NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

Kids & Docs Skip

Zapp echt gebeurd: Skip

Zondag 21 juli, 19.25 uur, NPO Zapp (hh)

De 14-jarige Skip vormt met een handjevol jongens de dansgroep de Rhythm Rangers. De groep wordt geleid door een echtpaar dat een dansschool heeft in Lelystad, waar Skip en de jongens lessen volgen. In de Shell we dance-competitie zal de groep vanaf september 2017 gaan strijden voor de titel ‘Beste danscrew’. Voor de Rhythm Rangers is het een serieuze zaak, om met deze gedisciplineerde dansgroep de top te bereiken. Ondanks pesterijen op school - dansen is voor meisjes - en ondanks alle afleidingen die de adolescentie met zich meebrengt, wil Skip de groep bij elkaar houden om koste wat het kost van de Rhythm Rangers een succes maken. Lukt het hem de groep tot grote hoogte te brengen?

de fonteinen programmapagina

11 Friese Fonteinen

Dinsdag 6, 13 en 20 augustus, 10.15 uur, NPO 2

Veel Friezen hadden graag gezien dat kunstenaars uit de eigen provincie de opdracht hadden gekregen. Maar de organisatie van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, besloot anders. En dus wordt nu de laatste hand gelegd aan elf fonteinen, ontworpen door internationale kunstenaars. De botsing van culturen is de kern van de 3-delige documentaireserie ‘11 Friese Fonteinen’.

Regisseur Roel van Dalen volgde twee jaar lang het kunstproject 11fountains en was getuige van humoristische en confronterende situaties tussen de bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners. Hij vroeg cabaretier Jan Jaap van der Wal, geboren in Leeuwarden, de ontwikkelingen te beschouwen door er een snedige voorstelling over te maken, die in losse delen in de serie is verwerkt. Hiermee wordt de rol van kunst in de openbare ruimte op verschillende manieren belicht.

De keuze voor elf fonteinen komt van curator Anna Tilroe. Ze trekt in aflevering 1 de provincie in om de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Dat valt niet mee. De autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek blijken niet vanzelfsprekend samen te gaan. Zo wil de fonteincommissie in Hindeloopen wel een fontein, maar geen spuitend water. En is de visboer in Harlingen er van overtuigd dat de kunstenaar in zijn winkel is geweest en het idee voor zijn fontein daar heeft afgekeken.

Inspraak en kunst, is dat eigenlijk wel een vruchtbare combinatie? In aflevering twee van Elf Friese Fonteinen lopen de gemoederen bij de Friezen hoog op. Want een kunstwerk is leuk, maar niet als het in de weg staat of het monumentale dorpsgezicht verstoort. En waarom kunnen lokale kunstenaars de fonteinen niet maken? Veel Friezen vinden het project geen rekenschap geven van de gemeenschap, de ‘mienskip’. In Workum wordt daarom als ludiek protest de Pauperfontein gemaakt, een groot monument van 230 houten piemels die gaan spuiten als het openbare toilet dat het herbergt, gebruikt wordt. Gaat het curator Anna Tilroe lukken de Friezen en de kunstenaars bij elkaar te houden?

In de slotaflevering van 11 Friese Fonteinen nadert de plaatsing van de echte waterkunstwerken. Maar voor het zover is , zien we hoe na alle kritiek van de Friezen de elf fonteinen worden gebouwd, sommige in het buitenland, andere door lokale bedrijven. In Bolsward komt de vleermuisfontein van kunstenaar Johan Creten op een oud grafveld, tot grote verontwaardiging van de bevolking. In Workum, in de werkplaats van een lokale kunstenares, laten sceptische bewoners hun licht schijnen over de leeuwenfontein van Cornelia Parker. In Hindeloopen zijn de bewoners onaangenaam verrast met de wijze waarop het enorme waterkunstwerk van de Chinese Shen Yuan is neergezet. Uiteindelijk komen alle fonteinen aan in de elf Friese steden, met behulp van kranen vliegen ze naar hun eindbestemming. Het grote moment, waarop ze alle elf tegelijk gaan spuiten, is aanstaande. De jarenlange missie van bedenker en artistiek leider Anna Tilroe nadert een spetterend einde.

