Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Zaterdag | 23:05 | NPO 2

Het Uur van de Wolf tour

Maar dan thuis

De heerlijke muziek van The Beatles dankzij The Analogues, de tomeloze energie van De Kift en het rocken van DeWolff: je moet het nu helaas een tijdje missen. Gelukkig biedt Het Uur van de Wolf genoeg muziekdocumentaires aan over deze Hollandse helden. Laat de voorpret maar vast beginnen met deze negen filmtips.


1. De Kift – Water Wieg Me

De Kift stond op het punt haar nieuwe album Hoogriet uit te brengen, maar stelt door de huidige situatie de albumrelease en bijbehorende tour uit. In de boatmovie De Kift – Water Wieg Me laat regisseur Sanne Rovers zien hoe frontman van de band Ferry Heijne verhalen over eenzaamheid, weemoed en doorzettingsvermogen verwerkt tot composities. Een muzikale ode aan de droefenis, een poëtische reis waar muziek, literatuur en het echte leven elkaar inspireren en troosten. En dat is misschien precies wat we nu nodig hebben.


Bekijk De Kift – Water Wieg Me hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/04-04-2020/VPWON_1302624

De Kift - Water Wieg Me 16:9

2. RAYMOND!

De in Nederland geboren Raymond van het Groenewoud werd afgelopen Valentijnsdag 70 jaar! Reden voor hem om zijn grootste hits in een nieuw jasje op te nemen voor zijn jubileumplaat. Op 2 april zou Paradiso vol staan met fans van de energieke troubadour, maar ook dat concert is uitgesteld. Gelukkig komen enkele hits voorbij in de documentaire RAYMOND! Zonder gêne vertellen zonen, ex-vrouwen en collega-artiesten over de man achter de liedjes en ook einzelgänger Raymond neemt geen blad voor de mond.


Bekijk RAYMOND! hier online: https://www.npostart.nl/raymond/29-02-2020/VPWON_1301498

RAYMOND! 16:9

3. DeWolff in Europa

De jongens van rockgroep DeWolff zitten thuis, maar niet stil! Zo gaven ze op 14 maart een concert vanuit de Muziekgieterij in Maastricht en streamden ze dit live op Facebook. Tienduizenden mensen dansten en genoten vanuit de huiskamer mee. Hun nieuwe single Queen of Hearts is met collega-artiesten zelfs vanuit huis opgenomen. DeWolff vindt altijd een manier om muziek te maken. Hun nieuwste album Tascam Tapes werd tijdens hun laatste tour door Europa volledig opgenomen op een cassetterecorder. Regisseur Marcel de Vré maakte van alle door de rockband zelfgemaakte beelden een documentaire, die beleefd kan worden als een coming of age van muzikanten. Een wilde rit vol muziek, drank en calamiteiten.


Bekijk DeWolff in Europa hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/22-02-2020/VPWON_1310320

DeWolff in Europa 16:9

4. Soulmates

Het begint met een eenmalig optreden ter nagedachtenis aan de overleden Whitney Houston. Onderling is er direct een klik. Twee jaar later kijkt een uitverkocht Ziggo Dome naar het vervolg onder de titel ‘Ladies of Soul’. In de documentaire maken we kennis met deze ladies, een aantal unieke Nederlandse soulzangeressen: Berget Lewis, Edsilia Rombley, Glennis Grace en saxofoniste Candy Dulfer. In Soulmates zie je het hele productieproces van alweer de zesde editie. De eerste besprekingen, het instuderen van choreografieën, hechte vriendschap, oplaaiende emoties; de camera is overal bij. Na het zien van deze documentaire kun je niet meer wachten op de volgende editie!


Bekijk Soulmates hier online: https://www.npostart.nl/soulmates/23-12-2019/VPWON_1306843

Soulmates 16:9

5. Vrienten, Kooymans en De Groot

Henry Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot zijn de Vreemde Kostgangers. Zij bundelden nog eens hun krachten samen voor een laatste theatertour. Op 17 mei zouden de mannen hun allerlaatste concert samen in Carré spelen. Het zou eveneens de tourcarrière van Boudewijn de Groot afsluiten. In de documentaire Vrienten, Kooymans en De Groot krijg je een inkijk in de bijzondere samenwerking van ‘eenzame troubadour’ Boudewijn, Golden Earring-rocker George en Doe Maar-idool Henny. Want ondanks alle verschillen tussen de mannen delen ze dezelfde liefde: muziek.


