Afleveringen

Aflevering 1

Uiteenlopende verhalen

In zes afleveringen laat de NTR een aantal verhalen zien die achter het initiatief schuilgaan. Zoals dat van Egyptenaar Ahmed, die voor de liefde naar Nederland kwam en voor wie de Egyptische keuken het best gesymboliseerd wordt door vis en vegetarisch. Of dat van de Surinaams-Nederlandse Ileen, die met haar Moksi Alesi de markt wil veroveren. Pongvit en Eddy combineren Thais streetfood met Drentse nuchterheid. En Yvette, ‘de mama van Zuidoost’ wil de Caribische keuken op de kaart zetten. Deze en andere culinaire ondernemers zijn gevolgd op weg naar hun sprong in het diepe. In deze eerste aflevering zullen we nader kennis maken met pannenkoekenbakker Jeroen en mama Yvette.

Aflevering 2

Op vrijdag 29 mei wordt World of Food in Amsterdam Zuidoost feestelijk geopend. Deze tweede aflevering van de NTR-serie ‘Koken voor de wereld’ kijkt vooruit naar de opening. Eddy, de voorzitter van de coöperatie, maakt zich zorgen. De aannemer loopt achter op schema en Eddy vraagt zich af of alles wel op tijd klaar is.

Angelino: 'De Bijlmerramp voorbij'

Ook leren we Angelino kennen. Hij groeide op bij zijn oma in een van de flats waar in 1992 het tragische vliegtuigongeluk plaatsvond. Angelino was toen 20 jaar. “Mijn oma zag het vliegtuig aankomen en had meteen door dat het niet in orde was. We moesten rennen voor ons leven. Dankzij haar sta ik hier nog.” Hij ging daarna door een moeilijke periode, verwaarloosde zijn k0ksopleiding en raakte van het rechte pad af. Maar het verleden wil hij nu achter zich laten. Het is Angelino's passie om de wereld kennis te laten maken met de wonderen van de authentieke Antilliaanse keuken. Tot die tijd brengt hij pasteitjes rond die hij via tekstberichten verkoopt.

Daphne: 'Op naar de ‘concurrent’ in Rotterdam'

Ook ontmoeten we Daphne, een hardwerkende vrouw en één van de drijvende krachten achter het project. Ze is moeder van een groot gezin, maar wordt in World of Food ook als de mama van vele jonge ondernemers beschouwd. Om de concurrentie te checken gaat ze een kijkje nemen in de prachtige Markthal van Rotterdam.

Aflevering 3

In de derde aflevering maken we kennis met Ileen. Zij is één van de mensen die in het nieuwe World of Food haar kookkunsten gaat vertonen. Ileen heeft een bijzonder verhaal over haar babytijd in Suriname. Ze is vanuit Zuidoost naar Osdorp verhuisd maar maakt nu elke dag een ritje naar de Bijlmer. Haar leven heeft twee leidraden: God en Moksi Alesi. Want, zo zegt Ileen: “Er is ooit één Japanner opgestaan die heeft gezegd 'ik ga de Nederlanders Sushi leren eten' en nu zijn er zoveel Sushi tenten! Ik ga de Moksi Alesi bekendheid geven, ik maak de Moksi Alesi de nieuwe sushi.”

Verder zien we Ahmed; hij volgde zijn hart en zijn liefde vanuit Egypte naar Zuidoost. Binnenkort beleeft hij niet alleen de 'geboorte' van zijn restaurantje, maar ook de geboorte van zijn eerste kind. Gelukkig komt mama uit Egypte helpen met zijn kookkunst, want Ahmed heeft niet heel veel verstand van koken. Hij maakt eten uit het Midden-Oosten, geen shoarma maar vis en vegetarisch.

We zien ook hoe het verder gaat met Angelino, de dakloze pasteitjeskoning van Zuidoost. Met de komst van zijn restaurantje kan hij zijn dakloze bestaan en zijn verleden van criminaliteit achter zich laten. Maar: hoe komt hij aan zijn startkapitaal? Gaat het straks allemaal toch ineens niet door?

Aflevering 4

In de vierde aflevering maken we kennis met Chris en Nadine. Dit broer-zus koppel heeft niets dan lof voor de Bijlmer. Terwijl ze toch op jonge leeftijd ook al leerden om te gaan met de mindere kanten van hun woonomgeving. Later zien we ze bij vrienden: muziekproducers van de Bijlmer, kunstenaars, rappers… Hier ontstond het idee om te gaan koken voor hun beroep. Temidden van de gezelligheid blikken broer en zus in de keuken vooruit naar hun toekomst in de Food Hall.Tenslotte zien we ze thuis, bij een etentje met familie. Nu zie je waar ze hun passie van koken vandaan hebben…

De Surinaamse Joan woont in de nieuwbouwwijk die op  de plek is gekomen waar Chris en Nadine zijn opgegroeid. Ze heeft leren bakken van haar vader in Suriname, maar is helemaal enthousiast geworden door een collega die haar meenam naar een cursus taartdecoratie. Ze is al jaren aan de studie en heeft koksopleidingen gedaan, en binnenkort is ze gediplomeerd patissier, als haar examendatum tenminste niet samenvalt met de opening van World of Food…

Eddy kennen we inmiddels van de 'vergaderingen' en 'updates' van de garage. Hoe vindt hij zelf zijn voorzittersrol? Zijn partner, de Thaise Pongvit, wacht ook op de opening maar die wordt waarschijnlijk weer uitgesteld. Eddy heeft een kleine vergadering uitgeroepen met onder anderen Joan, Nadine en Chris om dit nieuws te vertellen. Dit leidt tot flinke ongerustheid.

Aflevering 5

In de vijfde aflevering maken we kennis met Waseem. Hij is afkomstig uit Pakistan en heeft hard gewerkt om hier in Nederland een bestaan op te bouwen. Een doorzetter met grote plannen.

De opening van de Food hall laat nog op zich wachten, maar toch gaan Eddy en Pongvit, Angelino, Ileen en Ahmed de markt op met dienbladen etenswaar. Het blijkt dat veel mensen in Zuidoost al weten dat World of Food open gaat, en ze vinden het eten lekker! Geslaagde promotie-actie.

Ondertussen wordt hard gewerkt om Angelino aan startkapitaal te helpen. Gaat het hem lukken genoeg geld binnen te halen?

Ahmed moet de voorbereidingen nu combineren met het vaderschap. Hij loopt met kleine baby Zayn op de arm. Het is wennen, vader zijn.

Chris en Nadine hebben van de familie een ontspannen massage cadeau gekregen. Vooral Nadine baalt dat ze later open gaan. Terwijl ze weg zijn, bereidt de familie een verrassingsfeest voor.