NTR Documentaires
NPO Start

NTR Documentaires

Documentaires bij de NTR

Bekijk de afleveringen online!

7 Online documentairetips

En voor je het weet is het alweer voorbij. De afgelopen tien dagen stond Amsterdam in het teken van IDFA, het internationale documentairefestival. Heb je het gemist, of heb je juist de 'documentairesmaak' te pakken? Online kun je gelukkig nog veel meer prijswinnende en genomineerde documentaires vinden, gewoon via NPO Start.

1. Naziha's Lente, winnaar van de publieksprijs op IDFA 2014

Naziha, Naziha's lente, documentaire

De alleenstaande Naziha - ooit bestempeld als moeder van 'één van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam' - vecht voor haar vrijheid en die van haar tien kinderen. Negen jaar geleden scheidde Naziha van haar dertig jaar oudere man. Met vallen en opstaan probeerde ze vervolgens haar kinderen op het rechte pad te houden en hen een goede toekomst te bieden. Tientallen hulpverleners kwamen over de vloer, archiefkasten vol dossiers zijn over het gezin geschreven.

Kijk Naziha's Lente online.

2. De Emmy-winnende documentaire Etgar Keret - een waargebeurd verhaal

Etgar Keret

Voor de Israëlische schrijver Etgar Keret (1967) is fictie letterlijk van levensbelang. Na de zelfmoord van zijn beste vriend zoekt hij zijn toevlucht in het schrijven van korte, absurdistische vertellingen, om niet aan dezelfde destructieve verleiding toe te geven. Deze surrealistische verhalen vol humor maken hem wereldberoemd. Hoe is Keret zowel met zijn vele korte fictieverhalen als met zijn 'waargebeurde' anekdotes zo'n meesterlijke verteller geworden?

Kijk Etgar Keret - een waargebeurd verhaal online.

3. Garage 2.0, in wereldpremière op IDFA in 2015

Garage 2.0

Gert is de ambitieuze directeur van een autobedrijf in Vianen die ver op zijn troepen vooruit loopt. Met tomeloze energie spoort hij zijn werknemers aan de allerbeste te zijn. Geen afdeling wordt gespaard om 'het nieuwe werken' door tal van trainingen en eindeloze vergaderingen onder de knie te krijgen. Maar lukt het Gert uiteindelijk van de werknemer 1.0 een werknemer 2.0 te maken? Hoe ondergaat het personeel die toenemende druk? En hoe overleeft een familiebedrijf in crisistijd?

Kijk Garage 2.0 online.

4. Instant Dreams, in wereldpremière op IDFA in 2917

Instant Dreams

In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto's op de mobiele telefoon blijft de polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is? Instant Dreams verkent de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Kijk Instant Dreams online.

5. The Rainbow Warriors of Waiheke Island, wereldpremière op IDFA in 2009

Greenpeace, Rainbow Warriors

In 1978 koopt een groepje idealistische jongeren in Londen een oude vissersboot. Ze dopen hem om tot Rainbow Warrior en trekken ten strijde tegen walvisvangst en atoomproeven. Tot de Franse geheime dienst in 1985 het schip bombardeert en er een dode valt. Zes bevriende opvarenden van toen worden nu ouder op het eiland Waiheke, Nieuw-Zeeland. Met enige melancholie maken ze de balans op.

Kijk The Rainbow Warriors of Waiheke Island online.

6. Vogelparadijs - Peter Vos, tekenaar, genomineerd voor een Gouden Kalf in 2017

Peter Vos, Vogelparadijs

De jaszakken van tekenaar Peter Vos (1935-2010) waren altijd gevuld met potloden en schetsboekjes. Hij kón niet anders dan tekenen. Van jongs af aan voorzag hij proefwerken, brieven, eigenlijk alle papier dat hij onder handen kreeg, van tekeningen. 'Het was Vos' manier om zich te uiten. Niemand kon zo goed gevoelens van jaloezie, geilheid, woede en verdriet in tekeningen verbeelden. Naast honderden virtuoze tekeningen bevat de film ook adembenemende beelden van vogels, gesprekken met intimi (waaronder collega's Peter van Straaten en Rinus Ferdinandusse) en de prachtige stem van Peter Vos in archiefopnamen. 

Kijk Vogelparadijs online.

7. De jacht op mijn vader, genomineerd voor een Gouden Kalf in 2017

De jacht op mijn vader

Eric Lie is een levende legende in Suriname. Hij is berucht vanwege zijn grote liefde voor vrouwen en zijn jachtpartijen in het regenwoud en geniet veel aanzien als een van de hoogstopgeleide Taekwondo-grootmeesters van de wereld. Maar voor schrijfster Karin Amatmoekrim is hij vooral de vader die in haar leven schitterde door afwezigheid. Ze ontmoette hem voor het eerst toen zij 22 was, maar durfde hem nooit echt toe te laten. Nu gaat zij voor haar boek op jacht naar de man achter de mythische verhalen, in de hoop haar vader te vinden. Durft ze het aan om het werkelijke verhaal op te schrijven en nietsontziend te zijn? 

Kijk De jacht op mijn vader online.