Regie: Roel van Dalen
Producent: Pieter van Huystee Film & TV

Arnhem For Ever programmapagina

Arnhem For Ever - een pelgrimstocht

Zondag 15 september, 19.15 uur, NPO 2

Een documentaire over bravoure, onmacht en eeuwige vriendschap

September 1944. De bevrijding lijkt op een steenworp afstand. Maar liefst 12.000 geallieerden zullen via de brug bij Arnhem ‘de achterdeur nemen’ naar Duitsland en Europa bevrijden van de bezetter. Binnen 48 uur zal het over zijn. Maar het loopt mis. In plaats van de bevrijding, wordt het de laatste gewonnen slag van de Duitsers.

Wat maakt dat elk jaar op 17 september, meer dan 70 jaar na dato, veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om vol overgave ‘een verloren slag’ te herdenken?

Dit is geen documentaire over de slag, maar over het leven erna. Zo staat dat van de Engelse veteraan Wilf Oldham (1920) nog steeds in het teken van de tien dagen die hij in 1944 in Arnhem doorbracht. Zijn hele huis ‘ademt’ Arnhem en hij leeft het hele jaar toe naar de herdenking. Al meer dan 35 jaar wordt hij dan liefdevol ontvangen bij Peter en Maria in Renkum. Wilf is voor hen allang niet meer alleen veteraan, Maria noemt hem inmiddels ‘haar tweede vader’.

Veteraan John Jeffries (1922), probeerde als jonge parachutist Arnhem en omstreken tevergeefs te bevrijden. Hij verbaast zich nog steeds over de hartelijkheid en dankbaarheid van de Arnhemmers, die zoveel verloren in de slag. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij als eerbetoon aan zijn gesneuvelde kameraden opnieuw de sprong.

Ook voor jongere generaties betrokkenen blijkt de herdenking louterend. Zo verloor Sara Lock op jonge leeftijd haar vader in de slag. Haar jaarlijkse reis naar zijn graf brengt hem weer even dichterbij. In de film schenkt ze haar vaders brieven aan een museum, om via de ooggetuigenverslagen de geschiedenis levend te houden.

Regie: Sandra Parry
Producent: Bridge to Liberation/Omroep Gelderland

ARCHIEF

three wives, one husband programmapagina

Three wives, one husband

Elke vrijdag van 10 t/m 31 mei 2019, 21.15 uur, NPO 3

Rockland Ranch is een unieke gemeenschap. Midden in de woestijn in het Amerikaanse Utah, vormen veertien gezinnen een enclave van fundamentalistische mormonen. Hun manier van leven wekt zowel fascinatie als argwaan. Sommige gezinnen zijn gehuisvest in moderne grotwoningen, uitgehakt in de wand van een enorme zandstenen rots, en de helft van de mannen is polygaam: zij zijn met meer dan één vrouw getrouwd.

Er is een jaar lang op de ranch gefilmd en de verhalen die dat oplevert, kunnen wedijveren met het beste tv-drama. Van de geboorte van een zeventiende kind tot een man die zijn derde vrouw het hof maakt of een vader die moet besluiten of zijn tienerdochter toe is aan een huwelijk. En als een terminaal zieke man zijn broer vraagt om na zijn dood met zijn twee weduwen te trouwen, komen beide gezinnen voor een levensbepalende keuze te staan.

Door alles heen speelt de politieke strijd van deze gemeenschap om hun levenswijze voort te zetten. De Mormoonse Kerk heeft polygamie 130 jaar geleden afgezworen en keurt deze praktijk dus af. Mormonen die nog aan veelwijverij doen, worden uit de gemeente gebannen. Maar de wetgevers gaan verder en overwegen inmiddels om polygamie strafbaar te stellen. De gezinnen staan voor een moeilijke keus: blijven ze achter hun principes staan, met het risico dat ze ervoor worden vervolgd?

