NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

hersenen parkinson onderzoek medicijn

Op zoek naar een parkinsonmedicijn

Dinsdag 30 april en woensdag 1 mei, 22.55 uur op NPO 2

Tweeluik The Trial van BBC

Een groep vrijwilligers neemt deel aan een uitzonderlijk klinisch onderzoek. Zal dit ertoe leiden dat Parkinson kan worden genezen?

Een op de zestig mensen krijgt de ziekte van Parkinson. Het is na Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening en op dit moment nog ongeneeslijk.

In dit tweeluik volgen we een ambitieus klinisch onderzoek naar een nieuw geneesmiddel tegen Parkinson dat het leven van miljoenen mensen over de hele wereld ingrijpend kan veranderen. We krijgen een grondige inkijk in de revolutionaire wetenschappelijke ontdekkingen en de ontroerende verhalen die centraal staan in het geneesmiddelenonderzoek dat vijf jaar duurt.

Negen dappere vrijwilligers ondergaan riskante neurochirurgische operaties. Er wordt een boorgat in de zijkant van hun schedel gemaakt om diep in de hersenen per infuus medicijnen te kunnen toedienen. Het onderzoeksteam hoopt dat dit het eerste medicijn is dat de progressie van Parkinson kan stopzetten of zelfs terugdraaien. Controversieel is wel dat de helft van de deelnemers een placebo krijgt en dat niemand weet wie wat krijgt, zelfs de artsen niet.

Het team doet zijn uiterste best om te zorgen dat de vrijwilligers zo min mogelijk risico lopen en dat het onderzoek op schema blijft. De uitkomsten zijn verbluffend. Is dit misschien het allereerste medicijn dat de gevolgen van de ziekte van Parkinson kan terugdraaien en de vooruitzichten voor patiënten in de hele wereld ingrijpend kan verbeteren?

Voor vragen naar aanleiding van dit programma kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de Parkinson Vereniging.
Telefoon: 030 6561369, info@parkinson-vereniging.nl. Of ga naar: www.parkinson-vereniging.nl

De 103 van Loenen programmapagina

De 103 van Loenen

Zaterdag 4 mei, 21.50 uur, NPO 1

Presentatie: Dionne Stax

In het laboratorium van de Berging en Identificatiedienst (BIDKL) legt sergeant-majoor Els Schiltmans alle botten en botjes van een onbekende man anatomisch uit op een van de drie ijzeren obductietafels. Zorgvuldig kijkt, onderzoekt, voelt en meet Schiltmans ieder bot.

“Dit is een man van een jaar of 35 en ik denk dat hij ongeveer 1.75 is,” velt ze al snel haar oordeel. De schedel van de man is in meerdere stukken uit elkaar geklapt en de delen van het schedeldak worden als een 3D legpuzzel op tafel gelegd. “Hoe is deze man om het leven gekomen?” vraagt presentator Dionne Stax.  

“Dit soort beschadigingen zien we vaak bij iemand die heel dicht op een explosie heeft gestaan,’’ antwoordt Schiltmans, terwijl ze een groen mondkapje voordoet en een tweede aan Stax geeft. “Om te voorkomen dat ons DNA zich mengt met dat van hem,’’ verduidelijkt ze. Met een speciale zaag haalt ze een stuk van 5 centimeter uit het linkerdijbeen. “Dit bot gaat naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) waar een DNA profiel wordt opgemaakt. Over drie maanden weten we misschien meer,’’ zegt ze nadat ze de zaag heeft neergelegd en het brokje bot zorgvuldig heeft opgeborgen in een plastic zakje met barcodesticker.

Dit is een scène uit de documentaire ‘De 103 van Loenen’ waarin vier militairen van de Berging en Identificatiedienst een jaar lang volgt tijdens het onderzoek. Dionne Stax tekent voor de presentatie.

Onbekende Nederlanders
Na de oorlog zijn de resten van duizenden in Duitsland omgekomen Nederlanders  teruggebracht naar het vaderland. Zij hebben de arbeidsinzet en de concentratiekampen niet overleefd. Allemaal zijn ze gestorven door ongevallen, ontberingen en bombardementen. De meesten zijn onder hun eigen naam begraven. Van een klein deel van de slachtoffers is geen naam bekend. Zij zijn anoniem op ereveld Loenen begraven.

