Kwesties
NPO Start

Kwesties

Live debatprogramma

Elke zondag,20.00, NPO Radio 1

Komende uitzending

Deze zondag live op NPO Radio 1

Het dorp loopt leeg door vergrijzing. En nu?

Het aandeel ouderen blijft stijgen, terwijl de jongeren naar de stad vertrekken. Zijn vergrijzende dorpen zoals Zwammerdam nog wel te redden? Marianne van den Anker leidt een debat tussen inwoners en de lokale politiek.

“De jongeren willen wel blijven, maar er zijn geen betaalbare woningen beschikbaar,” stelt Marc Samsom van de belangenvereniging Zwammerdam. Hoe kan een gemeente eigenlijk zo’n leegloop tegenhouden? Wethouder Gerard van As (Aphen a/d Rijn) is ook te gast.

Tijd voor een officieel rouwverlof?

Ouders die een baby krijgen, hebben recht op een geboorteverlof. Maar wat als een geliefde overlijdt? Je kunt afspraken maken met de werkgever, maar een wettelijk rouwverlof is er niet. Presentator Rob Oudkerk reist zondag af naar Utrecht voor een debat in de bus van NPO Radio 1.

Gemiddeld melden weduwen en weduwnaars met jonge kinderen zich 170 dagen ziek na het overlijden van hun partner. In Nederland hebben werknemers recht op maximaal twee dagen verlof als de partner, kinderen of ouders overlijden. De SGP wil dat dat aantal wordt verlengd, maar krijgt niet voldoende steun in de Tweede Kamer.

Is het plan voor om een rouwverlof wettelijk te regelen wel een verstandig idee? Of moeten werkgevers en werknemers zelf goede afspraken maken? Te gast zijn onder anderen rouwdeskundige Joyce Neijenhuis en MKB Utrecht-voorzitter Anton Verbunt.

Ook te gast zijn Stefan Punt, Barbara Bouwman Muller en Irene Koedijk. Zij verloren alledrie hun partner. Ook zij praten mee over het plan voor een rouwverlof. Want hoe houd je een baan, gezin en huishouden omhoog terwijl je nog in de rouw bent? Als je partner jong overlijdt en je achterblijft met kinderen is dat een enorme klap. Niet alleen emotioneel, maar ook praktisch en financieel. Hoe ga je daarmee om? En wat moeten politiek en werkgevers doen?

 

Zondag 7 oktober 2018
live op NPO Radio 1
tussen 20.00 en 21.00 uur

Meediscussiëren kan! Stuur een bericht tijdens de uitzending via de NPO Radio 1-app of -site. Of kijk op de Facebook-pagina voor video's en extra's