Afleveringen

In het nieuwe televisieprogramma Eus in Medialand verlaat Özcan Akyol de Hilversumse bubbel. In drie afleveringen van 35 minuten onderzoekt Eus waarom zoveel mensen zichzelf nauwelijks terugzien in de mainstream media. Van YouTube-sterren tot bedenkers van complottheorieën en fake news. Van multiculturele talkshows tot piratenzenders en regionaal chagrijn in de provincies, waar de redacteuren, journalisten en presentatoren amper langs komen.

Özcan Akyol duikt vol overgave in iedere mediakloof en geeft de kijker een fascinerend, verhelderend en caleidoscopisch inkijkje in de bubbels van Nederland anno nu.

Aflevering 1 (12 maart): Niet op de kaart
Eus verlaat de Hilversumse bubbel, omdat veel mensen zich niet of nauwelijks vertegenwoordigd voelen door de landelijke media. Eus reist door Nederland en legt de vinger op de zere plek. Hoe kan het dat de Amsterdamse Noord/Zuidlijn keer op keer het NOS-Journaal haalt, terwijl vergelijkbare  bouwprojecten in de provincie totaal geen aandacht krijgen? Waarom haalt Hilversum zijn neus op voor Nederlandse volksmuziek?En wat gebeurt er als een Blokkeerfries meedoet aan een typisch Randstedelijk debat over feministische mannen?

Aflevering 2 (19 maart): De gekozen Turk
De krant, radio en televisie zijn nieuwsbrengers van de oude stempel. Voor veel mensen, en zeker de jongste generatie, zijn ze hooguit aanvullend op wat er online gebeurt, op Instagram en YouTube bijvoorbeeld. Eus gaat op pad met YouTube-ster Kalvijn en verbaast zich over de opkomst van peuterinfluencers. De gevestigde media gelden ook als bolwerken van de ‘witte mannen’. Ook Eus zelf wordt hier op aangekeken en hij wordt spottend ‘de gekozen Turk’ genoemd.

Aflevering 3 (26 maart): De waarheid
Het is een veelgehoorde klacht als het over de Hilversumse bubbel gaat: de media zijn links en vooringenomen. Eus onderzoekt in de slotaflevering wat hiervan klopt. Hij praat met mensen bij wie het wantrouwen tegen de gevestigde media diep zit. UFO-spotters en complotdenkers. Op middelbare scholen leren scholieren bij geschiedenisles dat de waarheid niet eenduidig is. Eus woont zo’n les bij aan het Schoonhovens College en bezoekt fake news-bestrijders.