75 jaar na de oorlog wordt een laatste poging gedaan om deze 103 ongeïdentificeerde mannen en vrouwen een naam terug te geven. Projectleider Els Schiltmans : “Door moderne technieken als DNA, digitalisering en openstelling van archieven zijn we nu beter in staat om hun identiteit te achterhalen. Maar het is een race tegen de klok. Willen we nog levende kinderen treffen dan moeten we opschieten.”

Regie: Hein Hoffmann

three wives, one husband programmapagina

Three wives, one husband

Elke vrijdag van 10 t/m 31 mei 2019, 21.15 uur, NPO 3

Rockland Ranch is een unieke gemeenschap. Midden in de woestijn in het Amerikaanse Utah, vormen veertien gezinnen een enclave van fundamentalistische mormonen. Hun manier van leven wekt zowel fascinatie als argwaan. Sommige gezinnen zijn gehuisvest in moderne grotwoningen, uitgehakt in de wand van een enorme zandstenen rots, en de helft van de mannen is polygaam: zij zijn met meer dan één vrouw getrouwd.

Er is een jaar lang op de ranch gefilmd en de verhalen die dat oplevert, kunnen wedijveren met het beste tv-drama. Van de geboorte van een zeventiende kind tot een man die zijn derde vrouw het hof maakt of een vader die moet besluiten of zijn tienerdochter toe is aan een huwelijk. En als een terminaal zieke man zijn broer vraagt om na zijn dood met zijn twee weduwen te trouwen, komen beide gezinnen voor een levensbepalende keuze te staan.

Door alles heen speelt de politieke strijd van deze gemeenschap om hun levenswijze voort te zetten. De Mormoonse Kerk heeft polygamie 130 jaar geleden afgezworen en keurt deze praktijk dus af. Mormonen die nog aan veelwijverij doen, worden uit de gemeente gebannen. Maar de wetgevers gaan verder en overwegen inmiddels om polygamie strafbaar te stellen. De gezinnen staan voor een moeilijke keus: blijven ze achter hun principes staan, met het risico dat ze ervoor worden vervolgd?

In een tijd waarin het traditionele gezin niet langer de hoeksteen van de samenleving is, wil deze serie kijken of we ook iets van polygame gezinnen kunnen leren, en ons laten nadenken over onze eigen ideeën over liefde, relaties, familie en geloof.

Aflevering 1
In de eerste aflevering maken we kennis met Enoch Foster. Hij heeft al zestien kinderen en zegt: ‘relaties zijn mijn religie’. Hij is een van de invloedrijkste mannen in de gemeenschap en zijn twee echtgenotes, Catrina en Lillian, zijn dol op hem én op elkaar. Iedereen op de ranch noemt de Fosters een schoolvoorbeeld van een geslaagd polygaam huwelijk, mensen bij wie alles vanzelf lijkt te gaan.

Ze krijgen gezinsuitbreiding: baby nummer 17 zit er ieder moment aan te komen. Tegelijkertijd legt Enoch het aan met een mogelijke derde echtgenote, de 25-jarige kinderjuf Lydia Rose. Het huwelijk is voor mormonen de hoogste verbintenis: niet alleen een kwestie van opperste trouw in dit leven, maar een zielsverbond voor de eeuwigheid. Terwijl Enoch zich opmaakt om Lydia ten huwelijk te vragen, begint zij te twijfelen. En die onzekerheid verstoort de rust in huize Foster.

Buurman Abel Morrison weet als geen ander welke problemen een derde vrouw met zich mee kan brengen. Het kost zijn nieuwe vrouw Marina grote moeite om haar jaloezie te beteugelen en te geloven dat hij werkelijk evenveel van haar houdt als van zijn twee andere echtgenotes.

Aflevering 2
Abel Morrison heeft drie vrouwen en elf kinderen. Zijn nieuwste vrouw Marina (22) is hoogzwanger, dus het is een hectische tijd in het gezin en de verhoudingen staan onder druk. Zijn eerste vrouw Suzie heeft weinig moeite met de aanwezigheid van de andere echtgenotes, maar zijn tweede vrouw Beth vindt dat Marina Abels aandacht te veel opeist. Op de dag van de bevalling kan ze haar emoties niet bedwingen en komt het tot een uitbarsting. Terwijl de gezinsleden kampen met hun jaloezie en trachten de banden te herstellen, dreigt een nieuwe ontwikkeling hun hele leven op zijn kop te zetten.

