Kwesties
NPO ontdekknop

Kwesties

Live debatprogramma

Elke zondag,20.00, NPO Radio 1

Komende uitzending

Deze zondag live op NPO Radio 1:

Uitzetting van Afghaanse asielzoekers
& Het gebruik van ADHD-medicijnen onder scholieren

De Raad van State heeft beslist dat Nederland Afghanen mag blijven uitzetten. Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid komt in het voorjaar met een nieuw ambtsbericht over de situatie in Afghanistan. Tot die tijd mogen Afghanen uitgezet blijven worden.

Vorig jaar werden 90 vluchtelingen gedwongen om terug te keren naar Afghanistan. In datzelfde jaar zijn ruim 10.000 doden en gewonden gevallen, waarvan het grootste deel burgers. Kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen. In januari 2018 werden er al vier aanslagen gepleegd in Kabul en Jalalabad.

Volgens de Global Peace Index 2017 is Afghanistan na Syrië het gevaarlijkste land van de wereld. De VN Veiligheidsraad heeft Afghanistan opnieuw betiteld tot ‘een land in oorlog’.

In onder andere Wageningen is er daarom een motie aangenomen met het verzoek aan Harbers om tot de komst van het nieuwe ambtsbericht een stop moet komen op het uitzetten van meer Afghanen.

Presentator Rob Oudkerk staat met de NPO radio 1-bus in Wageningen om deze kwestie te bespreken met onder andere lokale politici, een militair en Afghaanse vluchtelingen.

Moet de IND terugkeer van Afghaanse vluchtelingen naar hun land stoppen? Moeten mensen die genoeg verwesterd zijn in Nederland kunnen blijven? Is de publiciteit die eraan wordt gegeven wel goed voor het proces? Zijn er steden die wel veilig genoeg zijn om mensen daar terug te sturen?

Kinderen en ADHD-medicijnen

Veel ouders vragen om medicijnen zoals Ritalin en Concerta voor te schrijven, in de hoop dat hun kind met ADHD hogere cijfers haalt. Maar de medicijnen blijken daarvoor niet te helpen, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Presentator Marianne van den Anker praat live vanuit Amsterdam-Noord met ouders over hun verantwoordelijkheid als het gaat om leerprestaties en ADHD-medicatie voor hun kind.

Zondag live op NPO Radio 1
tussen 20.00 en 21.00 uur

Meediscussiëren kan! Stuur een bericht tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-app of -site.

 

Gids

Er zijn op dit moment geen gidsgegevens beschikbaar.