Programmering

Elke zomer is het weer zo ver; de trektocht van duizenden Nederlandse Marokkanen naar het land waar hun roots liggen. Op weg naar het zuiden zie je op de snelwegen de bekende iets te vol geladen auto’s en busjes. Wie zijn deze polder-Mocro’s? Wat bezielt hen om iedere zomer op en neer te pendelen tussen Nederland en Marokko?

Veel van de jongeren spaart het hele jaar om tijdens de vakantie in Marokko een maand lang los te gaan en indruk te maken. Velen van hen zijn praktiserend moslim, maar wat blijft daarvan over als je eindelijk onder die zinderende zomerzon ligt? Ben je milder of juist strenger met het geloof bezig?

In deze 4-delige NTR serie reist Sanae Orchi haar ‘landgenoten’ achterna. Maar wel in stijl, op haar motor, kriskras door Marokko. Sanae Orchi is programmaker, journalist, nieuwslezeres en actrice. Ze heeft een eigen kledinglijn en werkt(e) o.a. voor de NTR, RTV Noord-Holland., FunX en Powned. 

Aflevering 1: 15 september
Tanger, een grote havenstad aan de Middellandse Zee. Waar het voor veel Nederlandse Marokkanen thuiskomen is, is het voor anderen een startpunt in Marokko voor de doorreis naar de zuidelijk gelegen gebieden. Boten met de vakantiegangers uit Europa komen hier aan bij de grootste zeehaven van Afrika. Voor Sanae is dit nostalgie, als kind kwam zij met de familie hier aan.

Bij de Marokkaanse douane strekt Sanae de benen met Nederlandse Marokkanen die een lange rit achter de rug hebben. Wat nemen ze eigenlijk nog mee uit Nederland? En waar voelen ze zich thuis?

In de medina komt Sanae Ikram en haar vader tegen. Vader en dochter uit Schoonhoven zijn hier samen op vakantie. Sanae wordt uitgenodigd voor het eten bij hen thuis, daarvoor doen ze samen boodschappen in de Souk. Is Ikram de moderne onafhankelijke vrouw die ze denkt dat ze is? Haar vader heeft daar een duidelijke mening over.

Op de boulevard spreekt Sanae met Sara en haar moeder. Sara is een hippe moderne meid uit Leiden, ze vlogt er op los en heeft veel volgers op social media. Nog voordat een vlog het wereldwijde web op gaat checkt haar traditionele moeder of deze wel strookt met haar normen en waarden.


Aflevering 2: 22 september
Nador. Een stad in het van oudsher meer behoudende Rifgebergte in het Noorden van Marokko. Sanae is hier nooit eerder geweest. Wel liggen de roots van vele Nederlandse Marokkanen er. Sanae spreekt o.a. met Abdeslam uit Amersfoort, hij weet veel over de Rif en vertelt waarom Berbers een trots en eervol volk zijn. De vakantievierende Khalid uit Helmond praat openhartig over zijn vrouw, die van hem niet met andere mannen mag omgaan en werken.

Op de boulevard raakt Sanae in gesprek met een vriendengroep uit Nederland. Gehuld in merkkleding brengen zij hun vakantie door. Al snel gaat het over status en aanzien. De Nederlandse Amber en haar gezin zitten te genieten van de ondergaande zon in Nador. Amber blijkt al Moslima te zijn geworden voordat ze haar Marokkaanse man leerde kennen. Vanuit zichzelf droeg ze een hoofddoek, die ze weer voor haar man af deed omdat hij daar nog niet aan toe was.


Aflevering 3: 29 september
Als Sanae Casablanca aandoet, het economisch hart van Marokko, wordt zij het meest verrast door Koen. Een vrome Nederlandse moslim. Sanae zoekt hem thuis op, waar hij aan het oefenen is met stroopwafels maken. Met dit oer-Hollands product wil Koen de Marokkaanse markt veroveren.

Op de boulevard raakt Sanae in gesprek met Rachid uit Nieuw Vennep. Zijn roots liggen in deze metropool. Rachid drinkt graag een biertje. Van huis uit was dat geen probleem. Hij genoot een vrije opvoeding. Hij vindt dat Marokkaanse vrouwen vaak moeilijk over doen over bier drinken, terwijl Nederlandse dames daar milder over zijn. Aan zee ontmoet Sanae Abdou Najib. Hij is gemeente secretaris en algemeen directeur van het gemeentehuis in Baarn. Samen met Sanae bezoeken ze zijn ouderlijk huis en vertelt hij over zijn jeugd in Casablanca. Hoe heeft een jochie uit het ruige Casablanca het zo ver geschopt in het Gooi?

Aflevering 4: 6 oktober
Sanae komt aan op haar laatste bestemming, het sprookjesachtige Marrakech. Hier treft zij feestende jongeren die het hele jaar sparen voor het exorbitante uitgaansleven van de stad. Sanae ontmoet Rouwia uit Heerlen. Zij gaat gedurende haar hele vakantie iedere avond naar de kapsalon voor een nieuwe look om zo stap-klaar te zijn. Hassan uit Weert is MC, Master of Ceremonie, en combineert zijn vakantie met het werken in een van de populairste nachtclubs van Marokko. Ook ontmoet Sanae Saliha uit Breda, die in Nederland geld heeft ingezameld voor de armen in Marokko. Saliha doet graag aan liefdadigheid en daarom neemt ze Sanae mee naar een weeshuis. In Marrakech komt alles samen, het moderne jetset bestaan en de tradities van de eeuwen oude moskee. Waarom voelen veel Nederlandse-Marokkanen zich hier als een vis in het water?