Anna, een dochter van de stichter van deze gemeenschap, is ondertussen bezig om zich voor te bereiden op het ‘einde der tijden’. De mormonen denken dat in de aanloop naar de wederkomst van Jezus Christus de hele maatschappij zal instorten. Anna en haar man Cary hebben acht kinderen. Cary heeft maar één vrouw en hoopt er op een dag nog één bij te krijgen, maar Anna denkt daar anders over. Nu wil hun tienerdochter toestemming om een relatie te beginnen met een jongen uit de stad. Cary moet besluiten of ze daar al aan toe is.

Aflevering 3
Melinda en Anazella’s echtgenoot Jim is onlangs na een lang ziekbed aan kanker overleden. Op zijn sterfbed heeft hij zijn broer Abel gevraagd om met zijn twee weduwen te trouwen en zijn zeven kinderen groot te brengen. Abel wil graag gehoor geven aan Jims wens, maar hij heeft al drie vrouwen. Die zitten niet te wachten op nog meer veranderingen en nog minder aandacht van Abel. Ze willen eerst weleens zien of hij zich gaat houden aan de beloftes die hij hun heeft gedaan.

Voor Melinda en Anazella zelf is het ook geen gemakkelijk besluit. Hun huwelijk met Jim werd getekend door ruzies en jaloezie, zodat ze door de anderen de ‘tweekoppige draak’ werden genoemd. Het verdriet om Jims overlijden bracht de twee weduwen wel nader tot elkaar, maar nu moeten ze beslissen of ze als gezin ook bij elkaar willen blijven en opnieuw de uitdaging van een polygaam huwelijk aangaan, of dat ze toch liever ieder huns weegs gaan.

Aflevering 4
Chris en Sasha wonen pas sinds kort op de ranch. Deze gemeenschap is door wijlen zijn vader gesticht, maar Chris heeft moeite met de conservatieve richting die de gemeenschap is ingeslagen. Hij is kortgeleden met Sasha getrouwd en droomt ervan ooit zijn eigen ‘familierijk’ te stichten, met vier vrouwen en vijftig kinderen – net als zijn vader. Maar hoewel Sasha zelf ook in een polygaam gezin is opgegroeid, heeft zij haar bedenkingen bij de ambities van Chris. En als ze eenmaal besluiten een nieuwe vrouw te benaderen, doen zich onverwachte problemen voor.

Terwijl Chris probeert een tweede vrouw te vinden, wordt ineens hun hele manier van leven bedreigd. De Senaat van de staat Utah wil een wet aannemen die veelwijverij weer strafbaar maakt. Nu moeten ze hun stem hiertegen verheffen en strijden voor hun recht om te leven zoals ze willen. Maar als het verkeerd uitpakt, hebben ze straks de aandacht op zich gevestigd en lopen ze het risico te worden vervolgd.

Herhaling van 2017

ARCHIEF

Het leven van Hitler

Een blauwdruk voor dictators

Woensdag 20 en 27 februari, 6 en 13 maart 2019, 20.25 uur, NPO 2

De vierdelige Duitse serie Het leven van Hitler, een blauwdruk voor dictators toont meer dan ooit hoe het dagelijkse Europese leven er uit zag tussen 1889 en 1945. In de serie zijn indrukwekkende beelden te zien, veel ervan in kleur. Het leven van Hitler wordt op basis van de meest uitgebreide compilatie van archiefmateriaal tot nu toe gedetailleerd weergegeven. Bijna de helft van het materiaal bestaat uit niet eerder gepubliceerde bronnen. Alles afgezet tegen de sociale achtergrond van de eerste helft van de 20e eeuw. Oorspronkelijke titel: The Hitler Chronicles – Blueprint for Dictators.

Aflevering 1: 1889-1929
De eerste aflevering gaat over het leven van de jonge Adolf Hitler. Zijn aanvankelijk relaxte jeugd in Oostenrijk verandert onder meer door problemen op de middelbare school en andere ontberingen. Als jongvolwassene heeft Hitler soms honger en is hij zelfs dakloos. Door de vroege dood van zijn ouders ontvangt hij een nalatenschap van zijn vader waarmee hij in München een enigszins normaal leven kan leiden. In zijn favoriete stad sluit hij zich voor het eerst vrijwillig bij een leger aan. Na de Eerste Wereldoorlog wordt Hitler als politie-informant bij de NSDAP geïnstalleerd. Daar krijgt hij snel een leidende rol en moderniseert de partij. Hij pleegt in 1923 een staatsgreep maar die mislukt en hij wordt gevangen gezet. Tijdens zijn gevangenschap in de gevangenis in Landsberg schrijft hij 'Mein Kampf'. Zodra hij vrij is, zorgt hij ervoor dat de NSDAP een krachtige beweging wordt.
 
