NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

Agenda

de fonteinen programmapagina

11 Friese Fonteinen

Dinsdag 6, 13 en 20 augustus, 10.15 uur, NPO 2

Veel Friezen hadden graag gezien dat kunstenaars uit de eigen provincie de opdracht hadden gekregen. Maar de organisatie van Leeuwarden-Friesland 2018, Culturele Hoofdstad van Europa, besloot anders. En dus wordt nu de laatste hand gelegd aan elf fonteinen, ontworpen door internationale kunstenaars. De botsing van culturen is de kern van de 3-delige documentaireserie ‘11 Friese Fonteinen’.

Regisseur Roel van Dalen volgde twee jaar lang het kunstproject 11fountains en was getuige van humoristische en confronterende situaties tussen de bevlogen kunstcurator Anna Tilroe en de nuchtere Friese bewoners. Hij vroeg cabaretier Jan Jaap van der Wal, geboren in Leeuwarden, de ontwikkelingen te beschouwen door er een snedige voorstelling over te maken, die in losse delen in de serie is verwerkt. Hiermee wordt de rol van kunst in de openbare ruimte op verschillende manieren belicht.

De keuze voor elf fonteinen komt van curator Anna Tilroe. Ze trekt in aflevering 1 de provincie in om de nauw betrokken Friese bevolking enthousiast te maken voor de nieuwe en spraakmakende waterkunstwerken. Dat valt niet mee. De autonomie van de kunstenaar en de smaak van het publiek blijken niet vanzelfsprekend samen te gaan. Zo wil de fonteincommissie in Hindeloopen wel een fontein, maar geen spuitend water. En is de visboer in Harlingen er van overtuigd dat de kunstenaar in zijn winkel is geweest en het idee voor zijn fontein daar heeft afgekeken.

Inspraak en kunst, is dat eigenlijk wel een vruchtbare combinatie? In aflevering twee van Elf Friese Fonteinen lopen de gemoederen bij de Friezen hoog op. Want een kunstwerk is leuk, maar niet als het in de weg staat of het monumentale dorpsgezicht verstoort. En waarom kunnen lokale kunstenaars de fonteinen niet maken? Veel Friezen vinden het project geen rekenschap geven van de gemeenschap, de ‘mienskip’. In Workum wordt daarom als ludiek protest de Pauperfontein gemaakt, een groot monument van 230 houten piemels die gaan spuiten als het openbare toilet dat het herbergt, gebruikt wordt. Gaat het curator Anna Tilroe lukken de Friezen en de kunstenaars bij elkaar te houden?

In de slotaflevering van 11 Friese Fonteinen nadert de plaatsing van de echte waterkunstwerken. Maar voor het zover is , zien we hoe na alle kritiek van de Friezen de elf fonteinen worden gebouwd, sommige in het buitenland, andere door lokale bedrijven. In Bolsward komt de vleermuisfontein van kunstenaar Johan Creten op een oud grafveld, tot grote verontwaardiging van de bevolking. In Workum, in de werkplaats van een lokale kunstenares, laten sceptische bewoners hun licht schijnen over de leeuwenfontein van Cornelia Parker. In Hindeloopen zijn de bewoners onaangenaam verrast met de wijze waarop het enorme waterkunstwerk van de Chinese Shen Yuan is neergezet. Uiteindelijk komen alle fonteinen aan in de elf Friese steden, met behulp van kranen vliegen ze naar hun eindbestemming. Het grote moment, waarop ze alle elf tegelijk gaan spuiten, is aanstaande. De jarenlange missie van bedenker en artistiek leider Anna Tilroe nadert een spetterend einde.

Regie: Roel van Dalen
Producent: Pieter van Huystee Film & TV

hersenen parkinson onderzoek medicijn

Op zoek naar een Parkinsonmedicijn

maandag 26 en dinsdag 27 augustus, 23.30 uur op NPO 2

Een groep vrijwilligers neemt deel aan een uitzonderlijk klinisch onderzoek. Zal dit ertoe leiden dat Parkinson kan worden genezen?

