Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Symmetry & Symmetry Unravelled

Op 13 augustus 2015 maken we een uitstapje naar een bijzonder project op het grensvlak van dans, opera, film en wetenschap. In Symmetry is CERN-wetenschapper Lukas (choreograaf Lukas Timulak) verwoed op zoek naar elementaire deeltjes en de theorie van alles. Dan voert de stem van een mysterieuze vrouw (sopraan Claron McFadden) hem naar het moment voor de Big Bang en laat hem tijdloze liefde ervaren.

In het voorafgaande Symmetry Unravelled is te zien hoe de verschillende kunstdisciplines en vooruitstrevende technieken samenwerkten om dit moderne liefdesverhaal te vertellen. De opnames vonden deels plaats in de echte deeltjesversneller in het wetenschappelijk instituut CERN nabij Genève. Vooraanstaande natuurkundigen als Robbert Dijkgraaf laten zien waar voor hen de ambities van kunst en wetenschap elkaar raken: in het voelbaar maken van het onzichtbare, het elementaire, waar de begrippen tijd en ruimte een nieuwe betekenis krijgen.

Uitzending: donderdag 13 augustus 2015 om 22.45 uur op NPO2
Regie Symmetry Unravelled: Juliette Stevens
Regie Symmetry: Ruben van Leer
Productie: CTM Pictures & Truth.io
www.symmetrymovie.com

Rond de film Symmetry wordt op 24 september in het Trippenhuis Amsterdam een symposium georganiseerd in samenwerking met het KNAW over de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Meer informatie op: Koninklijke Akademie voor Wetenschappen