Aflevering 2: 1929-1938
Wanneer de crisis begint, komt er een opleving en blijft de partij groeien. Aan het begin van de jaren 30 wint de NSDAP bij elke verkiezing meer kiezers. Hitler wordt benoemd tot Rijkskanselier en de conservatieve mogendheden verwachten van hem dat hij hen helpt van de communisten af te komen. Maar Hitler verwijdert met leugens en geweld zijn politieke tegenstanders en uiteindelijk ook degenen die hem aan de macht hebben gebracht. Zijn macht wordt onbeperkt. Hitler is kanselier en president voor het leven en hij wordt bewonderd door mensen die de vervolging van geesteszieken, politieke vijanden en joden negeren. Duitsland wordt tegelijkertijd bewonderd en gevreesd door andere landen. Intussen vergaart Hitler fortuinen en verbergt hij zijn privéleven in Obersalzberg, een gebied waar niemand mag komen. Hij propageert een Spartaanse levensstijl terwijl hij ondertussen feest met zijn minnares.
 
Aflevering 3: 1938-1943
Na de bezetting van Tsjechoslowakije, houdt de wereld zijn adem in en wacht af of Hitler de Europese vrede in gevaar gaat brengen. Dat doet hij. Beschermd door het Hitler-Stalin-verdrag, valt hij Polen binnen. Het is onvermijdelijk: Groot-Brittannië en Frankrijk verklaren Hitler de oorlog en ondanks alle waarschuwingen, is hij perplex. Maar toch zet Hitler door. Het Westen is passief en spoedig bereikt Hitler de top van de militaire macht. Bijna het hele Europese continent staat inmiddels onder Duitse controle. In het oosten is de situatie wel even anders: de afstanden zijn enorm, de onbeperkte mankracht van het Rode leger en vooral de zeer koude winter in Rusland spelen hem parten.
 
Aflevering 4: 1938-1945
Hitler zorgt persoonlijk voor een euthanasieprogramma, maar onderschat het verzet van de kerk. Terwijl het doden van geesteszieken op een laag pitje moet worden gezet, wordt juist de vernietiging van joden op industriële schaal aangepakt. Russische krijgsgevangenen worden direct vermoord, mishandeld of achtergelaten om te sterven van de honger. De meeste Duitsers zijn op de hoogte van deze misdaden, maar weigeren ze te erkennen. Hitler neemt steeds meer rampzalige militaire beslissingen; het aantal nederlagen neemt toe, fronten breken uiteen. Na Stalingrad beseffen de militaire leiders dat de oorlog verloren is. De westerse bondgenoten verslaan de Duitse troepen in Italië en in Afrika. De Russen dringen het Duitse leger terug in het oosten. Maar zelfs na D-Day weigert Hitler zich over te geven en geloven veel Duitsers nog steeds in hun leider. Men wacht op de beloofde, wonderbaarlijke wending. Pas wanneer de Russen 500 meter van de bunker staan waar Hitler zich verschanst heeft, aanvaardt hij de totale nederlaag en moet dan handelen.

Zapp Echt Gebeurd: Champ

Zondag 17 maart, 19.30 uur, NPO Zapp

Esma is een veertienjarig kickbokstalent met grootse dromen om 's werelds beste vechter te worden. Esma heeft ook de constante angst om haar ernstig zieke moeder te verliezen. Ze werkt hard om zich voor te bereiden op haar moeilijkste partij ooit. Maar hoe vecht ze voor een toekomst die zowel opwindend als beangstigend is?

Altijd klaar voor de Tocht

vrijdag 8 februari, 19.45 uur, NPO 2

De jaarlijkse voorbereiding op de Elfstedentocht

Het is inmiddels ruim 22 jaar wachten op de volgende Elfstedentocht. Bij elk beetje vorst is de Tocht der Tochten meteen weer een dankbaar onderwerp voor de media. Maar dat de Tocht ieder jaar tot in de puntjes wordt voorbereid, realiseren maar weinig mensen zich. Wat die jaarlijkse voorbereiding inhoudt, is in deze Nieuwsuur-special van Hans Kema te zien.

