Paul Verhoeven en de comeback van Showgirls

Geen media beschikbaar

‘Een ranzige film vol vrouwenhaat met lachwekkende dialogen en stuitend slechte acteurs.’ De filmcritici buitelen in 1995 over elkaar heen bij het neersabelen van Paul Verhoevens Showgirls. De film flopt genadeloos in de bioscoop, maar haalt vervolgens 100 miljoen dollar op via video- en dvd-verkoop en groeit in 25 jaar uit tot een cultklassieker. Is Showgirls eigenlijk een miskend meesterwerk?

Verhoevens provocatieve sprookje over een stripper in Las Vegas wordt in 1995 beloond met maar liefst 7 Razzies, de jaarlijkse anti-Oscars. Paul Verhoeven is zo sportief om alle Razzie Awards, voor onder meer slechtste film, actrice en regisseur, persoonlijk in ontvangst te nemen. Dat is niet eerder vertoond bij de Razzies. Vervolgens is het gesprek over Showgirls nooit verstomd. Is de optocht van blote borsten misogyn of juist feministisch? Is de film een grote grap, een over the top funmovie, een moderne klassieker of tóch a piece of shit? Regisseur Jeffrey McHale laat allerlei lezingen los op de film en probeert de weerzin én adoratie te analyseren.

De documentaire is volledig opgebouwd met bestaand beeldmateriaal: nieuwsfragmenten en interviews, maar vooral heel veel filmfragmenten. Aan de hand daarvan wordt onderzocht welke plaats Showgirls inneemt in het oeuvre van Verhoeven en worden er diverse parallellen gevonden in zijn eerdere en latere werk. Op inventieve wijze zijn talloze fragmenten uit onder meer Spetters, Zwartboek, Starship Troopers en De vierde man verweven met Showgirls. Homofobie, gewelddadige verkrachtingen, expliciete seksscènes en ook het projectielbraken zijn terugkerende patronen in Verhoevens werk.

Originele titel: You Don’t Nomi
Regie: Jeffrey McHale
Productie: Ariana Garfinkel en Suzanne Zionts – Different Places LLC
Jaar: 2019