Bekijk Vrienten, Kooymans en De Groot hier online: https://www.npostart.nl/vrienten-kooymans-en-de-groot/21-02-2020/VPWON_1316264


(Meer zin in alleen muziek? Of benieuwd naar Boudewijn de Groot?


Bekijk Vrienten, Kooymans en De Groot Live in Concert hier online: https://www.npostart.nl/vrienten-kooymans-en-de-groot-live-in-concert/POMS_S_NTR_6303542


Bekijk Boudewijn de Groot – Kom Nader hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/02-08-2019/VPWON_1303032)

Vrienten, Kooymans en De Groot 16:9

6. The Analogues

De muziek van The Beatles zal nooit verdwijnen. Al helemaal niet als het aan tributeband The Analogues ligt. Ze spelen live de muziek van The Beatles, maar doen dat ook nog eens zoveel mogelijk op de originele instrumenten. Kortom: zoals The Beatles het bedoeld hebben. Op dit moment waren ze in de theaters te zien met Let It Be: Abbey Road, waarin ze de laatste twee albums vertolken. Het Uur van de Wolf ging gelukkig twee keer mee op tour, dus zet de volumeknop maar iets harder voor de magie uit Liverpool.


Bekijk The Analogues – Sgt. Pepper 50 jaar later hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/04-08-2019/VPWON_1301077


Bekijk The Analogues in Liverpool hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/03-01-2019/VPWON_1296289


(Nog meer muziek van The Beatles?


Bekijk Sgt. Pepper 50 jaar later: Live in Concert hier online: https://www.npostart.nl/sgt-pepper-50-jaar-later-live-in-concert/01-01-2019/VPWON_1301080)

The Analogues in Liverpool 16:9

7. Robert Jan Stips – De tovenaar van de Nederpop

Hij was het kloppend hart van Supersister, speelde in Golden Earring, waar hij vioolpartijen voor componeerde. Scoorde met Freek de Jonge een nummer 1-hit, produceerde Gruppo Sportivo en was de eerste in Nederland die met samples begon in de band Nits. Met vernieuwen zijn ze nooit gestopt: vorig jaar brachten ze een nieuw album uit en ze zaten middenin hun theatertour. In De tovenaar van de Nederpop neemt Robert Jan Stips samen met zijn muzikale vrienden een nieuwe plaat op á la Supersister. Grote vraag: waarom is zo’n geweldige muzikant onbekend bij het grote publiek?


Bekijk Robert Jan Stips – De tovenaar van de Nederpop hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/24-01-2019/VPWON_1293635

Robert Jan Stips - De tovenaar van de Nederpop

8. Adje

Vandenberg is terug! In mei verschijnt het nieuwe album 2020 en Adje Vandenberg is van plan met zijn nieuwe bandleden om op wereldtournee te gaan. Eén nummer op het nieuwe album is wel bekend: het is een nieuwe versie van zijn megahit Burning Heart. In de documentaire Adje volgt regisseur Marcel de Vré de Haagse rocker tijdens de periode van Vandenberg’s Moonkings, waarmee Vandenberg vorig jaar een afscheidstour speelde.


Bekijk Adje hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/08-11-2018/VPWON_1284670

Adje 16:9

9. Suzi Q

‘Ik ga met pensioen als ik het podium op ga, met mijn billen schud en het dan doodstil blijft!’ Rockster Suzi Quatro zit al ruim 55 jaar in de rock-‘n-roll en is niet van plan haar gitaar neer te leggen. Optreden zit er eventjes niet in, maar stilzitten doet ze zeker niet: er is een nieuw album onderweg! In Suzi Q leer je de Canadese artiest kennen zoals je haar nog niet eerder zag. Vastbesloten om succesvol te worden gaat ze geen obstakel uit de weg.


Bekijk Suzi Q hier online: https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/30-05-2020/VPWON_1312310

Suzi Q