Sinds 1909 zijn vijftien Elfstedentochten gehouden, de laatste op 4 januari 1997. Vanaf zaterdag 9 februari 2019 bevinden we ons in het langste Elfstedenloze tijdperk ooit. De langste sinds de periode 1963-1985.

Hans Kema (verslaggever Nieuwsuur) volgde een jaar lang de voorbereidingen op de zestiende Tocht door het Elfstedenbestuur, rayonhoofden, meteorologen, deelnemers en politiemensen.

“We werken het hele jaar door”

“Waar wordt nou een evenement georganiseerd dat niet doorgaat? Ik zou het niet weten. Er is niets dat hier op lijkt,” aldus Wiebe Wieling, voorzitter van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden.

“We werken het hele jaar door, op 1 december moet alles klaar staan zodat de Tocht 48 uur later georganiseerd kan worden. Het is heel veel werk voor de tien bestuursleden en rayonhoofden, maar we kunnen niet pas in november aan de slag gaan en dan eens kijken hoe we het gaan doen,” aldus Wieling. 

In ‘Altijd klaar voor de Tocht’ wordt zichtbaar wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van het grootse schaatsevenement ter wereld. Zo wordt ‘s zomers het draaiboek minutieus doorgelopen en worden hypothetische rampen geoefend. Het afgelopen jaar was men druk met de bestelling van totaal 9 kilometer ‘kluuntapijt’, dat binnen 48 uur moet kunnen worden geleverd op 22 locaties langs de route zodra de Tocht is afgeroepen. Ook zijn in Sneek alvast speciale ‘kluuntrappen’ aangelegd. En alle rayonhoofden oefenen met het eigen portofoonnetwerk. Hard nodig omdat tijdens de Tocht het mobiele netwerk onbetrouwbaar zal zijn vanwege de 1 ½ tot 2 miljoen toeschouwers. En dan is er nog de enige betaalde medewerker die als spil op het secretariaat gedurende het hele jaar onder meer de telefoon beantwoordt en de wachtlijst beheert op het kantoor van de Elfstedenvereniging in Leeuwarden.

Klimaatverandering of niet, de voorzitter blijft hoopvol

“Als er nog eentje komt, moeten we doen alsof het de laatste is,” zegt Elfsteden-meteoroloog Thom Zwagers van het KNMI. “De kans is heel veel kleiner geworden. Het is eigenlijk één van de eerste echte effecten van de klimaatverandering.”

Voorzitter Wiebe Wieling blijft ondanks deze nuchtere wetenschap hoopvol en weet zeker dat hij de Tocht ooit zal afroepen. Hij vindt de gezamenlijke inspanning het mooiste aan de Tocht. “Dat we mensen onderdak bieden, dat we met z’n allen de schouders eronder zetten. Dat we het ijs vegen als het gevraagd wordt. Die hele simpele dingen, eigenlijk heeft een mens daar heel veel behoefte aan. Saamhorigheid die we steeds meer kwijtraken.”

Jorrit Bergsma laat er alles voor schieten

“Tuurlijk denk ik dat ik ‘m kan winnen,” zegt Olympisch- en wereldkampioen Jorrit Bergsma, die als één van de favorieten alles zal laten wijken voor een Elfstedentocht, zelfs de Olympische Spelen. “Dat is vrij simpel; dan kom ik terug naar Friesland. Ik zou het mezelf niet vergeven dat ik die zou overslaan.”

De Vereniging de Friesche Elf Steden draait volledig op de contributie van de dertigduizend leden. Sponsoring is uit den boze, ook tijdens de tocht.

Wel zullen er miljoenen euro’s overheidsgeld nodig zijn voor de grootschalige inzet van politie en hulpdiensten op de dag zelf. Ondanks de hoge kosten en risico’s blijven overheden pal staan achter het unieke evenement. “Stel dat er op dit moment een vereniging zou zijn die een dergelijk evenement zou willen gaan organiseren, dan zou er geen gemeente zijn die daar een vergunning voor afgeeft,” zegt Frans Wiersma, politie noord-oost Friesland. “Het is te massaal en de risico’s zouden te groot zijn. Het is puur het feit dat het een historisch evenement is dat al meer dan honderd jaar bestaat en dat we allemaal heel graag opnieuw willen beleven. Dat maakt dat we buiten onze eigen grenzen heen alles gaan voorbereiden.”

De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie

Van 5 januari t/m 9 februari, elke zaterdag, 21.10 uur, NPO 2

Documentaireserie over hoe de familie Kennedy aan de macht kwam – hun voor-en tegenspoed, onderlinge relaties en ongekende politieke invloed.

