In Het Verhaal van Nederland neemt acteur en verteller Daan Schuurmans de kijker mee langs de hoogte- en dieptepunten van onze geschiedenis. De 10-delige tv-serie volgt de ontwikkeling van de Nederlandse maatschappij, waarbij historische gebeurtenissen tot leven komen door middel van spectaculaire dramascènes, locatiebezoeken en interviews met experts.

We zien de aankomst van het Jamna-volk vanuit de Zuid-Russische steppen, aan wie wij onze taal en ons DNA danken. We zien hoe Floris de Vijfde de waterschappen organiseert, die ons 750 jaar later nog steeds beschermen. We ervaren de hopeloze heimwee van Antwerpse vluchtelingen die in de noordelijke Nederlanden zorgen voor een Gouden Eeuw. Deskundigen delen recente inzichten en laten geen zwarte bladzijde onbesproken.

Het Verhaal van Nederland is een crossmediaal project met naast een NPO 1-serie ook een serie voor Zapp, een podcast met Diederik van Vleuten en een innovatieve ‘location based audio tour- app’ met wandelingen op verschillende locaties in Nederland, waarbij spannende verhalen de geschiedenis tot leven wekken.

Uitzending: vanaf 2 februari 2022 (o.v.b.)