Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Zaterdag | 23:05 | NPO 2

Symmetry & Symmetry Unravelled

We maken een uitstapje naar een bijzonder project op het grensvlak van dans, opera, film en wetenschap. In Symmetry is CERN-wetenschapper Lukas (choreograaf Lukas Timulak) verwoed op zoek naar elementaire deeltjes en de theorie van alles. Dan voert de stem van een mysterieuze vrouw (sopraan Claron McFadden) hem naar het moment voor de Big Bang en laat hem tijdloze liefde ervaren.

In Symmetry Unravelled is te zien hoe de verschillende kunstdisciplines en vooruitstrevende technieken samenwerkten om dit moderne liefdesverhaal te vertellen. De opnames vonden deels plaats in de echte deeltjesversneller in het wetenschappelijk instituut CERN nabij Genève. Vooraanstaande natuurkundigen als Robbert Dijkgraaf laten zien waar voor hen de ambities van kunst en wetenschap elkaar raken: in het voelbaar maken van het onzichtbare, het elementaire, waar de begrippen tijd en ruimte een nieuwe betekenis krijgen.

Regie Symmetry Unravelled: Juliette Stevens
Regie Symmetry: Ruben van Leer
Productie: CTM Pictures & Truth.io
www.symmetrymovie.com

Uitgezonden door Het Uur van de Wolf op 13-08-2015

Release
De film is vertoond op 26 internationale festivals, won 11 awards, werd in 7 landen op televisie uitgezonden, maakte onderdeel uit van educatieve programma's en verzorgde een buzz op het internet. Symmetry is vanaf 28 september 2019 online te zien in Nederland.Engelstalige trailer Symmetry: