Marokkaanse Moeders
NPO Start

Marokkaanse Moeders

Marokkaanse moeders: wie zijn ze en hoe voeden ze hun kinderen op?

Elke zondag, 16.00 uur, NPO 2

Afleveringen

Jongeren die schelden, hangen op straat en onwenselijk gedrag vertonen; dit negatieve beeld verschijnt steeds vaker in de media als het gaat over de Marokkaanse jeugd. Maar worden ze ook echt zo opgevoed? In deze nieuwe serie, geproduceerd door Interakt in samenwerking met de NTR, gaan makers Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp op zoek naar de vrouwen achter deze jongeren: hun moeders.

 

Aflevering 1- zondag 1 november
Layla legt haar leven dagelijks vast op beeld, door middel van haar eigen videoblog.  Met duizenden volgers vindt zij dat je als Marokkaanse jonge vrouw vooral moet doen waar jij jezelf goed bij voelt. Ze hoopt dat ook haar dochter zo in het leven gaat staan. Als professioneel fotograaf legt Hamida ook vele mensen vast op de gevoelige plaat. Haar moeder keurt deze beroepskeuze helaas af, aangezien de islam volgens haar onnodig fotograferen verbiedt. Hoe gaat Hamida met deze tweestrijd om en hoe staan de ouders van Layla tegenover het vrije leven van hun dochter?

 

Aflevering 2- zondag 8 november
Als gescheiden vrouw staat Aisha alleen in de opvoeding van haar twee dochters. Ze hangt sterk aan haar geloof, maar voelt zich heel onafhankelijk. Mannen zullen haar niet meer vertellen wat ze wel en niet mag doen. Nezha is sterk verbonden met haar gezin. Haar puberzoons worden door haar en haar man streng opgevoed en ze wil van al hun bezigheden op de hoogte blijven.

 

Aflevering 3- zondag 15 november
Leila is twintiger en alleenstaande moeder. Wanneer haar zoon thuis komt en haar vertelt dat alle Marokkanen slecht zijn, heeft ze het erg moeilijk. De verhalen en meningen van anderen hebben duidelijk invloed op hem. Ze probeert hem uit te leggen dat hij zelf ook Marokkaans is en wil hem hun cultuur en bijbehorende aspecten daarvan laten zien.  Khadija is al vanaf haar 17e getrouwd. Ze werkt in een kinderdagverblijf en elke ochtend belt ze bij aankomst haar man om te melden dat ze weer veilig is aangekomen. Ze kent helaas veel vrouwen die worden lastiggevallen op straat.

Aflevering 4- zondag 22 november
Aicha is getrouwd, werkzaam bij Rijkswaterstaat en moeder van drie dochters. Het leven tussen twee culturen maakt soms ‘schizofrene’ gevoelens bij haar los; Ze is enerzijds kritisch op de Marokkaanse gemeenschap die ze te bepalend vindt en anderzijds vraagt ze zich af wanneer zij en haar kinderen nu eens als volwaardige Nederlanders worden gezien. Amina vult als getrouwde vrouw en werkende moeder, haar leven op haar eigen vrije manier in en trekt zich niks aan van commentaar van anderen. Homoseksuelen, mensen die niet vasten, vrouwen zonder hoofddoek, iedereen mag zich moslim noemen volgens haar. Zowel Aicha als Amina maken zich zorgen over de radicale Islam en pleiten voor een vrije interpretatie van de islam. Dit geven ze ook mee aan hun kinderen.

 

Gemaakt door:Marjolein Busstra en Rebekka van Hartskamp
Producenten: Mira Mendel en René Mendel
Regie begeleiding:John Appel
Montage:Michiel Boesveldt en Jos Driessen (afl 2)
Camera:Brigit Hillenius
Productie:Nikki Thie
Productie NTR:Colette Melsen
Eindredactie NTR:Frans Jennekens

 

 

     


 

 

 

 

 

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.