Martin Lodewijk en de Laatste Pagina

Hij behoort tot de top van de Nederlandse striptekenaars, is bekroond en gelauwerd en werkte mee aan meer dan honderd titels, waarvan Agent327, Storm en De Rode Ridder de bekendste zijn: stripauteur en reclametekenaar Martin Lodewijk. De documentaire ‘Martin Lodewijk en de Laatste Pagina’ draait vooral om het zijn laatste Agent327-album, ‘De Daddy Vinci Code’, dat al meer dan tien jaar wacht op voltooiing.

De 75-jarige Rotterdammer tekent nog iedere dag, maar een writersblock en ‘vingers die niet meer zo best willen en zand tussen zijn oren’ maken het lastig. Lukt het hem om dit album te voltooien of wordt het zijn Unvollendete? Regisseur Koert Davidse volgde Lodewijk van nabij tijdens dit moeizame creatieve proces.

Op zijn achttiende verkocht Martin Lodewijk zijn eerste ondeugende cartoons aan Mascotte en Bolero, de pikante bladen van toen. Toen hij eind jaren 60 voor het stripblad Pep ging werken ontstond zijn beroemdste creatie: de humoristische stripfiguur Agent 327, een parodie op James Bond. Lodewijk kan veel van zichzelf kwijt in deze stuntelagent. Ze lf bepaald geen reiziger komt hij met het verzinnen van avonturen voor Agent 327 (vaak in gezelschap van de rondborstige spionne Olga Lawina)  tóch over de hele wereld.

Was hij in Amerika geboren dan was hij volgens collega’s Jan Kruis en Dick Matena een wereldwijd succesvolle tekenaar geworden. Ze roemen hem om zijn grote fantasie en geweldige plots. Volgens Matena heeft Lodewijk zelfs geniale trekjes, “en hij is ook nog zo áárdig!”. Maar niemand bescheidener dan Lodewijk, die zijn prestaties steeds relativeert. Op zijn vijfenzeventigste lijkt hij nog steeds onzeker over zijn kwaliteiten. Toch ploetert hij eindeloos door aan het ‘Daddy Vinci Code-album’ en fantaseert hij alweer over volgende boeken.

Regie: Koert Davidse
Producent: seriousFilm – Marc Thelosen
Een coproductie met RTV Rijnmond

Uitzending: donderdag 23 april 2015, 23.00 uur, NPO 2