Informatie

Vijfentwintig koks met diverse achtergronden beginnen een restaurant in een oude parkeergarage in Amsterdam Zuidoost. Wat koken ze? Waarom juist dát? En het belangrijkst: wordt het een succes?

Eén restaurant met vele keukens. Een heel nieuw concept dat wel eens een grote aantrekkingskracht zou kunnen uitoefenen op een ieder die van exotisch eten houdt. Het fenomeen Food Hall is afkomstig uit Zuidoost-Azië, waaide over naar o.a. Madrid en Barcelona en bestaat nu ook in Nederland. Naar Amsterdam Zuidoost om precies te zijn.

Van parkeergarage tot restaurant
In samenwerking met Stadsdeel Amsterdam Zuidoost en projectontwikkelaar Lingotto is de oude parkeergarage Develstein omgebouwd tot het zogenaamde ‘World of Food’. Als bezoeker heb je de keuze uit meer dan twintig verschillende culinaire tradities. Hier krijg je geen standaard patatje of pizzapunt, maar gerechten ter plekke klaargemaakt door kleine wereldse ondernemers.

Start van het experiment
De animo was groot toen in 2013 de inschrijving voor de startende ondernemers werd geopend. De cateringbranche is in Zuidoost van oudsher sterk vertegenwoordigd, maar het aantal restaurants is beperkt. Het idee om als kok voor jezelf te beginnen onder de vlag van een groot multicultureel culinair experiment sloeg aan. Vanaf 29 mei 2015 is het zover: het nieuwe restaurant wordt feestelijk geopend.

Uiteenlopende verhalen
In zes afleveringen laat de NTR een aantal verhalen zien die achter het initiatief schuilgaan. Zoals dat van Egyptenaar Ahmed, die voor de liefde naar Nederland kwam en voor wie de Egyptische keuken het best gesymboliseerd wordt door vis en vegetarisch. Of dat van de Surinaams-Nederlandse Ileen, die met haar Moksi Alesi de markt wil veroveren. Pongvit en Eddy combineren Thais streetfood met Drentse nuchterheid. En Yvette, ‘de mama van Zuidoost’ wil de Caribische keuken op de kaart zetten. Deze en andere culinaire ondernemers zijn gevolgd op weg naar hun sprong in het diepe.