In een tijd waarin het traditionele gezin niet langer de hoeksteen van de samenleving is, wil deze serie kijken of we ook iets van polygame gezinnen kunnen leren, en ons laten nadenken over onze eigen ideeën over liefde, relaties, familie en geloof.

Aflevering 1
In de eerste aflevering maken we kennis met Enoch Foster. Hij heeft al zestien kinderen en zegt: ‘relaties zijn mijn religie’. Hij is een van de invloedrijkste mannen in de gemeenschap en zijn twee echtgenotes, Catrina en Lillian, zijn dol op hem én op elkaar. Iedereen op de ranch noemt de Fosters een schoolvoorbeeld van een geslaagd polygaam huwelijk, mensen bij wie alles vanzelf lijkt te gaan.

Ze krijgen gezinsuitbreiding: baby nummer 17 zit er ieder moment aan te komen. Tegelijkertijd legt Enoch het aan met een mogelijke derde echtgenote, de 25-jarige kinderjuf Lydia Rose. Het huwelijk is voor mormonen de hoogste verbintenis: niet alleen een kwestie van opperste trouw in dit leven, maar een zielsverbond voor de eeuwigheid. Terwijl Enoch zich opmaakt om Lydia ten huwelijk te vragen, begint zij te twijfelen. En die onzekerheid verstoort de rust in huize Foster.

Buurman Abel Morrison weet als geen ander welke problemen een derde vrouw met zich mee kan brengen. Het kost zijn nieuwe vrouw Marina grote moeite om haar jaloezie te beteugelen en te geloven dat hij werkelijk evenveel van haar houdt als van zijn twee andere echtgenotes.

Aflevering 2
Abel Morrison heeft drie vrouwen en elf kinderen. Zijn nieuwste vrouw Marina (22) is hoogzwanger, dus het is een hectische tijd in het gezin en de verhoudingen staan onder druk. Zijn eerste vrouw Suzie heeft weinig moeite met de aanwezigheid van de andere echtgenotes, maar zijn tweede vrouw Beth vindt dat Marina Abels aandacht te veel opeist. Op de dag van de bevalling kan ze haar emoties niet bedwingen en komt het tot een uitbarsting. Terwijl de gezinsleden kampen met hun jaloezie en trachten de banden te herstellen, dreigt een nieuwe ontwikkeling hun hele leven op zijn kop te zetten.

Anna, een dochter van de stichter van deze gemeenschap, is ondertussen bezig om zich voor te bereiden op het ‘einde der tijden’. De mormonen denken dat in de aanloop naar de wederkomst van Jezus Christus de hele maatschappij zal instorten. Anna en haar man Cary hebben acht kinderen. Cary heeft maar één vrouw en hoopt er op een dag nog één bij te krijgen, maar Anna denkt daar anders over. Nu wil hun tienerdochter toestemming om een relatie te beginnen met een jongen uit de stad. Cary moet besluiten of ze daar al aan toe is.

Aflevering 3
Melinda en Anazella’s echtgenoot Jim is onlangs na een lang ziekbed aan kanker overleden. Op zijn sterfbed heeft hij zijn broer Abel gevraagd om met zijn twee weduwen te trouwen en zijn zeven kinderen groot te brengen. Abel wil graag gehoor geven aan Jims wens, maar hij heeft al drie vrouwen. Die zitten niet te wachten op nog meer veranderingen en nog minder aandacht van Abel. Ze willen eerst weleens zien of hij zich gaat houden aan de beloftes die hij hun heeft gedaan.

Voor Melinda en Anazella zelf is het ook geen gemakkelijk besluit. Hun huwelijk met Jim werd getekend door ruzies en jaloezie, zodat ze door de anderen de ‘tweekoppige draak’ werden genoemd. Het verdriet om Jims overlijden bracht de twee weduwen wel nader tot elkaar, maar nu moeten ze beslissen of ze als gezin ook bij elkaar willen blijven en opnieuw de uitdaging van een polygaam huwelijk aangaan, of dat ze toch liever ieder huns weegs gaan.

