Het Uur van de Wolf: Boudewijn de Groot – Kom nader

Boudewijn de Groot schreef en zong in de afgelopen vijftig jaar talloze liedjes en grossierde in hits, die in het nationaal geheugen zijn gegrift. Avond staat als enige Nederlandse nummer al meer dan tien jaar in de top vijf van de TOP 2000. Zijn oeuvre is cultureel erfgoed. En toch is Boudewijn de Groot zelf een raadsel. In het jaar dat hij zeventig wordt, besluit hij de hits die hij vijftig jaar lang gezongen heeft en die de veilige brug vormen naar zijn grote schare fans, niet meer te spelen. Nooit meer Prikkebeen, nooit meer Jimmy, nooit meer Het land van Maas en Waal. Hij heeft meer noten op zijn zang.

Blijf niet verborgen in de schaduw van de tijd, kom nader'
Uit: Anamorfose, een nieuw nummer van Boudewijn de Groot

In deze documentaire neemt Boudewijn de Groot op het podium afscheid van zijn hits en werkt hij aan nieuwe, vaak zeer persoonlijke, nummers, onder meer over zijn eigen afstandelijke vader. Voor het eerst laat hij een camera toe achter de schermen en in zijn privédomein. Zijn kinderen en vrienden beschouwen de halve eeuw leven en carrière, waarbij zij zich verbazen over het raadsel dat Boudewijn ook voor hen nog steeds is. De film maakt een muzikale roadtrip door de tijd en onderzoekt wie deze in zichzelf gekeerde man eigenlijk is.

Als Boudewijn de Groot in de jaren ‘60 gaat samenwerken met Lennaert Nijgh wordt hij snel de beroemdste zanger van Nederland. Het is moeilijk om niet te vallen voor deze mysterieuze jongen met zijn heldere en indringende stem. De keuzes die hij in de loop der tijd maakt, zijn moeilijk te doorgronden. Zijn leven kenmerkt zich door meerdere breukvlakken. Daarbij neemt hij telkens zonder zichtbare spijt of pijn afscheid van de jaren die achter hem liggen. In de wonderlijke lichtheid waarmee Boudewijn rigoureuze strepen door zijn verleden trekt, ligt wellicht ook de kracht om op zijn zeventigste wederom een nieuwe weg in te slaan.

Met Marcel, Caya, Jim en Roland de Groot, Anja Bak, George Kooymans, Jeroen Krabbé, Jaap Stork, Henny Vrienten en natuurlijk Boudewijn de Groot.

Uitzending: donderdag 25 februari 2016, om 22.55 uur op NPO 2

Herhaling van 25 december 2015.

Boudewijn de Groot – Kom nader ging op zaterdag 21 november in première tijdens IDFA en werd daar op dinsdag 24 november vertoond tijdens de NTR Avond van de Wolf.

Regie: Suzanne Raes
Productie: Docmakers / Fabie Hulsebos