Een op de zestig mensen krijgt de ziekte van Parkinson. Het is na Alzheimer de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening en op dit moment nog ongeneeslijk.

In dit tweeluik volgen we een ambitieus klinisch onderzoek naar een nieuw geneesmiddel tegen Parkinson dat het leven van miljoenen mensen over de hele wereld ingrijpend kan veranderen. We krijgen een grondige inkijk in de revolutionaire wetenschappelijke ontdekkingen en de ontroerende verhalen die centraal staan in het geneesmiddelenonderzoek dat vijf jaar duurt.

Negen dappere vrijwilligers ondergaan riskante neurochirurgische operaties. Er wordt een boorgat in de zijkant van hun schedel gemaakt om diep in de hersenen per infuus medicijnen te kunnen toedienen. Het onderzoeksteam hoopt dat dit het eerste medicijn is dat de progressie van Parkinson kan stopzetten of zelfs terugdraaien. Controversieel is wel dat de helft van de deelnemers een placebo krijgt en dat niemand weet wie wat krijgt, zelfs de artsen niet.

Het team doet zijn uiterste best om te zorgen dat de vrijwilligers zo min mogelijk risico lopen en dat het onderzoek op schema blijft. De uitkomsten zijn verbluffend. Is dit misschien het allereerste medicijn dat de gevolgen van de ziekte van Parkinson kan terugdraaien en de vooruitzichten voor patiënten in de hele wereld ingrijpend kan verbeteren?

Voor vragen naar aanleiding van dit programma kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de Parkinson Vereniging. Telefoon: 030 6561369, info@parkinson-vereniging.nl. Of ga naar: www.parkinson-vereniging.nl 

 

Arnhem For Ever programmapagina

Arnhem For Ever - een pelgrimstocht

Bekijk de trailer

Zondag 15 september, 19.15 uur, NPO 2

Een documentaire over bravoure, onmacht en eeuwige vriendschap

September 1944. De bevrijding lijkt op een steenworp afstand. Maar liefst 12.000 geallieerden zullen via de brug bij Arnhem ‘de achterdeur nemen’ naar Duitsland en Europa bevrijden van de bezetter. Binnen 48 uur zal het over zijn. Maar het loopt mis. In plaats van de bevrijding, wordt het de laatste gewonnen slag van de Duitsers.

Wat maakt dat elk jaar op 17 september, meer dan 70 jaar na dato, veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om vol overgave ‘een verloren slag’ te herdenken?

Dit is geen documentaire over de slag, maar over het leven erna. Zo staat dat van de Engelse veteraan Wilf Oldham (1920) nog steeds in het teken van de tien dagen die hij in 1944 in Arnhem doorbracht. Zijn hele huis ‘ademt’ Arnhem en hij leeft het hele jaar toe naar de herdenking. Al meer dan 35 jaar wordt hij dan liefdevol ontvangen bij Peter en Maria in Renkum. Wilf is voor hen allang niet meer alleen veteraan, Maria noemt hem inmiddels ‘haar tweede vader’.

Veteraan John Jeffries (1922), probeerde als jonge parachutist Arnhem en omstreken tevergeefs te bevrijden. Hij verbaast zich nog steeds over de hartelijkheid en dankbaarheid van de Arnhemmers, die zoveel verloren in de slag. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij als eerbetoon aan zijn gesneuvelde kameraden opnieuw de sprong.

Ook voor jongere generaties betrokkenen blijkt de herdenking louterend. Zo verloor Sara Lock op jonge leeftijd haar vader in de slag. Haar jaarlijkse reis naar zijn graf brengt hem weer even dichterbij. In de film schenkt ze haar vaders brieven aan een museum, om via de ooggetuigenverslagen de geschiedenis levend te houden.

Regie: Sandra Parry
Producent: Bridge to Liberation/Omroep Gelderland