Geen enkele familie heeft zo’n grote rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis als de Kennedy’s. De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie laat zien op welke manier hun familiebetrekkingen invloed hadden op nationale en internationale gebeurtenissen, van de Koude Oorlog tot de beurscrash op Wall Street.

Deze serie vertelt het verhaal van Joseph Kennedy, afstammeling van Ierse immigranten, en zijn kinderen en kleinkinderen. Het begint in de jaren 20, als de carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie. We zien de weg naar het Witte Huis van John F. Kennedy, de ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie en broer Bobby, de cruciale rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en de tragische nasleep van de moord op JFK.

Achter het glamoureuze imago van de Kennedy’s gaan dominante ouders, broedertwisten, huwelijksperikelen en noodlottige gebeurtenissen schuil. Successen en schandalen, triomfen en tragedies wisselen elkaar af, terwijl het privéleven van de familie zich steeds verder vertakt in het politieke landschap.

Afl. 1 De macht van het geld                                                                   
Joseph P. Kennedy, hoofd van het gezin, droomt ervan om president van de Verenigde Staten te worden. Vanwege zijn controversiële oorlogsverleden moet hij deze droom echter laten varen. Zijn oudste kinderen koesteren dezelfde ambitie, maar twee van hen komen voor hun dertigste om bij een vliegtuigongeluk. Daardoor komt de broze John F. Kennedy in beeld. Aan hem de zware taak om zijn vaders ambities te verwezenlijken en de reputatie van de Kennedy’s te herstellen.

Afl. 2 De weg naar de macht                                                                    
John F. Kennedy doet een gooi naar de macht, maar de ogenschijnlijk perfecte kandidaat verbergt duistere geheimen die zijn politieke toekomst kunnen schaden. Of hij de verkiezingen kan winnen, hangt af van de hulp van zijn familie, de populariteit van zijn jonge, glamoureuze echtgenote Jackie en de invloed van de vele connecties van de Kennedy’s. Uiteindelijk wordt hij tot president verkozen, waarmee zijn vaders droom van een Kennedy in het Witte Huis in vervulling gaat.

Afl. 3 Strijdmakkers
Een nieuw tijdperk breekt aan met de beëdiging van John F. Kennedy, de jongste Amerikaanse president uit de geschiedenis. Zijn vrouw Jackie nodigt de camera’s uit om de metamorfose van het Witte Huis te filmen. De overwinningsroes duurt niet lang. Kennedy’s eerste jaar als president wordt gekenmerkt door nationale en internationale crises. Hij leunt zwaar op zijn familie en ontwikkelt een sterke band met zijn broer Bobby, die hem bijstaat tijdens de uitdagingen en rampen van 1961.

Afl. 4 Familiegeheimen
Terwijl de wereld op de rand van de afgrond balanceert, wordt de regering Kennedy opgeschrikt door schandalen die Johns huwelijk dreigen te verwoesten, zijn presidentschap te ondermijnen en iedere hoop op herverkiezing de grond in te boren. De president en zijn broer Bobby moeten de handen ineenslaan om een nucleaire ramp te voorkomen en de erfenis van de Kennedy’s te beschermen.

Afl. 5 De Camelot legende
Net op het moment dat John zijn draai begint te vinden als president, maakt een kogel abrupt een eind aan de droom van een Kennedy in het Witte Huis. Zijn vrouw Jackie, verdoofd door verdriet en opgejaagd door pers en publiek, werpt zich op als hoeder van zijn nalatenschap. Zij is het die de legende van Camelot creëert. Bobby Kennedy, die gebukt gaat onder de druk van zijn familie en het verdriet om zijn broer, begint zich in te zetten voor kansarmen en groeit zo uit tot de nieuwe politieke hoop van de Kennedy’s.

Afl. 6 De erfenis
Bobby Kennedy treedt in de voetsporen van zijn broer en stelt zich kandidaat voor het presidentschap, maar dan slaat het noodlot weer toe: hij wordt vermoord in Los Angeles. Ted, de enige nog levende Kennedy-zoon en jongste broer van Bobby en John, is de volgende die het probeert in de politiek. Hij wordt achtervolgd door schandalen en ongeluk, maar kent een glansrijke carrière als senator. Na zijn dood in 2009 maakt een nieuwe generatie Kennedy’s zich klaar om het stokje over te nemen en de familietraditie voort te zetten.