Paolo Ventura – De verdwijnende man

Met Paolo Ventura, de verdwijnende man heeft regisseur Erik van Empel zondag de prestigieuze Prix Italia gewonnen. De documentaire, een coproductie van Het Uur van de Wolf van de NTR en Zuidenwind Filmproducties, beleefde vorig jaar op het Nederlands Film Festival z’n première.

In de documentaire toont Erik van Empel hoe de bescheiden kunstenaar Paolo Ventura in een schuur bovenop een verlaten berg in Italië een tijdloze, melancholische wereld creëert. Met verf en karton en met wat er overblijft van een mensenleven roept de kunstenaar de sfeer van magie en isolement uit zijn jeugd op en geeft hij zichzelf en de gevonden spullen een nieuw leven.

Volgens de jury is de bekroonde documentaire “een onverwachte reis naar een tijdloze wereld. Het script, regie en de fotografie zijn in volledige harmonie met het universum van de kunstenaar. We worden meegezogen in het leven van een unieke illusionist en zijn magische wereld van beelden.”

De Prix Italia is de oudste Europese mediaprijs, die jaarlijks door de Italiaanse publieke omroep RAI wordt uitgereikt aan de beste radio-, televisie- en internetprogramma’s. Dit jaar werd de Prix Italia voor de 68ste keer uitgereikt. Aan de competitie deden 90 publieke en commerciële omroepen mee, afkomstig uit vijf continenten. Aan de prijs is een geldbedrag van 17.000 euro verbonden.

Synopsis Paolo Ventura, de verdwijnende man
In een schuur bovenop een verlaten berg creëert Paolo Ventura een tijdloze wereld waarin hij zich thuis voelt. Een naargeestige, melancholische wereld, waarvoor hij zichzelf alleen of samen met anderen fotografeert en die qua sfeer sterk lijkt op het isolement waarin hij als kind opgroeide.
Ventura gaf een succesvolle carrière als modefotograaf op omdat hij de beelden die al jaren door zijn hoofd spookten, móest fotograferen. Beelden die de Italiaanse kunstenaar voor zich zag als zijn oma hem vertelde over de oorlog en die zich in zijn geheugen hebben verankerd.

Paolo Ventura, de verdwijnende man is een gelaagde schets van een kunstenaarsgeest waarin de thema's van Ventura's werk worden ontleed. Wat schuilt er achter de mysterieuze schommeling tussen herinnering en fictie? Waarom zit zijn werk zo vol met de wens maar ook met de angst om te verdwijnen? En hoe verhoudt het leven in zijn zelfgecreëerde wereld zich tot zijn rol als vader en echtgenoot?

Regisseur en cameraman Erik van Empel schetst een portret van een fascinerende kunstenaar die furore maakt met zijn beeldverhalen.

Paolo Ventura - De verdwijnende man ging op 25 september 2015 in première op het Nederlands Film Festival, en wordt op donderdag 6 oktober uitgezonden in Het Uur van de Wolf op NPO2.

Regie: Erik van Empel
Productie: Zuidenwind Filmprodukties en Westerdok Film