Afleveringen

Aflevering 1: woensdag 6 januari
In deze eerste aflevering staan drijfveren centraal. Wie zijn deze ondernemers? Wat drijft hen? Wat was voor hen de aanleiding hun dromen uiteindelijk in daden om te zetten? Starter Güler zag een gat in de markt op gebied van interieurdesign. Maar wat motiveert de ervaren techneut Olaf om na tien jaar de volgende stap in zijn onderneming te zetten? En wat zijn de motivaties van de creatieve horecaondernemer Tan of de betrokken zorgondernemer Eddie?

Aflevering 2: woensdag 13 januari
In de tweede aflevering geven de ondernemers een kijkje in de keuken van de dagelijkse praktijk van hun onderneming. Güler ontvangt haar designproducten uit Turkije. Op papier zagen ze er veelbelovend uit, maar zijn ze dat ook? Horecaondernemer Tan heeft het druk in zijn twee goedlopende Vietnamese restaurants. Ook zijn ouders zaten in de horeca, zij begonnen ooit met een loempiakraampje. Eddie’s zorgonderneming is mede geïnspireerd door zijn moeder, die begin jaren 90 een organisatie oprichtte ter ondersteuning van de slachtoffers van de Bijlmerramp.

Aflevering 3: woensdag 20 januari
In de derde aflevering gaan de ondernemers iets heel anders doen. Ze gaan een dag zeilen onder leiding van één van Nederlands meest succesvolle wedstrijdzeilers, Roy Heiner. Uitdagingen waar je bij het zeilen mee te maken krijgt, vertonen veel overeenkomsten met die van het ondernemen. Weten welke kant je opvaart en wie de koers bepaalt is in beide gevallen relevant. Wat doe je bij tegenwind of averij? Ga je het alleen doen of met elkaar? Hoe leer je van je fouten?

Aflevering 4: woensdag 27 januari
Als het goed gaat met je onderneming, komt er een moment dat je het niet meer alleen kunt. Dan krijg je te maken met personeel. Een van de valkuilen van de ondernemer is: alles zelf blijven doen. Dat ervaren ook ontwerper Olaf en horecaondernemer Tan aan den lijve. Olaf legt de lat net even hoger dan dat zijn werknemers dat doen. Maar wil hij zijn bedrijf laten groeien, dan heeft hij projectleiders nodig die zelfstandig nieuwe business kunnen aanboren. En hoe zorgt Tan ervoor dat zijn meer dan honderd man personeel in twee restaurants precies doet wat hij wil? Personeelsbeleid is voor interieurdesigner Güler nog een luxe. Voorlopig moet ze alles zelf doen. Een ondernemer is immers werkgever van zichzelf en werknemer bij zichzelf. Iedere beslissing die Güler als ondernemer maakt, heeft consequenties voor de zaak, 'goed of slecht'. Daarvan kan ze wakker liggen. Ook valt het Güler zwaar haar man en dochter zonder haar op vakantie te zien gaan. Zonder haar liggen de zaken echter stil en dat kan zij zich niet veroorloven. Lukt het Güler uiteindelijk de balans te vinden tussen werk en privé?

Aflevering 5: woensdag 3 februari
Paarden blijken een bijzonder medium om te zien hoe het zit met de leiderschapskwaliteiten van de ondernemers. Een paard volgt alleen een échte leider. In deze aflevering wagen Güler, Tan, Eddie en Olaf zich in de bak. Ze worden door de reactie van het paard geconfronteerd met het effect van hun stijl van leidinggeven. Welke lessen uit deze paardentraining leren ze en kunnen ze toepassen in de manier waarop ze hun bedrijf leiden?

Aflevering 6: woensdag 10 februari
Het jaar coaching zit erop en de ondernemers moeten op eigen kracht verder. Tan Do vertelt over de impact die zijn verleden als bootvluchteling heeft gehad op zijn leven en neemt zich voor om iets te doen voor de mensen in Vietnam. Hij besluit de dagelijkse leiding van zijn restaurants over te dragen en tijd vrij te maken om nieuwe concepten te ontwikkelen. Maar voor het zover is, zet hij nog flink zijn schouders eronder. Nu de conceptstore van Güler Berk zijn bestaansrecht lijkt te hebben bewezen, zet ze de volgende stap om haar droom, een eigen werkplaats met atelier en kunstenaars, te realiseren. Ze gaat op bezoek bij haar grote voorbeeld Piet Hein Eek. Bij Eddie Boateng blijft het ondernemersbloed kriebelen. Naast het uitbouwen van zijn zorgonderneming is hij samen met zijn familie druk met het opzetten van een bedrijf in Ghana. Olaf Ingwersen heeft na een jaar intensieve coaching geïnvesteerd in een nieuwe manier van werken. Hij laat zijn medewerkers nu zelfstandig aan de slag gaan met een mooie opdracht. Andersom blijken ook de coaches veel geleerd te hebben. Ze vertellen hoe zij proberen de (culturele) bagage van de ondernemers te koppelen aan de Nederlandse mores, om zo de vruchten te plukken van de verschillen.