSDAP geïnstalleerd. Daar krijgt hij snel een leidende rol en moderniseert de partij. Hij pleegt in 1923 een staatsgreep maar die mislukt en hij wordt gevangen gezet. Tijdens zijn gevangenschap in de gevangenis in Landsberg schrijft hij 'Mein Kampf'. Zodra hij vrij is, zorgt hij ervoor dat de NSDAP een krachtige beweging wordt.
 
Aflevering 2: 1929-1938
Wanneer de crisis begint, komt er een opleving en blijft de partij groeien. Aan het begin van de jaren 30 wint de NSDAP bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en de conservatieve mogendheden verwachten van hem dat hij hen helpt van de communisten af te komen. Maar Hitler verwijdert met leugens en geweld zijn politieke tegenstanders en uiteindelijk ook degenen die hem aan de macht hebben gebracht. Zijn macht wordt onbeperkt. Hitler is kanselier en president voor het leven en hij wordt bewonderd door mensen die de vervolging van geesteszieken, politieke vijanden en joden negeren. Duitsland wordt tegelijkertijd bewonderd en gevreesd door andere landen. Intussen vergaart Hitler fortuinen en verbergt hij zijn privéleven in Obersalzberg, een gebied waar niemand mag komen. Hij propageert een Spartaanse levensstijl terwijl hij ondertussen feest met zijn minnares.
 
Aflevering 3: 1938-1943
Na de bezetting van Tsjechoslowakije, houdt de wereld zijn adem in en wacht af of Hitler de Europese vrede in gevaar gaat brengen. Dat doet hij. Beschermd door het Hitler-Stalin-verdrag, valt hij Polen binnen. Het is onvermijdelijk: Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren Hitler de oorlog en ondanks alle waarschuwingen, is hij perplex. Maar toch zet Hitler door. Het Westen is passief en spoedig bereikt Hitler de top van de militaire macht. Bijna het hele Europese continent staat inmiddels onder Duitse controle. In het oosten is de situatie wel even anders: de afstanden zijn enorm, de onbeperkte mankracht van het Rode leger en vooral de zeer koude winter in Rusland spelen hem parten.
 
Aflevering 4: 1938-1945
Hitler zorgt persoonlijk voor een euthanasieprogramma, maar onderschat het verzet van de kerk. Terwijl het doden van geesteszieken op een laag pitje moet worden gezet, wordt juist de vernietiging van joden op industriële schaal aangepakt. Russische krijgsgevangenen worden direct vermoord, mishandeld of achtergelaten om te sterven van de honger. De meeste Duitsers zijn op de hoogte van deze misdaden, maar weigeren ze te erkennen. Hitler neemt steeds meer rampzalige militaire beslissingen; het aantal nederlagen neemt toe, fronten breken uiteen. Na Stalingrad beseffen de militaire leiders dat de oorlog verloren is. De westerse bondgenoten verslaan de Duitse troepen in Italië en in Afrika. De Russen dringen het Duitse leger terug in het oosten. Maar zelfs na D-Day weigert Hitler zich over te geven en geloven veel Duitsers nog steeds in hun leider. Men wacht op de beloofde, wonderbaarlijke wending. Pas wanneer de Russen 500 meter van de bunker staan waar Hitler zich verschanst heeft, aanvaardt hij de totale nederlaag en moet dan handelen.