Aflevering 4
Chris en Sasha wonen pas sinds kort op de ranch. Deze gemeenschap is door wijlen zijn vader gesticht, maar Chris heeft moeite met de conservatieve richting die de gemeenschap is ingeslagen. Hij is kortgeleden met Sasha getrouwd en droomt ervan ooit zijn eigen ‘familierijk’ te stichten, met vier vrouwen en vijftig kinderen – net als zijn vader. Maar hoewel Sasha zelf ook in een polygaam gezin is opgegroeid, heeft zij haar bedenkingen bij de ambities van Chris. En als ze eenmaal besluiten een nieuwe vrouw te benaderen, doen zich onverwachte problemen voor.

Terwijl Chris probeert een tweede vrouw te vinden, wordt ineens hun hele manier van leven bedreigd. De Senaat van de staat Utah wil een wet aannemen die veelwijverij weer strafbaar maakt. Nu moeten ze hun stem hiertegen verheffen en strijden voor hun recht om te leven zoals ze willen. Maar als het verkeerd uitpakt, hebben ze straks de aandacht op zich gevestigd en lopen ze het risico te worden vervolgd.

Herhaling van 2017

Deze zomer is van mij programmapagina

Deze zomer is van mij

Donderdag 30 mei, 15.30 uur, NPO 1

Joep (18), Anouska (23) en Ciska (21) gaan op een begeleide jongerenreis naar het zonnige feestoord Blanes. Ze hebben een licht verstandelijke beperking en vinden het spannend om voor het eerst zonder ouders op vakantie te gaan. Maar eenmaal in Spanje aangekomen, ervaren ze een vrijheid die ze thuis niet hebben. Tijdens de strandvakantie probeert Joep voor het eerst van zijn leven een 'shotje' en daagt Ciska zichzelf uit om losser te worden. De jongeren zwemmen, zonnen en dansen. De ontspannen en intieme sfeer maakt nieuwe gevoelens los die ze openlijk met elkaar delen. Zo spreekt Anouska duidelijke taal wanneer ze erachter komt dat Joep een oogje op haar heeft. Maar hoe ga je eigenlijk om met al deze volwassen gevoelens wanneer je weet dat er duidelijke grenzen zijn aan wat je kan en mag? Deze zomer is van mij is een zomerse en soms confronterende film van Marinka de Jongh over jonge mensen met een groot verlangen naar zelfstandigheid.

Nieuwe Helden

Nieuwe helden - in het hart van de Tour

Zondag 2 juni, 13.55 uur, NPO 2

De documentaire Nieuwe Helden geeft een openhartige inkijk in de lotgevallen van de jonge Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano tijdens de Tour de France van 2013. Het is het unieke inside-verhaal van een wielerploeg die wil bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen.

In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team. We zijn er bij in de hotelkamers, als de renners gemasseerd worden en in de teambus. We zijn er bij als sprinttalent Marcel Kittel zijn teamgenoten een mooie bonus – “een Rolex?” – belooft bij een etappeoverwinning. We zijn er bij als sprintfavoriet Mark Cavendish zijn concurrent Tom Veelers van Argos vlak voor de finish ten val brengt. We zien het bloed en de wonden en voelen zijn teleurstelling en frustratie.

Marcel Kittel en zijn team schrijven geschiedenis. Niet alleen wint Argos de eerste etappe, waarmee ze de gele trui pakken, maar ook nog twee andere etappes. Voor het team is het echter een ware uitputtingsslag. Tom Veelers is de eerste die moet lossen. Tijdens een eenzame afdaling van een Alpenreus verlaat hij op dramatische wijze de Tour. Was zijn herstel met doping anders gegaan? Naar het eind toe is de vraag: wie is nog sterk genoeg om in Parijs gangmaker te zijn voor de nieuwe sprintkoning Marcel Kittel? Vlak voor de finale in Parijs probeert Cavendish zijn uitdager nog te intimideren. Maar wie komt er in de bloedstollende finale als eerste over de streep?

Deze Teledoc is een coproductie van Pieter van Huystee Film & TV en de NTR, in samenwerking met CoBO en het Filmfonds.

Deze documentaire is een herhaling uit 2014.