Het Uur van de Wolf
NPO Start

Het Uur van de Wolf

Verrassende documentaires over kunst en cultuur

Donderdag | 22:55 | NPO 2

Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel

Voorafgaand aan de grote overzichtstentoonstelling van Jheronimus Bosch eerder dit jaar, onderzoekt in deze documentaire een groep Nederlandse kunsthistorici in grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Galleria dell’ Accademia de weinige overgebleven schilderijen van Bosch. Met röntgenfotografie en infraroodtechnieken kunnen ze voor het eerst in de geschiedenis doordringen tot de onderste verflagen en zo een indruk krijgen van het creatieve proces van de ‘duivelskunstenaar’. Elk detail wordt minutieus bekeken. De museale wereld wacht in spanning de resultaten af. Is hun Bosch wel een echte Bosch? En lukt het Den Bosch om zoveel belangrijke werken naar Nederland te halen?

In de documentaire toont regisseur Pieter van Huijstee de precaire samenwerking van het Nederlandse wetenschappelijk team van het Bosch Research and Conservation Project met de conservatoren van het Prado. Die beheren de grootste collectie van ‘El Bosco’ met daarin ook ‘de Nachtwacht van Spanje’: het fameuze drieluik De tuin der lusten. In Gent doen ze een ontdekking met grote gevolgen en in Antwerpen duikt een niet eerder aan Bosch toegeschreven tekening op. De camera is erbij als de experts een eerste blik werpen op de pentekening in privébezit, die internationaal het nieuws haalde. De film toont ook hoe de volstrekt vernieuwende stijl, de mysterieuze figuren en de morele boodschap van Bosch hun aantrekkingskracht nog lang niet verloren hebben.

Interactieve documentaire Jheronimus Bosch internationaal succes!

De interactieve documentaire ‘Jheronimus Bosch, de tuin der lusten’, die eerder dit jaar werd gelanceerd door de NTR, is wereldwijd inmiddels rond de miljoen keer bekeken en sleepte al vele prijzen in de wacht, waaronder de European Design Award, de Spin Award en recent de Dutch Interactive Design Awards.

Uit het Jury-rapport: "Wat een geweldige case. Dit is geen site. Dit is geen documentaire. Hier is iets nieuws gemaakt: een innovatieve, interactieve manier om met content om te gaan. Sterk in zijn omgeving en drijft qua conceptvorming wat de toekomst van televisie zou kunnen zijn. Deze case brengt de online en offline beleving dichter bij elkaar. Dit is disruptief."

Deze speciale website biedt de bezoeker de mogelijkheid om tot in de kleinste details in te zoomen op dit meesterwerk en via een audiovisuele rondleiding van dichtbij kennis te maken met de mysterieuze symboliek en de vreemde wezens in de wereld van Bosch. Kijk voor meer informatie op  jheronimusbosch.ntr.nl

Uitzending: Donderdag 21 juli 2016 om 22.40 uur op NPO 2
Herhaling van maandag 8 februari 2016

Uitzending: Maandag 8 februari 2016, 20.30 uur op NPO2 - See more at: https://www.ntr.nl/Het-Uur-van-de-Wolf/6/tekst/Gids/73#content

Jheronimus Bosch, geraakt door de duivel is een productie van Pieter van Huystee Film & TV in coproductie met NTR, tot stand gekomen met steun van het Mediafonds, NPO2, Creative Europe MEDIA en Bosch500. Het regiedebuut van Pieter van Huijstee ging in première op het IDFA 2015.