Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Finding Fela

Hij was de uitvinder van de Afrobeat, trouwde op één dag met 27 vrouwen en was vooral een luis in de pels van de corrupte macht: Fela Kuti, de baanbrekende en beroemdste muzikant die Nigeria ooit heeft gekend. De Broadway-musical Fela! katapulteerde Kuti postuum tot mondiale superster. De voorbereidingen voor die succesvolle musical vormen het raamwerk voor de muziekdocumentaire Finding Fela.

In deze film van de met een Oscar bekroonde regisseur Alex Gibney wordt door familieleden, collega-muzikanten (waaronder Paul McCartney) en muziekkenners een bewonderend maar ook kritisch en eerlijk beeld geschetst van de Nigeriaanse zanger, saxofonist en politiek activist. Fela Kuti ((1938 – 1997) predikte de revolutie in de jaren zeventig en tachtig en droeg daarmee bij aan een democratischer Nigeria.

Afrobeat, een krachtige en swingende mix van jazz, soul en traditionele Afrikaanse muziek, was voor Kuti  hét middel om de corruptie en dictatoriale neigingen van de Nigeriaanse overheid aan de kaak te stellen. Hij betaalde er een hoge prijs voor: vanaf de jaren zeventig werd hij meer dan tweehonderd keer gearresteerd, zijn huis werd in brand gestoken, zijn moeder vermoord en hijzelf meermalen afgeranseld. Maar hij gaf nooit op. Totdat hij in 1997 bezweek aan de gevolgen van aids.

In Finding Fela worden uitspraken van muzikale generatiegenoten en geestverwanten afgewisseld met originele concertopnames en fragmenten uit de Broadwayshow. En natuurlijk komt Fela zelf in beeld: vaak rondparaderend in niet meer dan een onderbroek, een grote joint nooit ver weg.
Regisseur Gibney beperkt zich niet tot de positieve eigenschappen van zijn onderwerp. Ook Kuti’s ouderwetse ideeën over vrouwenemancipatie en zijn hardnekkige ontkenning van zijn fatale ziekte komen aan bod. De mythe wordt gevierd, de man getoond.
De film ging in Nederlandse première op het IDFA 2014.

Uitzending: Donderdag 11 augustus 2016 om 23.20 uur op NPO 2
Herhaling van 28 mei 2015

Regisseur: Alex Gibney
Producent: Jigsaw Productions